Lydkassett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Musikkassett»)
Lydkassett
En vanlig kassett
MediatypeMagnetbånd
KodingAnalogt signal
Etablert1963
KapasitetC30: 30 minutter (15 min. per side)
C60: 60 min.
Andre formater: C15 C90 C120 C180
LesTapehode
SkrivMagnetisk skrivehode
StandardCompact Cassette
EierPhilips

Lydkassett (forkortet CC og MC etter de engelske uttrykkene for lydkassetten Compact Cassette og Music Cassette), oftest bare kalt kassett er et lagringsmedium spesielt beregnet på innspilling og gjengivelse av lyd. Kassettene ble introdusert i 1963. I 1965 begynte masseproduksjon av kassetter og ferdiginnspilte kassetter som inneholdt musikk. Til å begynne med var det flere typer lydkassetter, blant annet Stereo 8, men etter hvert ble den såkalte kompaktkassetten (Compact Cassette) fra Philips enerådende. Den ble siden avløst av CD-plater som ble stadig vanligere i bilspillere og i bærbare musikkanlegg. Nest etter LP-platen var kompaktkassetten det viktigste lagringsmediet for musikk frem til de digitale mediene overtok.

Kassetten består av et magnetbånd som beveger seg mellom to spoler. Spolene blir drevet av en motor i avspilleren. Båndet er beskyttet av et plastikklokk, bortsett fra på bunnen av kassetten, der båndet blir avlest av spilleren.

Det er viktig at båndet blir trukket forbi lydhodet med jevn og riktig hastighet. En capstan er en metallstang festet i et svinghjul. Capstan går inn i ene hullet i kassetten og en gummirulle presser båndet mot capstan.

Båndet har fire spor, to for hver side, slik at man har mulighet for stereolyd. Sporet lengst til høyre er for venstre kanal. Spor nummer to fra høyre er til høyre kanal. Ved monoinnspilling blir høyre halvdel av båndet benyttet. Med denne teknikken kan stereo og monoinnspilte bånd spilles av både på stereo og monomaskiner. Når båndet er spilt til enden, vendes kassetten horisontalt og den andre halvdelen av båndet kan spilles.

Kassetter med varierende spilletid og kvalitet
Innsiden av en kassett. «Matehjul» og «Opptakshjul» er fra spillerens synspunkt på baksiden av kassetten. Sett fra fremsiden, spilles båndet fra venstre til høyre (men i en auto-reverserende spiller kan båndet spilles i begge retninger). Båndet blir presset opp til lesehodet av trykkputen, og lederuller sørger for at båndet ligger i riktig posisjon. En glatt liner holder båndet unna skallet til kassetten – i dette bildet er lineren transparent. Det magnetiske skjoldet forhindrer opptak av støysignaler fra spillehodet.

Andre kassettmedier[rediger | rediger kilde]

  • ADAT – lyd
  • Betamax – video
  • DAT (Digital Audio Tape) – lyd
  • VHS (Video Home System) – video

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]