Musikkassett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kassett
Kassett
En vanlig kassett
MediatypeMagnetbånd
KodingAnalogt signal
Etablert1963
KapasitetC30: 30 minutter (15 min per side)
C60: 60 min
Andre formater: C15 C90 C120 C180
LesTapehode
SkrivMagnetisk skrivehode
StandardCompact Cassette
EierPhilips

Musikkassett eller bare kassett er et lagringsmedium spesielt beregnet på innspilling og gjengivelse av lyd. Kassettene ble introdusert i 1963. I 1965 begynte masseprodusering av kassetter og ferdiginnspilte kassetter som inneholdt musikk. Til å begynne med var det flere typer lydkassetter, blant annet Stereo 8, men etter hvert ble den såkalte «Compact»-kassetten (Compact Cassette) fra Philips enerådende. Den har siden blitt avløst av CD-plater som har blitt stadig vanligere i bilspillere og i bærbare musikkanlegg. Nest etter LP-platen var kompaktkassetten det viktigste lagringsmediet for musikk frem til de digitale mediene overtok.

Kassetten består av en magnetisk tape som beveger seg mellom to spoler. Spolene blir drevet av en motor i avspilleren. Teipen er beskyttet av et plastikklokk, bortsett fra på bunnen av kassetten, der teipen blir avlest av spilleren.

Det er viktig at tapen blir trukket forbi lydhodet med jevn og riktig hastighet. En capstan er en metallstang festet i et svinghjul. Capstan går inn i ene hullet i kassetten og en gummirulle presser tapen mot capstan.

Teipen har fire spor, to for hver side, slik at man har mulighet for stereolyd. Sporet lengst til høyre er for venstre kanal. Spor nummer to fra høyre er til høyre kanal. Ved monoinnspilling ble høyre halvdel av båndet benyttet. Med denne teknikken kan stereo og monoinnspilte bånd spilles av både på stereo og monomaskiner. Når båndet er spilt til enden, vendes kassetten horisontalt og den andre halvdelen av båndet kan spilles.

Kassetter med varierende spilletid og kvalitet
Innsiden av en kassett. «Matehjul» og «Opptakshjul» er fra spillerens synspunkt på baksiden av kassetten. Når du ser på den fra fremsiden, spilles tapen fra venstre til høyre (Men i en auto-reverserende spiller kan båndet spilles i begge retninger). Tapen blir presset opp til lesehodet av trykkputen, og lederuller sørger for at båndet ligger i riktig posisjon. En glatt liner holder båndet unna skallet til kassetten - i dette bildet er lineren transparent. Det magnetiske skjoldet forhindrer opptak av støysignaler fra spillehodet.

Andre kassettmedier[rediger | rediger kilde]

  • ADAT – lyd
  • Betamax – video
  • DAT (Digital Audio Tape) – lyd
  • VHS (Video Home System) – video