Norges Musikkorps Forbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Musikkorps Forbund
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971160047
Stiftet1918
LandNorge
HovedkontorBergen
StyrelederRita Hirsum Lystad
MedlemskapFrivillighet Norge
Folkeuniversitetet
UtmerkelserLOs kulturpris (Norge) (2006)[1]
Medlemmer58 122 (ukjent)
MottoKorpsglede for alle
Nettstedwww.musikkorps.no

Norges Musikkorps Forbund (NMF) er Norges største organisasjon for musikkorps. Organisasjonen med hovedkontor i Bergen har omtrent 60 000 medlemmer og drøyt 40 fast ansatte. Kronprins Haakon er Norges Musikkorps Forbunds høye beskytter. Forbundet mottok i 2006 LOs kulturpris.[2]

NMF er en av de største kulturorganisasjonene i landet, og samler både brassband, janitsjarkorps og drilltropper, og har både skole-, ungdoms- og amatørkorps som medlemmer. Forbundet arrangerer årlig en rekke Norgesmesterskap, både for amatørkorps og skolekorps.

NMFs mål er å bidra til kvalitetsfylt opplæring, sterke musikkopplevelser, en lettere korpshverdag og positive markeringer av musikkorps. Organisasjonen jobber særlig innenfor fire områder (RAUS):
Rammevilkår – sikre gode offentlige støtteordninger for musikkorps
Aktivitet – arrangere norgesmesterskap, sommerkurs m.m.
Ungdom – utvikle og gi barn og unge ansvar både musikalsk og i organisasjonen
Service – fokusere på korpsenes og medlemmenes behov m.m.

Visjon: Korpsglede for alle

Nasjonalt[rediger | rediger kilde]

Norges Musikkorps Forbund har en rekke faste nasjonale prosjekter og programmer. Noen av de største er:

Norgesmesterskapene[rediger | rediger kilde]

Regionkorpsene[rediger | rediger kilde]

Den norske korpsbevegelsen består av en rekke musikkorps og musikklag for voksne, men òg av de såkalte "Regionkorpsene". Dette er korps hvor de mest motiverte musikerne fra skolekorpsene i et område kan samles for å få musikalske utfordringer på et høyere nivå enn hva de får i skolekorpsene de spiller i til vanlig.

Medlemsmagasin[rediger | rediger kilde]

ambis var Norges Musikkorps Forbunds medlemsmagasin, med et opplag på 60.000. Magasinet inneholdt stoff om korps og aktiviteter fra hele landet og kom ut fire ganger årlig. Magasinet ble lagt ned i 2015.

Konferanser[rediger | rediger kilde]

NMF arrangerer flere årlige konferanser for korpsinteresserte, dirigenter, unge, eldre m.m. De største er Hellsymposiet og Kragerøkonferansen.

Paraplyorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

NMF er en del av Frivillighet Norge, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner og studieforbundet Folkeuniversitetet. Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for hele frivillig sektor, stiftet 19. september 2005. Så langt er mer enn 200 organisasjoner medlemmer. Medlemskap er åpent for alle som driver frivillig virke på ikke-kommersiell/ikke-offentlig basis i Norge. Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) er en paraplyorganisasjon for over 80 landsomfattende barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge. Studieforbundet Folkeuniversitetet er Norges største studieforbund, med åtte regionkontorer, 70 avdelinger og 20 medlemsorganisasjoner.

Internasjonalt[rediger | rediger kilde]

NMF har mange samarbeidspartnere rundt om i verden. Her er noen av de viktigste.

Sør-Afrika[rediger | rediger kilde]

Sørafrikanske Field Band Foundation (FBF) og NMF har siden 2000 hatt et kulturutvekslingssamarbeid, der et viktige mål er å styrke organisasjonene og å gjøre Field Band Foundation selvforsynt med instruktører. NMF og Field Band Foundation utveksler vært år instruktører, sørafrikanerne som kommer til Norge bor på NMFs egen folkehøyskole Toneheim.

EBBA[rediger | rediger kilde]

EBBA (European brass band association) er en organisasjon som jobber for å promotere brassbandmusikk i Europa og EBBA er arrangør av blant annet europamesterskapet for brassband.

WASBE[rediger | rediger kilde]

World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) er en internasjonal organisasjon for dirigenter, komponister, utøvere, utgivere, lærere, instrumentmakere og venner av janitsjarmusikk.

NOMU[rediger | rediger kilde]

Nordisk Musik Union, NoMU, stiftet 1949, er en paraplyorganisasjon for nordiske landsomfattende amatørmusikkorganisasjoner.

NBTA Europe[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere internasjonale drillorganisasjoner, NMF er medlem av en av dem; National Baton Twirling Association – NBTA Europe.

Profesjonelle korps[rediger | rediger kilde]

Forsvaret har lang tradisjon for å ansette profesjonelle musikere, og det er spesielt 7 byer som har lang historie med forsvarsmusikk i Norge: Oslo, Bergen, Trondheim, Horten, Halden, Harstad og Kristiansand. Fram til opprettelsen av Norges musikkhøgskole i 1973 var militærmusikerutdannelsen en viktig utdanningsvei for musikere i Norge. I dag er de aller fleste musikerne som er ansatt i Forsvarets Musikk utdannet ved Norges musikkhøgskole eller de tidligere musikkonservatoriene (som i dag tilhører Universitetene i Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø og Høgskolen i Agder).

Per desember 2009 finnes følgende profesjonelle korps i Norge:

  • Hærens Musikkorps (Harstad)
  • Det norske blåseensemble (Halden, profesjonelt korps, men ikke forsvarskorps).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.lo.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Los kulturpris». Landsorganisasjonen i Norge (norsk). 4. mai 2023. Besøkt 4. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]