Risøyrenna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Risøyrenna med Korsholmen

Risøyrenna er en utgravd del av Risøysundet, offisielt åpnet 25. juni 1922. Før mudringen som var fullført i 1881, var det mulig å ri over sundet, eller «Risøyvikkje» som det ble kalt, ved fjære sjø.

Mudringen var en betingelse for å få Hurtigruten til å seile gjennom Vesterålen. Saken om mudring ble tatt opp allerede i 1874 og i 1881 var renna oppmudret, men bare for mindre skip. Det ble anbrakt et merke ved den gamle kaia i Risøyhamn som viste vannstanden. De litt større båtene måtte da vente på flo sjø.

Den neste mudringen startet i juli 1911. Arbeidet tok flere år, så mange hadde familien med seg og bodde i brakker på øyene, først og fremst på Korsholmen. Noen bodde også på "Suggen", som det første mudderapparatet het. Men "Suggen" viste seg å være for svak.

Arbeidet ble stanset mens en ingeniør reiste til Panama for å studere mudderapparater der. Så ble den kraftige "Ekskavator 6" konstruert og bygget i Fredrikstad. Våren 1919 kunne arbeidet fortsette. Slepebåten "Andenes" slepte mudderprammene ut i Gavlfjorden og tømte dem der helt til arbeidet var avsluttet i 1922.

Mudringen gjør det mulig for større fartøy å passere mellom Andøya og Hinnøya. Arbeidet med den siste utbedringen startet i september 1997 og Risøyrenna ble på nytt offisielt åpnet i september 2001.

Renna er en smal, kunstig passasje gjennom sandbankene nord om Risøyhamn som er 4,8 km lang, 7 meter dyp og med en bunnbredde på 100 meter og to kursendringer. Før utbedringen var dybden 6 meter mens bunnbredden var 50 meter.

Litt sør om Risøyrenna går Andøybrua som er ei spennbetongbru med et hovedspenn på 110 meter og en total lengde på 750 meter som krysser Risøysundet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]