Hopp til innhold

Vinterbro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinterbro
LandNorges flagg Norge
Kart
Vinterbro
59°44′38″N 10°47′16″Ø

Vinterbro er et viktig trafikalt knutepunkt og et tettbebygd område i Nordby sogn nord i Ås kommune i Akershus, og ligger mellom Europavei 6, Europavei 18 og Bunnefjorden. Trafikken går i tunnel under mesteparten av Vinterbro.

Tettstedet har ca. 8000 innbyggere, bosatt i boligfeltene Togrenda, Sjøskogen, Fålesloråsen og resten av 1407. Som ligger henholdsvis sørøst og vest og nord for Vinterbro Senter (som er et av landets største kjøpesentere og som i 2018 omsatte for 1,6 milliarder kroner). I tillegg kommer Kjærnes som ligger ved Bundefjorden og har spredt bolig og hyttebebyggelse.

Ved Vinterbro krysser hovedfartsårene mellom Trondheim-Oslo-Göteborg (E6) og Kristiansand-Oslo-Stockholm (E18) hverandre, og tett inntil samferdselsknutepunktet ligger en av Nordens største fornøyelsesparker. Tusenfryd Fornøyelsespark åpnet på slutten av 80-tallet, langs Gamle Mosseveien, på området til en tidligere dyrepark.

I boligfeltet Sjøskogen ligger boplassen og eponymfunnstedet som har gitt navn til Nøstvetkulturen. Sjøskogen har også egen barneskole, (Sjøskogen skole), mens Togrenda og Kjærnes sokner til Nordby skole.

Det ligger også tre private andelsbarnehager (Sjøskogen barnehage BA, Orrestien barnehage BA, Løvstad naturbarnehage) og to kommunale barnehager (Togrenda barnehage og Vinterbro barnehage) i tettstedet.

Av kjente steder i området, utenom Tusenfryd og Vinterbro Senter, er treffstedet Tyrigrava (der mange MC- og bilinteresserte møtes på plassen utenfor på sommerstid) og naboområdet Svartskog der polfarer Roald Amundsen hadde sitt hjem, Nesset Brygge og Breivoll badestrand og rekreasjonsområde. Deler av Breivoll er tatt over av den norske turistforening fra Den Kristne Menighet som ikke fikk forlenget leieavtalen grunnet et folkekrav om å åpne området for folk flest.

Vinterbro forbindes med Oslo gjennom bussrute 500 Drøbak/Oslo og med Ski gjennom bussrute 520, som har avganger hver halve og hele time i det normale bussdriftdøgnet (05-01).

Vinterbro grenser til Oppegård i Nordre Follo nordover, Ski østover og Frogn kommune til vest.