Slaget ved Uhud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Artikkelen inngår i serien om
Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Islam

Teologi

Allah  · Koranen  · Tawhid  · Sunna  ·
Hadith  · Fiqh  · Kalam  · Sharia

Islamske retninger

Sunni · Sjia  · Sufisme  ·
Salafisme  · Ahmadiyya

Islams fem søyler

Trosbekjennelse · Bønn
Faste · Almisse  · Pilegrimsreise

Biografier

Muhammed
Sirat Rasul Allah  · Abu Bakr  · Ali
Sahaba · Profeter

Religiøse ledere

Imam  · Mulla  · Ayatollah  · Mufti
Muezzin

Islamsk arktitektur

Moské  · Minaret  · Mihrab  · Kaba

Islams hellige byer

Mekka  · Medina  · Jerusalem

Samfunn

Historie  · Kunst  · Kalender
Høytider  · Kvinner

Se også

Id al-fitr
Bahá'í  · Drusere  · Fatwa  · Kalif  · Islamisme
Islam i Norge  · Islamsk republikk
Islamsk ordliste

Slaget ved Uhud foregikk den 23. mars 625 mellom en styrke fra den muslimske samfunnet i Medina, i det som nå er kjent som nordvest Arabia, og en styrke fra Mekka, ledet av quraishstammen.

Uhud ligger nær byen Medina. Dette var den verste trefningen muslimene hadde hatt siden slaget ved Badr. Muslimene trakk seg fra kampen etter å ha mistet syttifem menn. Selv om hensikten med angrepet var å drive muslimene ut av Medina, mekker'ne fulgte ikke etter muslimene i Medina, men marsjerte tilbake til Mekka.

Slaget er generelt sett på som en seier for mekker'ne og en alvorlig tilbakeslag for muslimene. Derimot trekkes det spørsmål av historikere hvorfor mekker'ne ikke fullførte det de bega seg for; drive muslimene vekk fra Medina.

Bakgrunnen for slaget[rediger | rediger kilde]

Muhammed spredte sitt budskap om islam i Mekka fra år 613 til 622. Han hadde tiltrukket seg en liten, sammen-vevd samfunn, men hadde også samtidig klart å forarge resten av quraishstammen, stammen som regjerte Mekka og til hvem Muhammed tilhørte. Etter flere år med undertrykkelse og forfølgelse, flyktet muslimene fra Mekka år 622 og etablerte seg i Medina (se hijra). Siden Medina befant seg like ved Mekkas hoved handelsrute, førte dette til opptrapping av situasjonen mellom den nylig etablerte muslimske samfunnet i Medina og stamme lederne i Mekka.

Slaget ved Badr år 624, overmannet en mindre muslim styrke en bedre utrustet og en større hær til Mekker'ne. Mange muslimer anså denne uventede seieren som en bevis på Muhammed som profet, foretrukket av Gud (Allah). Dermed var de selvsikre på at Gud ville alltid være ved deres favør mot mekker'ne.

Styrken til mekker'ne[rediger | rediger kilde]

Tapet påført etter slaget ved Badr forsinnet mekker'ne, som nå ville ta hevn for sine døde slektninger. Påfølgende år, samlet de en ny styrke(anslått til å være 3000 sterk), og satte kurs mot Medina. Styrken ble ledet av Abu Sufyan. Istedenfor å angripe Medina(som hadde flere befestninger som ville ha krevd for lang tid å beleire), satte de opp leir ved utkanten av oasen, i håp om å bli konfrontert av muslimer.