Sjømannsskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjømannsskolen
LandNorge
StedOslo kommune
Historiske fakta
ArkitektAndreas Bjercke
Georg Eliassen
Kart
Kart
Sjømannsskolen
59°53′50″N 10°45′29″Ø

Sjømannsskolen sett fra Ekebergåsen, beliggende med utsikt til havneområdet og Oslo.
Sjømannsskolen sett fra Bjørvika.
Flyfoto av Sjømannsskolen (2015)

Sjømannsskolen er en fireetasjers bygning som ble oppført for Oslo Sjømannsskole i 1917. Selv om skolen forlot bygningen i 1989 nyttes fortsatt navnet for det borglignende bygget som ligger i Kongsveien 30 i Ekebergskråninga like over Grønlia i Oslo.

Motiv med Sjømannsskolen på et postkort utgitt av J. H. Küenholdt mellom 1920 og 1930. I forgrunnen Ekebergbanen på vei ned til byen, langs veien spaserende.
Bilde fra samme utgiver som over, men med et annet motiv.

Skolen huset en tid Handelshøyskolen BI. Fra 2005 overtok eiendomsselskapet Avantor, og Norsk Akademi for Naturmedisin flyttet inn i skolen samme år. I 2012 holdt Lyceum – Akademi for Integrert Medisin til i lokalene.[1] I 2011 begynte en totalrenovasjon av byggets indre strukturer, og fra 2013 har den offentlige videregående skolen Kongshavn videregående skole tatt over bygget.[2]

Oslo Sjømannskole[rediger | rediger kilde]

Christiania Sjømannsskole ble opprettet i 1845 og holdt til flere steder i byens sentrum de første årene. I 1913 var det arkitektkonkurranse for nybygg, og denne ble vunnet av Andreas Bjercke og Georg Eliassen med utkastet «Brede Seil». I 1917 stod det nye bygget av tegl ferdig, delvis kledd med huggen iddefjordsgranitt. De fire lave hjørnetårnene forsterker bygningens borgaktige utseende. Mot vest har første etasje bueganger. I etasjen over er det lagt en observasjonsaltan for navigasjonsopplæring i hele bygningens lengde. Hovedinngangen er midt på sørfasaden. Bygget ble tildelt Houens fonds diplom i 1923.

Første etasje inneholdt opprinnelig stuertskole, foredragssal og vaktmesterbolig. I andre etasje var det klasserom, alle med adgang til balkong (korridorene vender mot borggården). I tredje etasje var blant annet radioavdeling og administrasjon. På toppen var skolens modellavdeling, bibliotek og lesesal, samt kompasskorreksjonsavdelingen og bestyrerboligen.

Innenfor hovedinngangen er det freskomalerier av Per Krohg med motiver fra dyrekretsen. Fra Sjømannsskolen er det utsikt til Nesodden, Bærum og mye av de sentrale og vestlige delene av Oslo. Eiendommen ligger på gnr. 235 og bnr. 89 (tidl. bnr. 9). Adressen var tidligere Karlsborgveien 4, men veien har siden fått navnet Kongsveien, og bygget, nummer 30.

Foran bygningen står skulpturen Helhesten av Gunnar Utsond, oppsatt i 1921. Skulpturen kom da fra jubileumsutstillingen på Frogner.

På sjømannsskolens tomt like ovenfor bygget finnes Oslos eldste kulturminne. Det er veideristninger som skal være rundt 6000 år gamle. I området er også funnet noen av Oslos eldste spor etter bosettinger.

Oslo Sjømannsskole nedla virksomheten i bygningen i 1989.

Handelshøyskolen BI[rediger | rediger kilde]

Oslo Handelshøyskole, senere Handelshøyskolen BI, hadde sitt Senter for lederutdanning i bygget frem til flyttingen til Nydalen i 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Inngangspartiet.
  1. ^ avantor.no: Vi eier også... Arkivert 10. august 2013 hos Wayback Machine., hentet 14. mars 2012
  2. ^ utdanningsetaten(16. november 2012): Dette er Kongshavn videregående skole[død lenke], hentet 19. november 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]