Helleristningene på Ekeberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helleristningene på Ekeberg
Helleristningene ved Sjømannsskolen 2013-09-22-008.jpg
LandNorge Norge
Kart
Helleristningene på Ekeberg
59°53′51″N 10°45′36″Ø

Helleristningsfeltet ved Sjømannsskolen på Ekeberg
Heinrich Himmler, SS-leder i Hitler-Tyskland, besøker helleristningene under sitt første norgesbesøk under krigen i januar 1941. Som medstifter av det kvasivitenskapelige raseforskningsinstituttet Ahnenerbe viste Himmler stor interesse for norsk historie i jakten på «urgermanerne».

Helleristningene på Ekeberg er en veideristning fra eldre steinalder som ligger ved Karlsborgveien nedenfor Kongsveien, sør for Ekebergrestauranten i Oslo. Feltet har Riksantikvarens ID nr. 41907.

Ristningene kom for dagen søndag 12. september 1915. Preparanten ved Universitetets Oldsaksamling fant dem, helt tilfeldig, mens han var på søndagstur i området. Dagen etter ble stedet besøkt av ham og arkeologen Jan Petersen, og de fant da i alt 6-7 figurer. Feltet ble igjen befart i 1924 av den svenske arkeologen Ivar Lindquist, som lokaliserte resten av figurene.

Feltet er ikke stort, omkring 15 m² i alt. Det ligger ca. 55 moh. og består av 13 figurer. Ni av dem forestiller store hjortedyr, sannsynligvis elger. Forøvrig er det en fuglefigur, ett svært stilisert menneske og en figur som antakelig viser en trampfelle for dyr. Ristningen er den eneste i sitt slag i Oslo. De nærmeste parallellene finnes ellers i Drammen og i Lier.

I forbindelse med utvikling av Ekeberg skulpturpark er det i de senere år gjort omfattendearkeologiske prøveundersøkelser i området. De viser at helleristningen ligger sentralt i et område som har vært meget flittig besøkt i eldre steinalder. I området nord for ristingene, i området rundt Ekebergrestauranten er det registrert et titalls boplasser fra denne perioden. Og nær opptil ristningene og videre nedover dalsøkket langs Karlsborgveien viser det seg at det er nærmest sammenhengende boplasspor fra Kongsveien og over hundre meter videre sørover.

Ristningene ble i 2011 trukket opp med maling, og er nå lett synlig for besøkende.

For øvrig er det funnet flere skålgropfelter oppe på selve Ekebergplatået. Dette er også en form for helleristninger, men de tilhører jordbruksristningene fra bronsealderen, og er dermed langt yngre enn veideristningen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eivind Engelstad: Østnorske ristninger og malinger av den arktiske gruppe. Institutt for sammenlignende kulturforskning Skrifter Serie B XXVI. Oslo 1934

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]