Iddefjordsgranitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iddefjordsgranitt
Iddefjordsgranitt
Hovedmineral: kvarts, alkalifeltspat,
plagioklas
Gruppe: magmatisk
Tetthet i g/cm3: 2,64
Bruksområde: byggningstein,
brostein,
gravminner m.m.
Annet:
Liste over bergarter

Iddefjordsgranitt er granitt fra Iddefjorden ved Halden, og kalles også østfoldgranitt eller haldengranitt. Den er valgt som fylkesstein (fylkesbergart) for Østfold. Den er middels kornet, hovedsakelig gråhvit og med noen korn i svart og grått. Iddefjordsgranitten er en spesielt finkornet og jevn variant av denne granitten og brukes derfor til bygningsstein.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Den norske grå granitten brukes mest som bygningssten, både som gatestein, kantstein, trapper, fasader, gulvflis og finstein/skulptur.

Grå granitt som brukes til produksjon av gravminner i Norge, kommer fra Finland.

Anvendelse i bygg og anlegg[rediger | rediger kilde]

Gustav Vigeland brukte mye iddefjordsgranitt i skulpturparken, Vigelandsanlegget, i Frognerparken. Monolitten er hogd ut av ei stor steinblokk fra Iddefjorden.

Arkitekt Bredo Greve brukte råkopp av iddefjordsgranitt i nord-, øst- og vestfasaden på Hovedbygningen til Norges tekniske høgskole, nå Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, som ble innviet i 1910.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

En spesiell egenskap ved granitt er at den har gode spalteegenskaper. Den lar lar seg ganske lett dele i tre retninger, men betraktes likevel som anisotrop.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Halden Historiske Samlinger