Seriesystemet
Seriesystemet eller ligasystemet[1] i sport er en konkurranseordning for turneringer og nivå-inndeling av idrettslag i divisjoner, avdelinger basert på lagenes kvalitet eller styrke. Serien innrettes på grunnlag av lagenes oppnådde resultater i turneringsspill (seriespill) i foregående sesong. Hensikten er at turneringsspill gjennom en sesong (vanligvis ett år) skal gjennomføres mellom rimelig jevnbyrdige motstandere. De beste lagene i en divisjon rykker opp ett nivå, mens de svakeste rykker ett nivå ned.
Seriesystemer forekommer i mange idretter og i mange land.
Seriespill
[rediger | rediger kilde]Seriesystemet er et konkurransesystem der alle spiller mot alle. Det er en fastlagt rekke av kamper der alle lagene i en avdeling spiller mot hverandre minst én gang og får poeng. Deltakeren som har flest poeng, og størst målforskjell hvis to har likt antall poeng, vinner serien i sin avdeling. Vinneren av den øverste divisjonen blir seriemester.
Seriesystemet benyttes særlig i lagidretter som fotball, håndball og ishockey.[1] Det norske seriesystemet i fotball består av en nasjonal del, administrert av Norges Fotballforbund og en lokal del administrert av de forskjellige fotballkretsene.
Det er en nasjonale eliteserier i de fleste land. I Europa er toppdivisjonene i fotball tilknyttet UEFA (Union of European Football Associations), det europeiske fotballforbundet.
Cupsystemet er derimot et turneringssystem etter utslagsmetoden der bare vinneren av en kamp går videre og konkurransen ender i en cupfinale mellom to.
Eksempler på seriesystemet i norsk idrett
[rediger | rediger kilde]- Det norske seriesystemet i fotball for menn
- Eliteserien i fotball
- 1. divisjon fotball for menn
- 2. divisjon fotball for menn
- Lavere divisjoner i norsk fotball for menn: 3. divisjon, 4. divisjon, 5. divisjon, 6. divisjon, 7. divisjon, 8. divisjon
- Det norske seriesystemet i fotball for kvinner
Eksempler på seriesystemet i utenlandsk idrett
[rediger | rediger kilde]- Ligasystemet i engelsk fotball
- Premier League (England)
- Football League Championship (England)
- Football League One (England)
- Scottish Professional Football League
- Bundesligaen i fotball for menn (Tyskland)
- Allsvenskan (Sverige)
Se også
[rediger | rediger kilde]