Seriesystemet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Seriesystemet eller ligasystemet[1] i sport er en konkurranseordning for turneringer og nivå-inndeling av idrettslag i divisjoner, avdelinger basert på lagenes kvalitet eller styrke. Serien innrettes på grunnlag av lagenes oppnådde resultater i turneringsspill (seriespill) i foregående sesong. Hensikten er at turneringsspill gjennom en sesong (vanligvis ett år) skal gjennomføres mellom rimelig jevnbyrdige motstandere. De beste lagene i en divisjon rykker opp ett nivå, mens de svakeste rykker ett nivå ned.

Seriesystemer forekommer i mange idretter og i mange land.

Seriespill[rediger | rediger kilde]

Seriesystemet er et konkurransesystem der alle spiller mot alle. Det er en fastlagt rekke av kamper der alle lagene i en avdeling spiller mot hverandre minst én gang og får poeng. Deltakeren som har flest poeng, og størst målforskjell hvis to har likt antall poeng, vinner serien i sin avdeling. Vinneren av den øverste divisjonen blir seriemester.

Seriesystemet benyttes særlig i lagidretter som fotball, håndball og ishockey.[1] Det norske seriesystemet i fotball består av en nasjonal del, administrert av Norges Fotballforbund og en lokal del administrert av de forskjellige fotballkretsene.

Det er en nasjonale eliteserier i de fleste land. I Europa er toppdivisjonene i fotball tilknyttet UEFA (Union of European Football Associations), det europeiske fotballforbundet.

Cupsystemet er derimot et turneringssystem etter utslagsmetoden der bare vinneren av en kamp går videre og konkurransen ender i en cupfinale mellom to.

Eksempler på seriesystemet i norsk idrett[rediger | rediger kilde]

Eksempler på seriesystemet i utenlandsk idrett[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]