Seriesystemet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Seriesystem)
Hopp til navigering Hopp til søk

Seriesystemet eller ligasystemet[1] i sport er en konkurranseordning for turneringer og nivå-inndeling av idrettslag i divisjoner, avdelinger basert på lagenes kvalitet eller styrke. Serien innrettes på grunnlag av lagenes oppnådde resultater i turneringsspill (seriespill) i foregående sesong. Hensikten er at turneringsspill gjennom en sesong (vanligvis ett år) skal gjennomføres mellom rimelig jevnbyrdige motstandere. De beste lagene i en divisjon rykker opp ett nivå, mens de svakeste rykker ett nivå ned.

Seriesystemer forekommer i mange idretter og i mange land.

Seriespill[rediger | rediger kilde]

Seriesystemet er et konkurransesystem der alle spiller mot alle. Det er en fastlagt rekke av kamper der alle lagene i en avdeling spiller mot hverandre minst én gang og får poeng. Deltakeren som har flest poeng, og størst målforskjell hvis to har likt antall poeng, vinner serien i sin avdeling. Vinneren av den øverste divisjonen blir seriemester.

Seriesystemet benyttes særlig i lagidretter som fotball, håndball og ishockey.[1] Det norske seriesystemet i fotball består av en nasjonal del, administrert av Norges Fotballforbund og en lokal del administrert av de forskjellige fotballkretsene.

Det er en nasjonale eliteserier i de fleste land. I Europa er toppdivisjonene i fotball tilknyttet UEFA (Union of European Football Associations), det europeiske fotballforbundet.

Cupsystemet er derimot et turneringssystem etter utslagsmetoden der bare vinneren av en kamp går videre og konkurransen ender i en cupfinale mellom to.

Eksempler på seriesystemet i norsk idrett[rediger | rediger kilde]

Eksempler på seriesystemet i utenlandsk idrett[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Disambig.svg

Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Seriesystem.