Sykehuset Østfold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sentralsykehuset i Østfold»)
Sykehuset Østfold
Offisielt navnSykehuset Østfold HF
Org.formAnnet foretak ifølge særskilt lov
Org.nummer983971768
Etablert5. desember 2001[1]
MorselskapHelse Sør-Øst
HovedkontorSarpsborg
LandNorge
Adm.dir.Hege Gjessing
Antall ansatte 5 000[2]
Nettstedsykehuset-ostfold.no (no)
Map
Sykehuset Østfold
59°17′53″N 11°04′05″Ø

Sykehuset Østfold HF er et sykehus som har enheter på Kalnes i Sarpsborg, Moss, Fredrikstad og Halden. Sykehuset eies av Helse Sør-Øst.

Det meste av virksomheten er samlet på Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg kommune. Noen avdelinger og fasiliteter vil i tillegg lokaliseres til dagens Moss sykehus.

Historie[rediger | rediger kilde]

  • 1867: Fylket kjøper tomt på Kalnes i Sarpsborg for å bygge sykehus,[3][4][5] men det skal ta over 150 år før sykehuset på Kalnes åpnes.
  • 1956: 9. mars, Sentralsykehuset for Østfold innvies i Fredrikstad etter lang tids drakamp mellom Sarpsborg og Fredrikstad om plasseringen.
  • 1985: Fylket vedtar at fødeavdelingene i Askim, Halden, Moss og Sarpsborg nedlegges og alle fødsler samles i Fredrikstad.
  • 1993: All kirurgisk døgnberedskap samles i Moss og Fredrikstad.
  • 1997: Indremedisinsk beredskap samles i Moss og Fredrikstad.
  • 1998: Sykehuset Østfold opprettes, en organisatorisk sammenslåing av sykehusene i Østfold.
  • 1999: Ordfører i Sarpsborg, Jan Engsmyr, får Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe til å snu og nytt sykehus vedtas da lagt til Sarpsborg.
  • 2002: Staten overtar eierskapet til Sykehuset Østfold fra Østfold fylkeskommune.
  • 2008: Sykehuset Østfold vedtar at planlagt virksomhet videreføres i Moss når det nye sykehuset i Sarpsborg åpnes.
  • 2015: Østfolds største arbeidsplass med 3.000 ansatte flyttes til Sarpsborg når Østfoldsykehuset på Kalnes åpnes.
  • 2015: Sykehuset fikk inn de første pasientene 4. mai og ble offisielt åpnet 30. nov 2015.

Samordningen fra fem ganske komplette sykehus i Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Veum (psykiatri), Askim og Halden på 1980-tallet til én sykehusorgansasjon fordelt på Sarpsborg og Moss i 2015 førte i tiår til politisk tautrekking, sykehusaksjoner og sykehuskamper i lokalmiljøene, med opptil 10.000 demonstranter i gatene i Østfolds byer. Protestene stilnet etter hvert som Europavei 6 ble bygget ut, fordi den førte til at majoriteten av Østfolds befolkning når det nye sykehuset med bil på under 20 minutter.

Lokalisering[rediger | rediger kilde]

Lokaliseringen av nytt sykehus har møtt mye kritikk, siden sykehuset ligger over en halv mil fra både jernbanetraseer og det etablerte, høyfrekvente busstilbudet gjennom bybåndet i nedre Glomma. Frykt for gassuhell fra Borregaard i Sarpsborg sentrum er hovedårsaken til lokaliseringen. Prosjektgruppen som så på lokalisering anså det uforsvarlig å anbefale akuttsykehus i et område hvor det ikke kan garanteres for sikkerheten til pasienter, ansatte og pårørende. Da de vurderte 12 tomtealternativer 1990-tallet ble det lagt avgjørende vekt på at Borregaards miljøansvarlige ga uttrykk for at Kalnes i Sarpsborg var ubetinget best i en sammenlikning med Alvim i Sarpsborg (der jernbanen krysser E6) og Årum (et E6-kryss nærmere Sverige enn Alvim). Tomtealternativene Lekevoll og Tofteberg lå imidlertid også i bybåndet, samtidig som de var lenger unna Borregaard. For Tofteberg (en skog midt mellom riksvei 111 og fylkesvei 532 i Fredrikstad) talte det mot at tomten ikke lå ved E6, med lenger gjennomsnittlig kjørelengde for brukerne av sykehuset. Lekevoll, på Grålum i Sarpsborg, ble valgt bort begrunnet med inngrep i fuglereservat og bekymring rundt helikopterstøy i den forbindelse, beslaglegging av store jordbruksområder, begrensede utvidelsesmuligheter med mindre ytterligere høyproduktive jordbruksområder eksproprieres, begrensede muligheter for nødvendig infrastruktur på tomten (areal og topografi).


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://sykehuset-ostfold.no/om-oss#om-helseforetaket.
  3. ^ «Fem sykehus i Moss». www.mosshistorielag.no. Besøkt 13. mars 2019. 
  4. ^ «Nytt sykehus å være stolt av». www.f-b.no (norsk). 3. november 2015. Besøkt 13. mars 2019. 
  5. ^ Torgersen, Espen (18. september 2012). «Administrasjonen bygger nytt?». NRK. Besøkt 13. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]