Sankt Nicolai kirke (Simrishamn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sankt Nicolai kirke (Simrishamn)
OmrådeSimrishamn kommune[1]
PlasseringSimrishamn[1]
BispedømmeLund erkebispedømme
Beliggenhet
Kart
Sankt Nicolai kirke (Simrishamn)
55°33′25″N 14°20′56″Ø

Sankt Nicolai kirke ligger ved Stortorget i Simrishamn (tidligere dansk: Simmershavn), Skåne og er en massiv kampestenskirke, ikke ulik den tilsvarende kjøpstadskirke Aa kirkeBornholm.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Korets velbevarte romanske detaljer med tilmuret portal, stenskulpturer og høytsittende vinduer avslører, at koret opprinnelig var et kapell for områdets fiskere. Fiskerleiet Cimbris Havn nevnes første gang i 1161 da det hørte under klosterbyen Tommestrup (Ö Tommarp).[3] I forbindelse med det rike sildefiskeriet i Østersjøen fikk byen på 1200-tallet kjøpstadsrettigheter, og dermed også en kirke, viet til sjøfarernes beskytter, Sankt Nicolai. Til 1200-tallskirken ble det tilføyet et våpenhus og tårn i gotisk stil omkring 1400.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Kirken har to skip, og dens eldste inventar er kalkstensdøpefonten og en tidlig 1500-talls lysekrone i våpenhuset. Altertavle og prekestol stammer fra Christian IVs tid og er trolig utført av Claus Clausen. Altertavlen rommer to fornemme billedskjærerarbeider: Den siste nattverd i storfeltet og korsfestelsen i toppstykket.

På den sterkt oppmalte prekestol ser man apostelrelieffer og Christian IVs monogram flankert av kvinnelige hermer som symboliserer de kristne dyder. Stolen blir båret av Moses med lovtavlene, og dette arbeidet stammer fra barokktiden omkring 1700-tallet. Fra samme epoke tilhører døpefontens krone og lokk med Johannes Døperen og Jesus. Nesten hele kirkens gulv er dekket av gravsten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Wiki Loves Monuments' database, tools.wmflabs.org, utgitt 6. mai 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002
  3. ^ Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]