Dramaturg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En dramaturg er en person som utfører dramaturgisk (tekst)arbeide i forbindelse med en teater- eller filmproduksjon.

I Norge, Danmark, Sverige og Tyskland samt en rekke andre land er det tradisjon for at teatrene har ansatt dramaturger som litterære rådgivere. I tysk teater har dramaturgen tradisjonelt en mer fremtredende kunstnerisk rolle enn i skandinavisk teater. Ved skandinaviske teatre er dramaturgen først og fremst en litterær konsulent/rådgiver for teatersjefen og regissører. Dramaturgen deltar gjerne i planlegging av repertoar, men dette er teatersjefens ansvarsområde – evt. i samråd med et kunstnerisk råd, bestående av dramaturger og representanter for teaterets kunstneriske personale. Dramaturgens oppgave er å lese dramatikk og å komme med forslag til nye og eldre dramatekster som teatret skal spille. Dramaturgen skal vurdere i hvilken grad ulike stykker passer til teatrets kunstneriske profil og intensjoner. Når man har valgt hva som skal spilles, vil det i det videre være dramaturgens ansvar å bearbeide de tekstene som skal spilles gjennom oversettelse, omskrivninger og strykninger. En dramaturg kan også bidra med historiske og andre kontekstuelle analyser av teksten. Hun kan bidra til utvikling av konseptet (tolkningen) for hvordan en tekst skal settes i scene. Hun kan også følge med i iscenesettelsesarbeidet, som rådgiver for regissøren (produksjonsdramaturg). I norsk institusjonsteater er der imidlertid lite tradisjon for at dramaturger deltar direkte i produksjon og iscenesettelse.

Handler det om et nyskrevet stykke, hvor forfatteren er til stede ved innøvingen, vil dramaturgen gjerne være den som fører dialogen med forfatteren og formidler alle forslag til endringer, strykninger og omskrivninger til forfatteren. Også ved innøving av eldre tekster kan dramaturger være knyttet til produksjonsprosessen som rådgiver for regissøren, især i forbindelse med tekststrykninger eller -endringer.

Et annet viktig område for dramaturgen kan være formidling til publikum gjennom programartikler og å formidle bakgrunnsmateriale om forestillinger til mediene. En dramaturg kan også planlegge og gjennomføre seminarer og debatter i forbindelse med forestillinger.

En dramaturg vil ofte være akademisk utdannet (vanligvis teatervitenskap) og kan derfor noen ganger også holde forelesninger ved universitetet. En dramaturg kan fungere som et bindeledd mellom den akademiske teatervitenskapen og det praktiske teater.

I Norge undervises det i dramaturgi ved de fleste drama- og teater eller dramarelaterte utdannelser ved høyskoler og universiteter. I utlandet finnes det høyere dramaturgiutdannelser ved Universitetet i Århus i Danmark og ved DAMU i Praha, Tsjekkia.


Norske dramaturger[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Playwrights – bilder, video eller lyd

Se også[rediger | rediger kilde]