Økoregion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skisse av utbredelsen til tornekrattskogene sør på Madagaskar. 95 % av plantene i denne økoregionen er endemiske til regionen.[1]
Tornekrattskog ved stedet Ifaty sør på Madagaskar med ulike typer baobab (Adansonia). Alluaudia procera og annen vegetasjon.

Økoregion (økologisk region), også kalt en bioregion, er et økologisk og geografisk definert område som er mindre enn en økosone og større enn et økosystem. Økoregioner dekker relativt store områder av land eller vann, og har særegne, geografisk forskjellige sammensetninger av naturlige miljøer og arter.

Økoregion er definert av faktorer som miljø, geologi og geografi. Økoregionene har sjelden klare, fastsette grenser, men er område der visse økologiske prosesser finnes sted. Økoregioner kan til i eksempel omfatte øygrupper, sjøer (både innsjøer og deler av hav), skogs- eller steppeområde og ørkener. WWF har utarbeid lister over ulike økoregioner i verden, slik som Global 200. Innenfor miljøvern er det viktig å verne om hver økoregion for å ta vare på arter og samspill som kun finnes der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Park, Chris (2007): «Ecoregion» i: A Dictionary of Environment and Conservation. Oxford University Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]