Hopp til innhold

Sør-India

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Politisk kart over delstatene i Sør-India.

Sør-India (hindi: दक्षिण भारत; tamilsk: தென்னிந்தியா; telugu: దక్షిణ భారతదేశము; malayalam: തെക്കേ ഇന്ത്യ), også kalt Dravidia i nasjonalsangen Jana Gana Mana, er området som består av de indiske delstatene Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu og Telangana og unionsterritoriene Lakshadweep og Puducherry, et område som utgjør 635.780 km² , eller 19,31 % av Indias landareal.

Befolkningen er på omtrent 236 millioner; 49 millioner i Andhra Pradesh, 53 millioner i Karnataka, 32 millioner i Kerala, 66 millioner i Tamil Nadu, 35 millioner i Telangana, én million i Puducherry og 61.000 på Lakkadivene, noe som gir en folketetthet på 337 per kvadratkilometer, som er sammenlignbar med det nasjonale gjennomsnittet på 356 personer per km². De største byene er Chennai (Tamil Nadus hovedstad), Bangalore (Karnatakas hovedstad), Coimbatore, Hyderabad (Telanganas og Andhra Pradesh' hovedstad), Madurai og Visakhapatnam. Hovedstaden i Kerala er Thiruvananthapuram, mens Kavaratti er Lakkadivenes hovedstad.

Shivanasamudrafossen i Kaverielva nær Mysore i Karnataka er rundt 100 meter høy.

Sør-India ligger lengst sør på den indiske halvøya og omfatter mesteparten av Deccanplatået. Vest for regionen ligger det arabiske hav øst for Sør-India ligger Bengalbukta. Sør-Indias geografi er variert, og inkluderer to fjellkjeder: de vestlige og de østlige Ghatfjellene, som ligger på hver sin side av kjerneplatået. Viktige elver er Godavari, Krishna, Tungabhadra og Kaveri. Området har også en omfattende og variert flora og fauna.

Majoriteten av sørinderne snakker et av de dravidiske språkene. De fem største av disse er kannada, malayalam, tamilsk, telugu og tulu, som utgjør et klart flertall av de dravidisktalende, og de fire førstnevnte av disse språkene er også blant Indias tjuetre offisielle språk. De dravidiske språkene, som hovedsakelig snakkes i Sør-India, utgjør en av Indias to store språkfamilier, den andre er indoariske språk, og er ikke klart beslektet med noen andre. Fransk og engelsk er også offisiell språk i Puducherry, mens urdu snakkes av tjuefem millioner sørindiske muslimer.

I løpet av historien har en rekke dynastiske kongedømmer styrt over deler av Sør-India, inkludert Sātavāhanariket, Chalukyariket, Pallava-dynastiet, Rashtrakuta-dynastiet, Chera-dynastiet, Cholariket, Pandya-dynastiet, Kakatiya-dynastiet, Hoysalariket, Mysore og Hyderabad. De sørindiske rikenes invasjoner i det sørlige og sørøstlige Asia har påvirket historien og kulturen til de moderne statene, inkludert Sri Lanka, Singapore, Filippinene, Indonesia, Thailand og Malaysia. Regionen ble etter hvert kolonisert av Storbritannia, som tidligere hadde konkurrert med Frankrike om innflytelse i området, og gjort til en del av Britisk India innenfor det britiske imperiet.

Minakshi Amman-tempelet i Madurai i Tamil Nadu er et eksempel på et sørindisk shivatempel.

Etter økonomiske svingninger i perioden etter den indiske uavhengigheten har de sørindiske statene hatt en mer enn gjennomsnittlig økonomisk vekst de siste tre tiårene. Mens de sørindiske statene har hatt en viss framgang på sosialøkonomiske områder forsetter problemer som økonomisk ulikhet, fattigdom og analfabetisme å være like aktuelle problemer her som i andre deler av landet. Jordbruk er den viktigste næringskilden, mens informasjonsteknologi er en raskt voksende industri.

Charminar i Hyderabad i Telangana.

Kulturelt sett finnes det også en del forskjeller mellom Nord- og Sør-India. Litterære og arkitektoniske stiler, som har utviklet seg over mer enn 2000 år, er forskjellige fra de nordindiske. En rekke verdensarvssteder befinner seg i det sørlige India. Som i andre deler av Asia er de vanligste klesplaggene sari for kvinner og sarong (dhoti eller lungi) for menn. Ris er den viktigste ingrediensen i den sørindiske mattradisjonen, mens andre viktige ingredienser inkluderer fisk, kokosnøtter, pickles og ulike krydder. Den sofistikerte sørindiske musikkstilen har blitt kjent som karnatisk musikk (etter den karnatiske region, mellom Ghatfjellene i Tamil Nadu, Sørøst-Karnataka og Sør-Andhra Pradesh). Innenfor religion er både den shaivistiske og den vaishnavistiske retningen innenfor hinduismen viktige, mens tidligere har både buddhismen og jainismen hatt stor innflytelse. 83 % av sørinderne er hinduer, mens 11 % er muslimer og 5 % er kristne. Også innenfor dans, skulptur, maleri, film og filosofi finnes det egne sørindiske stiler og tradisjoner.

Politisk sett blir Sør-India dominert av mindre, regionale partier heller enn store, nasjonale partier. Kaste, språk og etnisitet spiller ofte en rolle i politikken. I tillegg til å bekjempe ulikheter baserer dravidisk politikk i Tamil Nadu, en bevegelse startet av tamilen Periyar E. V. Ramasamy, seg på motstand mot nordindisk politisk og kulturell dominans i Sør-India (satte seg for eksempel mot at hindi skulle bli Indias offisielle språk) og på tamilsk nasjonalisme. Sør-India blir rangert høyest i India innenfor sosial og økonomisk utvikling og infrastruktur. Det samlede fruktbarhetstallet er ca. 1,9, det laveste blant de indiske regionene.