Puducherry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Puducherry

Kart over Puducherry

LandIndias flagg India
StatusUnionsterritorium
Grunnlagt1. juli 1963
HovedstadPuducherry
Areal492 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som 28
1 244 464 (2011[1])
Bef.tetthet2 834,28 innb./km²
Ant. distrikter4
TidssoneIST (UTC+05.30)
Offisiell(e) språkTamilsk (offisielt), telugu, malayalam, fransk (offisielt)
Politikk
GuvernørIqbal Singh
Parlament (ant.)Ett kammer (30)
Annet
NettsideNettside
Forkortelse (ISO)IN-PY
Kart
Puducherry
11°56′N 79°50′Ø

Puducherry (tamilsk புதுச்சேரி, telugu పాండిచెర్రి, malayalam പുതുശ്ശേരി, fransk Pondichéry), tidligere Pondicherry, er et forbundsterritorium i India, oppkalt etter territoriets største by. Puducherry består av det som inntil 1954 var Frankrikes kolonier i India (Fransk India).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Forbundsterritoriet Puducherry består av fire små territorier med relativt stor geografisk avstand fra hverandre.

Totalt innbyggertall var i 2001 900 000.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Innbyggerne i Puducherry er stort sett tamiler, som snakker tamil hjemme og i sosiale sammenhenger. Tradisjonelt har imidlertid utdannings- og administrasjonsspråket vært fransk. Etter gjenforeningen med India i 1954 har imidlertid engelsk vært dominerende. Den franske innflytelsen er imidlertid synlig i «Ville blanche» (Den hvite byen), hvor hus i fransk stil, gateskilter, et fransk gymnas, et fransk institutt, flere katolske kirker og statuer av Jeanne d’Arc og Joseph François Dupleix vitner om nær tre hundre års fransk dominans. Franskkunnskaper holdes også vedlike i noen kretser, selv om engelskkunnskapene er langt bedre i den allmenne befolkningen. Fransk gastronomi gjør seg også gjeldende i byens rikholdige restauranttilbud, hvor man også får servert alkohol. I den omkringliggende delstaten Tamil Nadu er dette vanskeligere og dyrere. Man anslår at rundt 7000 [1] franske borgere, de fleste etniske tamiler, bor i byen, og rundt 20 000 med opprinnelse fra det tidligere franske India bor i Frankrike.

I sentrale Puducherry finnes også «Ville noire», den svarte byen, hvor den tamilske befolkningen tradisjonelt har bodd. Husene i dette historiske kvarteret er bygd i lokal, tamilsk tradisjon.

Utenfor Puducherry, i Tamil Nadu, ligger eksperimentbyen Auroville, grunnlagt av tilhengere av frihetskjemperen og yogien Sri Aurobindo. Byen har også flotte strender ut mot Bengalbukta.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gateskilt på tamil og fransk i Puducherry

Puducherry-enklaven ble grunnlagt i 1674 av Compagnie française des Indes Orientales, Det franske ostindiske kompani, på territorium kjøpt året før av sultanen av Bijapur. I perioden 1693-97 var byen besatt av nederlenderne som følge av krigene mellom Nederland og Frankrike, men ved freden i Rijswijk i 1697 fikk Frankrike byen tilbake. Britene, som på 1700-tallet kjempet med franskmennene om kontrollen over India, okkuperte byen ikke mindre enn tre ganger i løpet av 1700-tallet, og holdt da byen i flere måneder hver gang.

Etter freden i Paris i 1763 ble imidlertid Frankrikes innflytelse i India begrenset til de få enklavene som i dag utgjør Unionsterritoriet Puducherry. Som følge av Napoleonskrigene ble byen igjen holdt av britene mellom 1803 og 1814. Deretter var byen på franske hender helt fram til 1954. Avviklingen av de franske comptoirs, handelsstedene, skjedde som følge av forhandlinger mellom India og Frankrike. I 1954 overtok India den reelle kontrollen av territoriet, mens overtakelseserklæringen først ble underskrevet 8. mai 1956. Puducherry ble så en del av State of Madras, det som senere skulle bli delstaten Tamil Nadu. 1. juli 1963 ble imidlertid Forbundsterritoriet Pondicherry med enhetene Pondicherry (nå Puducherry), Karaikal, Yanam og Mahé skilt ut.

Offisielle språk[rediger | rediger kilde]

Kart over Puducherry, Forbundsterritoriet Puducherry, India

Offisielle språk i Forbundsterritoriet Puducherry er fransk, tamil, telugu og malayalam. Bruken av disse ulike språkene varierer imidlertid svært, fordi territoriet har en så spesiell geografi. I virkeligheten brukes gjerne engelsk som kommunikasjonsspråk mellom de ulike delene av territoriet.

1. Tamil brukes av Puducherrys regjering, og da spesielt i intern kommunikasjon i enklavene Puducherry og Karikal.

2. Fransk er et offisielt språk i hele territoriet. Franskens offisielle status ble sikret ved Traité de Cession (Avståelsestraktaten) av 28. mai 1956 som erklærer: Le français restera langue officielle des Établissements aussi longtemps que les répresentants élus de la population n'auront pas pris une décision différente eller Fransk forblir myndighetenes offisielle språk så lenge de folkevalgte ikke har truffet annen beslutning.

3.Telugu er offisielt språk i Yanam, en enklave i delstaten Andhra Pradesh.

4.Malayalam er offisielt språk i Mahe, som er en enklave i den malayalam-talende delstaten Kerala.

Antall talere[rediger | rediger kilde]

Antall talere for hvert språk var i 2001 følgende:

Styresett[rediger | rediger kilde]

Puducherry er et forbundsterritorium, ikke en egen stat. Dermed styres territoriet direkte av Forbundsregjeringen i New Delhi. India har imidlertid tilstått Puducherry flere særretter, slik som retten til å ha en egen, lovgivende forsamling og sin egen regjering. Dermed fremstår Puducherry på mange måter som en egen stat. Delstaten kan altså vedta sine egne lover på begrensede saksfelt, men disse må ofte ratifiseres av den indiske forbundsregjeringen eller godkjennes av Indias president.

Territoriets øverste representant er Lieutenant Governor of Puducherry, som holder hus i Raj Nivas, tidligere Palais du Gouverneur, det tidligere guvernørpalasset. Den føderale regjeringen har imidlertid hånd om budsjettene i territoriet, og som følge av det har Puducherry i lange perioder hatt lavere beskatning enn omkringliggende stater. Dette gjelder spesielt på avgiftssiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]