Hopp til innhold

Karnatisk musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Karnatisk musikk, kjent som ’’Karnāṭaka saṃgīta’’ eller ’’Karnāṭaka saṅgītam’’ på dravidiske språk, er en musikktype som vanligvis forbindes med Sør-India, deriblant de moderne indiske statene Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana, Kerala og Tamil Nadu, og Sri Lanka.[1][2] Den er en av to undergreiner av klassisk indisk musikk som utviklet seg fra Sanatana dharma, spesielt i Samaveda.[3] Den andre undergreinen er hindustanimusikk, som oppstod som en distinkt form på grunn av persisk og islamsk innflytelse i Nord-India. Karnatisk musikk legger vekt på vokal musikk; de fleste komposisjoner er skrevet for å bli sunget, og selv når den spilles med instrumenter, er de ment å utføres i en gāyaki (syngende) stil.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Srinivasan, Anil. «Sri Lankan Tamil diaspora: The new force spreading Carnatic music and dance worldwide». Scroll.in (engelsk). Besøkt 10. juni 2016. 
  2. ^ «Tamil of Sri Lanka Facts, information, pictures | Encyclopedia.com articles about Tamil of Sri Lanka». encyclopedia.com. Besøkt 10. juni 2016. 
  3. ^ Sriram, Parthasarathy. «A Karnatic Music Primer» (PDF) (engelsk).