William Standish Knowles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Standish Knowles
Bush7NobelLaureates.jpg
Født 1. juni 1917
Taunton i Massachusetts, USA
Død 13. juni 2012 (95 år)
Utdannet ved Berkshire School, Harvard University, Columbia University
Doktorgradsveileder Robert Elderfield
Yrke kjemiker
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av National Academy of Sciences
Utmerkelser Nobelprisen i kjemi
Institusjoner Thomas and Hochwalt Laboratories
Monsanto Company
Fagfelt Kjemi
Kjent for Kiralt katalyserende hydrogeneringsreaksjoner.
Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
2001

William Standish Knowles (født 1. juni 1917 i Taunton i Massachusetts, død 11. juni 2012) var en amerikansk kjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 2001 sammen med japaneren Ryoji Noyori, for arbeidet med kiralt katalyserende hydrogeneringsreaksjoner. Amerikaneren K. Barry Sharpless ble tildelt den andre halvparten av prispengene.

Knowles tok doktorgrad ved Columbia University i 1942, og virket tidligere ved Monsanto Company, St Louis, USA. Han har vært pensjonert siden 1986.

Mange molekyler opptrer i to former som er speilbilder av hverandre – akkurat som våre hender er hverandres speilbilder. Slike molekyler kalles kirale. I naturen har det vist seg at den ene formen ofte dominerer. I våre celler passer derfor den ene speilbildeformen av et molekyl som «hånd i hanske», i motsetning til den andre som kan være skadelig. Nobelprisvinnerne fra 2001 utviklet molekyler som kan katalysere viktige reaksjoner slik at kun den ene av de to speilbildeformene dannes. Katalysatormolekylet, som selv er kiral, påskynder reaksjonen uten å selv forbrukes. Metodene har fått stor praktisk betydning i industrielle prosesser for fremstilling av legemiddel, som blant annet antibiotika, antibetennelsesmiddel og hjertemedisiner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]