Kurt Wüthrich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kurt Wüthrich
Kurt-Wuethrich.jpg
Født 4. oktober 1938 (78 år)
Aarberg, Sveits
Utdannet ved Universitetet i Basel, Universitetet i Bern
Yrke kjemiker, professor
Nasjonalitet Sveitsisk
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Det franske vitenskapsakademiet
Royal Society
National Academy of Sciences
Nordrhein-Westfalens akademi for vitenskap og kunst
American Academy of Arts and Sciences
Det ungarske vitenskapsakademiet
Academia Europaea
European Molecular Biology Organization
Indian National Science Academy
Utmerkelser Nobelprisen i kjemi (2002)
Institusjoner ETH Zürich
Scripps Institute
Fagfelt Kjemi, fysikk og matematikk

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
2002

Kurt Wüthrich (født 4. oktober 1938 i Aarberg) er en sveitsisk kjemiker, fysiker, biolog og nobelprisvinner. Han mottok Nobelprisen i kjemi i 2002 for utviklingen av kjernmagnetisk resonansspektroskopi for bestemmelse av biologiske makromolekylers tredimensjonelle struktur i løsning. Han ble tildelt halvparten av prispengene, mens amerikaneren John Bennett Fenn og japaneren Koichi Tanaka delte den andre halvparten.

Han tok doktorgrad i uorganisk kjemi i 1964 ved Universitetet i Basel. Han er professor i biofysikk ved ETH, Zürich, samt gjesteprofessor ved Scripps Research Institute i La Jolla, California.

Wütrich videreutviklet en gammel metode for kjemiske molekylanalyser, nemlig kjernemagnetisk resonansspektroskopi, NMR. Med NMR får man informasjon om molekylenes tredimensjonale struktur og bevegelse. Gjennom sitt arbeid på begynnelsen av 1980-tallet har Wütrich gjort det mulig å bruke NMR på proteiner. Han utviklet delvis en generell metode for å systematisk mestemme visse fikspunkter i proteinmolekylet, dels et prinsipp for å bestemme avstanden mellom disse. Med hjelp av avstanden kunne han regne ut proteinets tredimensjonale struktur. Fordelen med NMR er at man kan studere proteinene i løsning, det vil si i en omgivelse som ligner miljøet i cellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]