Kurt Wüthrich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kurt Wüthrich
Kurt-Wuethrich.jpg
Født4. oktober 1938 (80 år)
Aarberg, Sveits
Utdannet ved Universitetet i Basel, Universitetet i Bern (19571962)
Beskjeftigelse kjemiker, professor
Nasjonalitet Sveitsisk
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Det franske vitenskapsakademiet
Royal Society
National Academy of Sciences
Nordrhein-Westfalens akademi for vitenskap og kunst
American Academy of Arts and Sciences
Det ungarske vitenskapsakademiet
Academia Europaea
European Molecular Biology Organization
Indian National Science Academy
American Association for the Advancement of Science
Utmerkelser
6 oppføringer
Nobelprisen i kjemi (2002), Marcel Benoist-prisen (1991), Louisa Gross Horwitz-prisen (1991), Kyotoprisen for avansert teknologi (1998), Otto Warburg-medaljen (1999), Kyotoprisen (1998)
InstitusjonerETH Zürich
Scripps Institute
FagfeltKjemi, fysikk og matematikk

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
2002

Kurt Wüthrich (født 4. oktober 1938 i Aarberg) er en sveitsisk kjemiker, fysiker, biolog og nobelprisvinner. Han mottok Nobelprisen i kjemi i 2002 for utviklingen av kjernmagnetisk resonansspektroskopi for bestemmelse av biologiske makromolekylers tredimensjonelle struktur i løsning. Han ble tildelt halvparten av prispengene, mens amerikaneren John Bennett Fenn og japaneren Koichi Tanaka delte den andre halvparten.

Han tok doktorgrad i uorganisk kjemi i 1964 ved Universitetet i Basel. Han er professor i biofysikk ved ETH, Zürich, samt gjesteprofessor ved Scripps Research Institute i La Jolla, California.

Wütrich videreutviklet en gammel metode for kjemiske molekylanalyser, nemlig kjernemagnetisk resonansspektroskopi, NMR. Med NMR får man informasjon om molekylenes tredimensjonale struktur og bevegelse. Gjennom sitt arbeid på begynnelsen av 1980-tallet har Wütrich gjort det mulig å bruke NMR på proteiner. Han utviklet delvis en generell metode for å systematisk mestemme visse fikspunkter i proteinmolekylet, dels et prinsipp for å bestemme avstanden mellom disse. Med hjelp av avstanden kunne han regne ut proteinets tredimensjonale struktur. Fordelen med NMR er at man kan studere proteinene i løsning, det vil si i en omgivelse som ligner miljøet i cellen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]