Kurt Wüthrich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kurt Wüthrich
Kurt Wüthrich
Født 4. oktober 1938
Aarberg, Sveits
Yrke kjemiker
Nasjonalitet Sveitsisk
Institusjoner ETH Zürich
Scripps Institute
Alma mater Universität Bern
Universität Basel
Fagfelt Kjemi, fysikk og matematikk
Akademisk veileder Silvio Fallab
Medlem av Det franske vitenskapsakademiet
Royal Society
National Academy of Sciences
Priser og utmerkelser Nobelprisen i kjemi (2002)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
2002

Kurt Wüthrich (født 4. oktober 1938 i Aarberg) er en sveitsisk kjemiker, fysiker, biolog og nobelprisvinner. Han mottok Nobelprisen i kjemi i 2002 for for utviklingen av kjernmagnetisk resonansspektroskopi for bestemmelse av biologiske makromolekylers tredimensjonelle struktur i løsning. Han ble tildelt halvparten av prispengene, mens amerikaneren John Bennett Fenn og japaneren Koichi Tanaka delte den andre halvparten.

Han tok doktorgrad i uorganisk kjemi i 1964 ved Universitetet i Basel. Han er professor i biofysikk ved ETH, Zürich, samt gjesteprofessor ved Scripps Research Institute i La Jolla, California.

Wütrich videreutviklet en gammel metode for kjemiske molekylanalyser, nemlig kjernemagnetisk resonansspektroskopi, NMR. Med NMR får man informasjon om molekylenes tredimensjonale struktur og bevegelse. Gjennom sitt arbeid på begynnelsen av 1980-tallet har Wütrich gjort det mulig å bruke NMR på proteiner. Han utviklet delvis en generell metode for å systematisk mestemme visse fikspunkter i proteinmolekylet, dels et prinsipp for å bestemme avstanden mellom disse. Med hjelp av avstanden kunne han regne ut proteinets tredimensjonale struktur. Fordelen med NMR er at man kan studere proteinene i løsning, det vil si i en omgivelse som ligner miljøet i cellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]