Rommen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rommen
Rommen stasjon
LandNorges flagg Norge
Kart
Rommen
59°57′41″N 10°54′28″Ø

Rommen er et boligstrøk og industrifelt i Stovner bydel i Groruddalen i Oslo. Navnet har sitt opphav fra Rommen gård i middelalderen. Området strekker seg fra Romsås i vest, Bånkall i nord, Grorud/Smedstua/Haugenstua i sør og Vestli/Stovner/Fossum i øst.

Rommen skole og Kultursenter ble etablert i 2010.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

(Trondheimsveien) går langs nordsiden av Groruddalen, og danner grensen mellom Rommen og Romsås. Fra , Østre Aker vei, går Fossumveien forbi Stovner senter, deler Rommen, og ender i Trondheimsveien.

Grorudbanen stopper ved Rommen stasjon, en stasjon fra 1975, og er en av måtene man kan komme til området ved bruk av kollektivtrafikk. I tillegg går det buss til busstoppene Rommen, Rommi og Sveiva.

Industri[rediger | rediger kilde]

Industrifeltet strekker seg fra Nedre Rommen til Haugenstua, og langs Haavard Martinsens vei her ligger blant annet Grorud brannstasjon, Bankenes BetalingsSentral, Jordan, HMK Automobilbyrå sitt verksted- og garasjeanlegg, Oslo Bilauksjon og Coop Norges hovedkontor.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Rommen Scene[rediger | rediger kilde]

I 2010 åpnet Oslo kommune Rommen Scene for å styrke kulturtilbudet for befolkningen på Rommen og i Bydel Grorud forøvrig.[1] Rommen Scene holder til i lokalene som på dagtid brukes av Rommen skole.[2] I 2019 innledet Rommen Scene et samarbeid med det statlige institusjonsteateret Det Norske Teatret.[1][3]

Idrett[rediger | rediger kilde]

Mellom industrifeltet og Fossum finner man Rommensletta, som tidligere også ble brukt under Norway Cup. Sletta drives av Rommen Sportsklubb og inneholder flere fotballbaner av gress, to tennisbaner, én cricketbane og én baseballbane. I 2009 kom Sneglehuset aktivitetspark her, ved Alnastien (turvei D10).[4]

Mellom boligfeltet og Stovner finner man Rommenbanen, en grusbane som drives av Vestli Idrettslag. Banen brukes også av Rommen skole.

Mellom boligfeltet og Bånkall ligger Rommen Golfbane, en ni-hulls golfbane som drives av Groruddalen golfklubb.

Rundt Rommen skole finnes også en frisbeegolfbane.

Veier[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Om oss». Rommen Scene. Besøkt 29. mai 2022. «Rommen Scene åpnet i 2010 og har siden da vært en aktiv formidler av kulturopplevelser. Scenen er en profesjonell scene som huser både lokale talenter og profesjonelle utøvere innen et bredt kulturuttrykk. I januar 2019 ble Det Norske Teatret en viktig samarbeidspartner. Rommen Scene er en del av Oslo Kommune og drives av Kulturetaten.» 
  2. ^ «Finn vei». Rommen Scene. Besøkt 29. mai 2022. «Rommen Scene ligger i samme lokaler som Rommen skole på Stovner i Oslo. Vi har gratis parkering, og det er lett å reise kollektivt til oss. Du kan ta T-banen til Rommen stasjon med linje 5 mot Vestli, eller buss 390 til Rommi. | Karen Platous vei 31 | 0988 Oslo» 
  3. ^ «Det Norske Teatret i Groruddalen». Det Norske Teatret (norsk nynorsk). Besøkt 29. mai 2022. «Det Norske Teatret spelar i Groruddalen og viser nye framsyningar i samarbeid med Kulturetaten i Oslo kommune. Aktivitetane våre på Rommen Scene rettar seg spesielt mot nye publikumsgrupper, og er støtta av OBOS Presenterer.» 
  4. ^ FRI – friluftsliv, fritid og friområder – en presentasjon av grønne investeringer. Oslo kommune, Bymiljøetaten, uten år <2011>, side 42.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]