Rommiskolen (Gamle Rommen skole)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rommiskolen (Gamle Rommen skole)
2010-10-16 Gamle Rommen Skole.jpg
LandNorge
TypeGrunnskole
Grunnlagt1. mai 1861
Nedlagt1911
KommuneOslo
BydelStovner
AdresseTrondheimsveien 557
Beliggenhet
Map
Rommiskolen
59°57′55″N 10°54′18″Ø

Rommiskolen, også Romiskolen og Gamle Rommen skole, er en tidligere grunnskole beliggende på Sveiva i Trondheimsveien 557 i Stovner bydel i Oslo. Skolen lå under Østre Aker sogn, og var en av byens eldste skoler. Den åpnet 1. mai 1861 som følge av Fastskoleloven av 1860.

Aker kommune bygde i alt 15 faste skoler, men bare Rommiskolen står tilbake med alle hus på plass og uten store arkitektoniske endringer. Skolen har lærerbolig og to skolestuer. Det tilhørte også 15 mål «lærerjord», eller dyrket mark, samt låve og fjøs. I skoleprotokoller som er bevart i Oslo byarkiv finnes blant annet navnet til Trygve Lie. Rommiskolen var eneste skole i området frem til 1900, da Grorud skole ble bygget. I 1911 ble Rommen skole nedlagt, og den nyere Grorud skole tok over elevene.

Skoleanlegget var i sterkt forfall på begynnelsen av 1990-tallet, men en lokal aksjonsgruppe med støtte fra blant andre Groruddalen Historielag og Kulturdepartementet, sørget for å revitalisere skoleanlegget til et lokalt kulturhus. Skolen ble restaurert hovedsakelig på dugnad. En skolestue er restaurert og møblerte, i tillegg til en boligdel og utleielokaler til bruk for lokale foreninger og lag. Ett av rommene i det ene uthuset anvendes som atelier for Groruddalen Kunstforening. Skolen står på kommunens «gule liste».[1]

Interiøret i den gamle skolestua ble brukt til innspilling av sekvenser under vignetten «Hitskolen» i TV-serien Landeplage fra NRK1.

I 2010 åpnet den nye Rommen skole i Karen Platous vei, ved Rommen Golfbane.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rommiskolen (Gamle Rommen skole)». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]