Jordan (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jordan AS»)
Jordan
Jordans anlegg i Oslo i 1952.
Foto: Vilhelm Skappel, Widerøes Flyveselskap, Oslo byarkiv
Org.formPrivat eid
BransjeMunnhygiene, malerverktøy og rengjøring
Etablert1837
DatterselskapPeri-dent (Skottland), Hamilton (England)
HovedkontorOslo
Produkt(er)Tannbørster, malerpensler, maleutstyr, rengjøringsverktøy, oppvaskbørster, tanntråd, tannkrem, munnskyll
StyrelederHelge Leiro Baastad
Adm.dir.Per-Arnfinn Brekke
Antall ansatte540
OmsetningNOK 919 mill. (2010)[1]
ResultatNOK 14 mill. (2010)[1]
Nettstedwww.jordan.no

Jordan AS er et norsk industriforetak. Det produserer og selger produkter innen munnhygiene, malerverktøy og rengjøring, slik som tannbørster, malerpensler og oppvaskbørster. Jordans produksjon har i 2010 funnet sted i Norge, Sverige, Skottland, Malaysia og Kina. Selskapet eies siden 2012 av Orkla ASA. Ved utgangen av 2010 hadde selskapet 540 ansatte, hvorav 167 i Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Jordan, selskapets grunnlegger

Selskapet ble etablert i 1837, da den danske kammakeren Wilhelm Jordan etablerte en liten håndverkerforretning i Christiania. Fra 1927 begynte de produksjon av tannbørster i Norge, da Hjalmar Jordan, grunnleggerens barnebarn, ledet selskapet. I 1955 lanserte bedriften slagordet som siden er blitt et slags varemerke for selskapet, - og et munnhell i det norske språk: «Jordan vet hvordan».

1960 startet Jordan eksport av tannbørster og i 1970 ble de tildelt eksportprisen for bedriftens pionerinnsats innen eksportmarkedsføring. Årets Bedrift i Norge 1986.

22. juni 2012 ble selskapet kjøpt av Orkla ASA for 1,2 milliarder norske kroner.[2] Dette året lanserte Jordan også en ny tannkrem, annonsert med å være «fremtidens tannkrem fri for såpestoffer som kan være skadelige mot munnen».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]