Sjøulvene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sjøulvene
orig. The Sea Wolves
Generell informasjon
Sjanger Krigsfilm
Nasjonalitet Storbritannia / USA
Utgitt 3. juli 1980 (UK)
9. januar 1981 (Norge)
Lengde 120 min.
Aldersgrense 16 år (1980)
Produksjon
Regissør Andrew V. McLaglen
Manus Reginald Rose
Produsent Euan Lloyd
Musikk Roy Budd
Sjeffotograf Tony Imi
Klipp John Glen
Medvirkende Gregory Peck
Roger Moore
David Niven
Trevor Howard
Barbara Kellerman
Patrick Macnee

Sjøulvene (originaltittel: The Sea Wolves) er en britisk-amerikansk krigsfilm fra 1980 med Gregory Peck, Roger Moore og David Niven i hovedrollene. Regi er ved Andrew V. McLaglen. Filmen er basert på en sann historie fra Goa under andre verdenskrig, der et hemmelig britisk angrep ble rettet mot et tysk spionskip. Filmmanuset var basert på James Leasors bok Boarding Party: The Last Action of the Calcutta Light Horse fra 1978.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 1843 og den britiske etterretningstjenesten i India har oppdaget at hemmelig informasjon har kommet på avveie og rett i hendene på tyskerne via skipet Erhenfels. Informasjonen blir videreformidlet til tyske ubåter som bruker den til å angripe allierte skip i Det indiske hav. Det tyske spionskipet må stoppes, men befinner seg imidlertid på Goa, som i 1943 tilhører det nøytrale Portugal. Skipet kan derfor ikke angripes av ordinære styrker. Gamle veteraner fra Calcuttas lette kavaleriregiment får derfor i oppdrag å sprenge det tyske fartøyet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne

Aftenpostens filmanmelder gav den blandet mottakelse. Anmelderen skrev blant annet at: «Regien er traust og uten overraskelser, menneskene er pappfigurer, men det smeller altså meget».[1]

Innspilling

Innspillingssteder var Goa, Tyskland og Pinewood Studios.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hendelsen som filmen skildrer ble kalt «Operation Boarding Party» av britisk etterretning og ble av politiske årsaker holdt hemmelig til 1978.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten – Film (10.1.1981, s.16)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]