Hvem er redd for Virginia Woolf? (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvem er redd for Virginia Woolf?
orig. Who's Afraid of Virginia Woolf?
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landAmerikansk
Lengde132 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMike Nichols
ProdusentErnest Lehman
ManusforfatterErnest Lehman
Basert påHvem er redd for Virginia Woolf? av Edward Albee
MusikkAlex North
SjeffotografHaskell Wexler
KlippSam O'Steen
Foran kamera
MedvirkendeElizabeth Taylor
Richard Burton
George Segal
Sandy Dennis
Annen informasjon
Budsjett7, 5 millioner dollar
Totalomsetning40 millioner dollar
DistributørWarner Bros.
Premiere
  • 21. juni 1966 (1966-06-21) (USA)
Eksterne lenker

Hvem er redd for Virginia Woolf? (originaltittel Who's Afraid of Virginia Woolf?) er en amerikansk svart komedie fra 1966, regissert av Mike Nichols. Manuset ble skrevet av Ernest Lehman og er basert på Edward Albees skuespill Hvem er redd for Virginia Woolf?. Elizabeth Taylor og Richard Burton spiller ekteparet Martha og George, mens George Segal og Sandy Dennis spiller Nick og Honey.

Filmen ble nominert til 13 Oscar-priser, blant annet for beste film og beste regi (Nichols). Den er én av kun to filmer som ble nominert til Oscar i alle kategorier den var kvalifisert til (den andre var Cimarron). De fire hovedrollene ble alle nominert til hver sin Oscar for sine rolleskildringer. Filmen vant til sammen fem priser for beste kvinnelige hovedrolle (Taylor), beste kvinnelige birolle (Dennis), beste scenografi, sort-hvitt (Richard Sylbert og George Hopkins), beste kinematografi, sort-hvitt (Haskell Wexler) og beste kostymedesign, sort-hvitt (Irene Sharaff).[1]

Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 2013, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[2] I 2007 ble den kåret til filmhistoriens 67. beste spillefilm fra USA på listen «AFI's 100 Years...100 Movies».[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

I likhet med skuespillet handler filmen om paret George (Richard Burton) og Martha (Elizabeth Taylor), som etter en fest på universitetet inviterer et yngre par (George Segal og Sandy Dennis) med seg hjem til et «afterparty». Hjemme i huset fortsetter Martha og George med å drikke, og paret krangler og ydmyker hverandre på smarte måter. Av og til er de til og med fysisk voldelige mot hverandre. Det unge paret observerer dem i en blanding av fascinasjon og avsky.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The 39th Academy Awards (1967) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 4. april 2017. 
  2. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 20. januar 2017. 
  3. ^ «AFI's official PDF of the 1998 and 2007 rankings» (PDF). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen (PDF) 21. juli 2011. Besøkt 16. mars 2017.  «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 21. juli 2011. Besøkt 4. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]