Hopp til innhold

Adam’s Bridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adam's bridge, sett fra luften

Adam's Bridge (tamil: ātām pālam), også kjent som Rama's Bridge eller Rama Setoer (Tamil: Irāmar pālam, Sanskrit: rāmasetu), er en kjede med kalksteinssandbanker mellom Pamban-øya, også kjent som Rameshwaram-øya på den sørøstlige kysten av Tamil Nadu i India, og Mannar-øya utenfor nordvestkysten av Sri Lanka. Geologiske bevis tyder på at denne broen var en tidligere landfast forbindelse mellom India og Sri Lanka.[1]

Broen er 50 km lang og danner skille mellom Gulf of Mannar (i sørvest) og Palk Strait (i nordøst).[1] Noen av sandbankene er tørre og havet i området er svært grunt, bare 1 til 10 meter dypt på enkelte steder. Dette er til hindrer sjøfarten.[1] Den var angivelig farbar til fots opp til det 15. århundre før stormer skapte kanalen: - beskrivelser av templene tyder på at Adam's Bridge lå helt over havet før en syklon i 1480 raserte området.[2]

Broen ble først nevnt i det gamle indiske sanskrit eposet Ramayana av Valmiki.[3] navnet Rama's Bridge eller Rama Setoer (Sanskrit; setoer: bridge).

Ifølge hinduistisk teologi var broen bygget av noen («Vansara») apemenn i Ramas hær med hjelp fra Nala,[4]. Han brukte den for å nå Lanka og redde sin kone Sita fra Rakshasa-kongen, Ravana.[3]

Beliggenhet

[rediger | rediger kilde]
Historiske kart over Adam's Bridge og omegn, før syklonen i1964

Adam's Bridge starter som en kjede av øyer fra Dhanushkodi-spissen på Indias Pamban-øya og ender på Sri Lanka ved Mannar-øya. Pamban-øya er delvis forbundet med det Indiske fastlandet ved en 20 km lang bro, Pamban Bridge. Mannar-øya er forbundet til fastlandet Sri Lanka med en lang sandbanke.

Transport og navigasjon

[rediger | rediger kilde]
Jernbanebroen fra det Indiske fastlandet til Pamban-øya
Pamban jernbanebro som forbinder Pamban-øya med det indiske fastlandet, ble bygget i 1914.
«Vansara» apemennene bygger broen

Pamban-øya (Tamil Nadu, India) med den lille havnebyen Rameshwaram ligger ca. 20 km fra det indiske fastlandet. Pamban-broen som krysser Pamban-kanalen forbinder Pamban-øya med India. Den viser til både til veibroen og en cantilever-jernbanebro. Små båter traffikerer den 2 065 meter lange kanalen mellom veibronen og jernbanebroen.

Seiling med større fartøyer er ikke mulig fordi store skip kan ikke ferdes i det grunne farvannet i Pamban-kanalen. Mudring i denne kanalen ville koste mer enn mudring av en kanal i Rama Setoer-området, der vannet er relativt dyp og mindre mudring måtte til. Derfor godkjente den indiske regjering i 2005 et multi-million dollar-prosjekt i Sethusamudram som har som mål å skape et skipskanal. Ulike organisasjoner har innvendinger til prosjektet basert på religiøse, økonomiske og miljømessige årsaker, og har bedt om at alternative løsninger blir vurdert.

En fergeforbindelse knytter Dhanushkodi i India med Talaimannar i Sri Lanka.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «Adam's bridge». Encyclopædia Britannica. 2007. Arkivert fra originalen 12. oktober 2007. Besøkt 14. september 2007. 
  2. ^ Garg, Ganga Ram (1992). «Adam's Bridge». Encyclopaedia of the Hindu World. A–Aj. New Delhi: South Asia Books. s. 142. ISBN 81-7022-374-1. 
  3. ^ a b Room, Adrian (2006). Placenames of the World. McFarland & Company. s. 19. ISBN 0-7864-2248-3. 
  4. ^ GRIFFITH, M. A., RALPH T. H. «RÁMÁYAN OF VÁLMÍKI». Low Price Publications (January 1, 2003). Besøkt 23. juni 2013.