Rüppells rev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rüppells rev
Rüppells rev
Vitenskapelig(e)
navn
:
Vulpes rueppellii
Schinz, 1825
Norsk(e) navn: Rüppells rev,
Rüppells sandrev,
sandsjakal
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Hundefamilien
Slekt: Vulpes
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: ørkenstrøk og tørre områder
Utbredelse: Nord-Afrika-Sentral-Asia
Underarter:
  • V. r. rueppelli
  • V. r. caesia
  • V. r. cyrenaica
  • V. r. cufrana
  • V. r. sabaea
  • V. r. somaliae
  • V. r. zarudneyi

Rüppells rev (Vulpes rueppellii) kalles også Rüppells sandrev og sandsjakal og tilhører reveslekten, som består av små rovpattedyr i hundefamilien.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Rüppells rev tilhører de minste revene og har et typisk ørkenrevlignende uttrykk som kan minne om fennek, men den mangler mørke markeringer på baksiden av ørene. Hodet har mindre dvergpreg enn hos fennek, men ligner. Den har svært store ører, som effektivt kvitter seg med overskuddsvarme. Pelsen er beige til sandfarget, men kan variere i utbredelsesområdet. Bakkroppen og ryggen har en tendens til å blir mer grålig i fargen. Snuteryggen og det ytre partiet på snuten er lysere beige, nærmest hvitt. Underkroppen er generelt lysere enn overkroppen.

Rüppells rev veier normalt 1,1–2,3 kg. Kroppen er ca. 34,5–56 cm lang, inkludert hodet. Halen måler vanligvis ca. 22–39 cm.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Rüppells rev finnes i store deler av Nord-Afrika, Midtøsten og i vestlige deler av Asia. Utbredelsen strekker seg fra Marokko og Mauritania ved atlanterhavskysten i vest, til Egypt, Sudan og Eritrea øst i Afrika, gjennom store deler av Midtøsten, inkludert Den arabiske halvøy, via Irak og Iran til det sørlige Afghanistan og Pakistan.

Det typiske habitatet inkluderer sandørken, steinørken, semiørken og andre tørre områder, der det vokser sparsomt med vegetasjon og hvor nedbøren typisk er 100–150 mm årlig (maksimalt 240 mm). Dette inkluderer også noen spesielt tørre kyststrøk.

Arten finnes i følgende land: Afghanistan, Algerie, Djibouti, Egypt, Eritrea, Etiopia, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Israel, Jemen, Jordan, Libya, Mali, Mauritania, Marokko, Niger, Oman, Pakistan, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syria, Tsjad, Tunisia og Vest-Sahara.[1]

Atferd, reproduksjon og matvaner[rediger | rediger kilde]

Atferden til Rüppells rev er lite kjent. Den er sosial og lever trolig i små familiegrupper som kan består av 2–15 dyr. De jakter imidlertid alene. Den er mest aktiv i grålysningen og skumringen, men regnes som nattaktiv. Aktive dyr er imidlertid også rapportert på dagtid om vinteren.

Paringstiden (som kan variere noe etter området) er normalt i desemberfebruar, en tid som vanligvis inkluderer det første regnet etter sommeren. Hiet er vanligvis plassert under blokker med stein eller det blir gravd ut under ei rot, busk eller lignende. Tispene går drektige i syv–åtte uker, hvoretter de føder et kull som består av to–tre valper. Valpene er helt avhengige av foreldrene i den første tiden. De når kjønnsmoden alder etter ni–ti måneder.

Rüppells rev er altetende, men dietten består for det meste av virvelløse dyr, men også gnagere, firfisler, slanger, fugler, biller og frukt. Det er dessuten kjent at de eter kadaver og rester etter mennesker.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Det har blitt beskrevet en rekke underarter av denne reven, men mange mener at kun seks–syv av dem er relevante.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]