Pseudorasbora parva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pseudorasbora parva
Nomenklatur
Pseudorasbora parva[1]
Temminck & Schlegel, 1846
Klassifikasjon
Rikedyreriket
Rekkeryggstrengdyr
Klassebeinfisker
Ordenkarpefisker
Familiekarpefamilien
UnderfamilieGobioninae
SlektPseudorasbora
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: hører hjemme i Øst-Asia, introdusert i Europa og andre deler av Asia

Pseudorasbora parva er en ferskvannsfisk i karpefamilien.

Den er en stimfisk som blir opptil 10 cm lang. Munnen er underbitt, og fisken har en mørk stripe langs kroppssiden. Arten skiller seg fra den ganske like regnlaue ved å ha større skjell og en kort gattfinne med bare 9 stråler. Den trives best i vann med tett vegetasjon i grøfter, dammer og små innsjøer. Den tåler både kalde vintre og varme somre med en vanntemperatur opptil 30 °C. Hannen vokter eggene til de klekkes.

Pseudorasbora parva var opprinnelig utbredt i de østasiatiske elvene Amur, Huang He og Yangtze samt i Japan, Sør-Korea og Taiwan. Den ble spredt til Europa som en blindpassasjer blant yngel av gresskarpe, marmorkarpe og sølvkarpe. Arten var i 2011 blitt funnet i 23 europeiske land nordover til Danmark. Den betraktes som en skadelig invaderende art som konkurrerer med innfødte arter, for eksempel regnlaue, og sprer parasitten Sphaerothecum destruens.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 15. september 2023. Besøkt 15. september 2023. 
  2. ^ Forsgren E, Bærum KM, Finstad AG, Gjelland KØ, Hesthagen T, Knutsen H og Wienerroither R (11. august 2023). «Fisker. Vurdering av økologisk risiko for Pseudorasbora parva som SE (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 15. september 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]