Hopp til innhold

Marmorkarpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marmorkarpe
Nomenklatur
Hypophthalmichthys nobilis
(Richardson, 1845)
Populærnavn
marmorkarpe[1]
Klassifikasjon
Rikedyreriket
Rekkeryggstrengdyr
Klassebeinfisker
Ordenkarpefisker
Familiekarpefamilien
SlektHypophthalmichthys
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
Utilstrekkelig informasjon for vurdering

DD — Data mangler

Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: hører hjemme i Kina, introdusert mange andre steder

Marmorkarpe (Hypophthalmichthys nobilis) er en ferskvannsfisk i karpefamilien.

Den blir opptil 1,5 m lang og 40 kg tung. Hodet er stort med en bred, tannløs munn. Øynene er plassert tydelig under midten av kroppssida. Kroppsfargen er mørkegrå marmorert med svarte flekker. Føden består av dyreplankton, blågrønnbakterier, vanninsekter og detritus som den siler ut av vannet ved hjelp av utvekster på gjellebuene. Arten er en stimfisk som opprinnelig levde i de store elvene i lavlandet i østlige Kina. Gytingen skjer i oksygenrikt, hurtigstrømmende vann med en temperatur på 22–30 °C.

Marmorkarpe og slektningen sølvkarpe ble innført til Europa på 1960-tallet fordi man trodde at artene kunne redusere algeoppblomstringer i eutrofe innsjøer. Voksen marmorkarpe eter helst dyreplankton, og effekten ble ofte det motsatte av det en ønsket seg. Dyreplankton beiter på alger, og når de ble færre økte antall algeoppblomstringer. Klimaet i Europa er for kaldt til at marmorkarpe kan formere seg.

Disse artene ble også innført til USA på 1970-tallet for å bekjempe algeoppblomstringer i oppdrettsanlegg. De har etablert seg med store bestander i mange vassdrag og betraktes som skadelige invaderende arter. Marmorkarpe finnes nå i Mississippi, Tennessee, Ohio og Missouri. En frykter at arten skal spre seg til De store sjøer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. august 2020. Besøkt 15. august 2020. 
  2. ^ Forsgren E, Bærum KM, Finstad AG, Gjelland KØ, Hesthagen T, Knutsen H og Wienerroither R (11. august 2023). «Fisker. Vurdering av økologisk risiko for marmorkarpe Hypophthalmichthys nobilis som LO (NR i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 27. september 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hode