Regnlaue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Regnlaue
Regnlaue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leucaspius delineatus
(Heckel, 1843)
Norsk(e) navn: regnlaue
Biologisk klassifikasjon:
Rike: dyr
Rekke: ryggstrengdyr
Klasse: beinfisker
Orden: karpefisker
Familie: karpefamilien
Slekt: Leucaspius
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: limnisk
Utbredelse: Europa, Transkaukasia

Regnlaue (Leucaspius delineatus) er en karpefisk. Den er den eneste arten i slekta Leucaspius.

Den er en liten fisk og blir normalt 6–8 cm lang, maksimalt 12 cm. Øynene er ganske store, og munnen er rettet oppover. Skjellene er store og sølvblanke. Sidelinjen er ufullstendig og strekker seg bare over de første 7–13 skjellene. Buken har en skarp kjøl mellom bukfinnene og gattet. Halerota er smal, mindre enn halvparten av kroppshøyden.

Regnlaue svømmer i stimer nært vannoverflaten. Den er vanligst i små dammer med mye vegetasjon, men kan også finnes i sakte rennende elver. I store innsjøer er den sjelden. Det tyske navnet Moderlieschen kommer fra plattysk Moderloseken, «morløs» og viser til at arten plutselig kan dukke opp i midlertidige vannansamlinger. I Danmark trodde man at arten hadde regnet ned.

Føden består av planktoniske dyr og alger, samt små flygende insekter. Gytetida i Tyskland er i april–juni, men juni–august lenger nord. Hunnen utvikler et eggleggingsrør rundt gattåpningen og legger omtrent 150 egg i spiralformede bånd rundt plantestengler. Eggene klekkes etter 9—12 døgn. Ungene blir kjønnsmodne etter ett år.

Regnlaue er utbredt i Mellom-Europa fra Ural vestover til Rhinen. Den forekommer sørover til Donau, Mesta, Maritsa, Kuban og Kura. Arten finnes nordover til Danmark, Skåne, Estland og noen av vassdragene som renner til Ladoga og Nordre Dvina. Den er innført til Frankrike, Blekinge i Sverige og Norge.

Arten ble innført til Molandsvassdraget i Arendal tidlig på 1990-tallet, sannsynligvis av mellomeuropeiske fiskere som brukte levende agn. Den har spredt seg til flere innsjøer i dette vassdraget, og i Norsk svarteliste 2012 ble regnlaue vurdert til høy risiko. I Fremmedartslista 2018 er derimot arten nedgradert til lav risiko på grunn av begrenset invasjonspotensial og ingen kjent økologisk effekt.[1][2]

Regnlaue er rødlistet i flere europeiske land og er oppført som en beskyttet dyreart i Bernkonvensjonens appendiks III.[1] Bestandene mange steder i Europa er redusert blant annet på grunn av den invadererende fisken Pseudorasbora parva som lever i samme habitat, og som er vert for skadelige parasitter.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Leucaspius delineatus regnlaue». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Besøkt 22. februar 2020. 
  2. ^ «Regnlaue Leucaspius delineatus». Fremmedartsbasen 2018. Artsdatabanken. Besøkt 22. februar 2020. 
  3. ^ University of Bournemouth (20. juni 2009). «Deadly Parasite Could Endanger Salmon And Trout Populations In U.K.». ScienceDaily. Besøkt 22. mars 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Regnlaue