Gresskarpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gresskarpe
Nomenklatur
Ctenopharyngodon idella
Valenciennes, 1844
Populærnavn
gresskarpe[1]
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseStrålefinnede fisker
OrdenKarpefisker
FamilieKarpefamilien
SlektCtenopharyngodon
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

HI — Høy risiko 2023

Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Amur

Gresskarpe er en planteetende fisk fra elven Amur som ligger i Sibir og nordlige Kina. Den blir drettet for mat i Kina. Fisken har blitt introdusert i Amerika, hvor den brukes til ugresskontroll.

Kroppsformen er avlang og torpedoformet. Munnen mangler skjeggtråder. Ryggfinnen har 8-10 myke stråler, og gattfinnen ligger nærmere halefinnen enn hos de fleste karpefisker. Kroppsfargen er mørk oliven, som går over til brungult på sidene og hvitt under buken.

Arten ble med vilje introdusert til USA i 1963 for å bekjempe akvatisk ugress. Den ble introdusert i New Zealand sammen med gullfisk, men bestanden blir nøye kontrollert for å hindre den i å bli en mer utbredt plage.

Voksne individer eter kun vannplanter. Gresskarpen vokser svært raskt, og unge fisk satt ut om våren vokser fra 20 til over 45 cm lengde innen høsten. Fullvoksne individer blir ofte opp mot 120 cm lange og over 18 kg tunge.

Når de brukes i ugresskontroll, blir fiskene ofte sterilisert før de introduseres til dammen eller elven. Dette skjer ved at de blir sjokket med varme eller elektrisitet mens de enda er egg. Som ungfisk blir de så testet før de selges. I naturen lever gresskarpen kun i hurtigstrømmende elver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 15. september 2023. Besøkt 15. september 2023. 
  2. ^ Forsgren E, Bærum KM, Finstad AG, Gjelland KØ, Hesthagen T, Knutsen H og Wienerroither R (11. august 2023). «Fisker. Vurdering av økologisk risiko for gresskarpe Ctenopharyngodon idella som HI (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 15. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]