Hopp til innhold

One Piece

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
One Piece
ワンピース
(Wanpīsu)
DemografiShōnen
Sjanger Shōnen, action, eventyr, komedie, fantasy, drama
Manga: One Piece
Manus Eiichiro Oda
Utgiver Japans flagg Jump Comics
Norges flagg Schibsted
Magasin Japans flagg Weekly Shonen Jump
Periode 19. juli 1997
Tankōbonbind 106
Anime
Regissør Konosuke Uda
Munehisa Sakai
Studio Toei Animation
Kanal Japans flagg Fuji TV
USAs flagg Cartoon Network
Periode 20. oktober 1999
Episoder Japans flagg821
USAs flagg 516
OVA: Defeat the Pirate Ganzack
Regissør Gorō Taniguchi
Studio Production I.G.
Episoder 1
Utgitt 26. juli 1998
Lengde 30 minutter
Filmer

One Piece (ワンピース Wanpīsu) er en japansk manga- (tegneserie) og animeserie (animasjonsserie) som er skapt og skrevet av Eiichiro Oda. One Piece handler om eventyrene til den unge piraten Monkey D. Luffy og hans mannskap.

Mangaen startet kapittelvis i den 34. utgaven av det japanske tegneseriemagasinet Weekly Shonen Jump i 1997. En animeeserie som er produsert av TOEI Animations hadde premiere i 1999Fuji TV og pågår fortsatt. Mangaen blir utgitt i norsk utgave av Schibsted Forlagene.

Innledning[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med å fortelle om mannen Gol D. Roger (bedre kjent som Gold Roger), kjent som selveste piratkongen, en av de sterkeste piratene som noensinne har levd og som hadde tilegnet seg både rikdom, berømmelse og makt.[1] Han ble tatt til fange av Marinene og dømt til døden. Mens han sto på skafottet avslørte han for folkemengden at han hadde gjemt bort en skatt, kjent under navnet One Piece, og han oppfordret de som ville ha den til å dra ut på leting. Disse ordene ble startskuddet for «sjørøvernes gullalder», hvor utallige pirater satte seil på havet i håp om å finne Gold Rogers skatt og dermed bli den nye piratkongen.[2]

Flere år etter Gold Rogers død er sjørøvernes gullalder ennå i full gang og drømmen om å finne One Piece lever hos mange. Den unge mannen Monkey D. Luffy drømmer om å finne One Piece og bli Piratkongen. Hans store forbilde er piraten «Shanks den Røde» som slo seg ned i Luffys fødeby for en tid da Luffy var en ung gutt. En dag kom Luffy til å spise en såkalt «djevelfrukt» som Shanks' piratene hadde med seg, og den hadde den besynderlige virkningen at Luffys kropp ble til gummi og dermed også meget spenstig/elastisk. Men djevelfrukten medførte også at Luffy aldri kunne lære å svømme, ettersom havet støter vekk de som har spist en slik frukt. Da Luffy senere ble hevet på havet av en hensynsløs fjellrøver og angrepet av et gigantisk sjøuhyre, ville han blitt drept om ikke Shanks hadde dukket opp og reddet ham. Redningen kostet Shanks den ene armen.

Shanks og hans mannskap forlot landsbyen kort tid senere for å dra ut på nye tokter, men først ga han Luffy stråhatten sin, med beskjed om at han kunne få låne den frem til den dagen han ble til en mektig pirat. Luffy sverget på å finne gullskatten One Piece og bli den nye piratkongen.

Ti år etter denne hendelsen drar Luffy ut på sjøen i en liten båt med Shanks' stråhatt på hodet og går i gang med å lete etter et mannskap til sin ferd. Handlingen i serien starter her, 22 år etter Gold Rogers død.

Vekst og popularitet[rediger | rediger kilde]

Eiichiro Oda markerte seg første gang da han som 17-åring i 1992 vant en ærespris i Tezuka Awards (en konkurranse som avholdes av Shonen Jump). Året etter vant Oda en Hop Step Award (en pris som deles ut av Shonen Jump til talentfulle tegnere en gang i måneden) for serien Ikki Yakou. Det var også i Shonen Jump han debuterte med One Piece som siden er blitt den bestselgende mangaen i Shonen Jumps historie, og en av Japans mest populære og solgte titler. Oda hadde egentlig planlagt at One Piece skulle pågå i fem år, der han allerede hadde tenkt ut en slutt; men historien fortsatte utover hans forventninger, og dens popularitet har økt enormt. One Piece er den første serien man leser i Shonen Jump, som er et tegn på hvor populær den er. Den gjorde også at Shonen Jump opplevde en økning i salgstallene for første gang på elleve år.[3]

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

I tiden mellom 1996 og 1997 tegnet Eiichiro Oda tre separate, manga-kapitler, alle med grunntanken om at historien skulle være om pirater. De tre kapitlene representerer arbeidet Oda begynte på etter å ha fått ideen om en manga som skulle handle om pirater. Mye av inspirasjonen hentet han fra sine egne interesser fra barndommen. Allerede som ungdomsskoleelev hadde han begynt å tegne skisser i en notisbok til ideen sin. Da han flere år senere arbeidet som assistent for Nobuhiro Watsuki (forfatteren av Rurouni Kenshin) begynte han se på hvilke ideer til mangaen han skulle bruke. Resultatet ble de tre separate manga-kapitlene, som alle tre ble utgitt i Shonen Jump og som alle tre fikk navnet Romance Dawn, selv om det var det tredje og siste kapitlet som endte opp med å bli det aller første kapittlet i serien One Piece.

Romance Dawn, versjon 1[rediger | rediger kilde]

Denne versjonen er på 46 sider og ble utgitt som en såkalt «One-shot-tegneserie» (en tegneserie som blir gitt ut i sin helhet uten fremtidig fortsettelse) i sommerspesialutgaven av Shonen Jump den 4. august 1996. Denne versjonen ble senere trykket på nytt og gitt ut i boken One Piece RED: Grand Characters i 2005.[4] Boka inneholder også kommentarer fra Eiichiro Oda selv og diverse fakta om serien og figurene i den. I boka omtales versjon 1 av Romance Dawn som kapittel null i serien.

Dette kapittelet har flere likheter med versjon 3, som ble den endelige starten på One Piece. Hovedpersonen Monkey D. Ruffy er på plass med mange av sine karakteristiske egenskaper, og utseendet ligger tett opptil slik han kom til å se ut senere. Ruffys store forbilde, sjørøverkapteinen Red-Haired Shanks (kjent som Shanks den røde på norsk) er også med, og det er også grunnen til Ruffys store beundring for Shanks. Allikevel er det flere elementer fra den endelige versjonen som mangler. Ruffys hovedmotiv for å bli pirat er ikke å finne en stor skatt og bli sjørøvernes konge, men rett og slett å dra på eventyr. I denne versjonen deles dessuten pirater inn i to grupper: onde pirater som kun bryr seg med å plyndre og røve, og gode pirater som søker etter eventyr. I den endelige versjonen nevnes ikke en slik inndeling.

Romance Dawn, versjon 2[rediger | rediger kilde]

Versjon 2 av Romance Dawn er på 45 sider og ble første gang gitt ut i utgave nr. 41 av Shonen Jump. I 1998 ble den gitt ut på nytt i samlingsverket WANTED!

Denne versjonen har flere likheter til versjon 3 enn sin forgjenger. Ruffys personlighet og utseende ligger betydelig nærmere sluttresultatet enn tidligere. De spesielle evnene han besitter som følge av å ha spist en «djevelfrukt» er også mer uttalt. En merkbar forandring fra den første versjonen er at sjørøverkapteinen Shanks den Røde ikke er med her. Hans rolle som den som redder Ruffys liv og gir ham den velkjente stråhatten er overtatt av en ny figur, Ruffys bestefar (som også er med i selve serien, men med en annen rolle). Som i versjon 1, dukker det opp en sterk kvinnelig figur, som minner mye om et medlem av Ruffys mannskap i den endelige versjonen. Inndelingen i onde pirater som kun plyndrer og røver og de gode piratene som kun søker eventyr brukes også her og Ruffys motiv for å bli pirat er stadig kun å dra på eventyr, heller enn å søke et spesielt mål.

Romance Dawn, versjon 3[rediger | rediger kilde]

Dette er den endelige versjonen av Romance Dawn og ble det første kapitlet i serien One Piece. Den ble første gang gitt ut i 1997 i utgave nr. 34 av Shonen Jump. Kapittelet ble sammen med kapittel 2 til 8 gitt ut i den første tegneserieboken i serien (som også fikk navnet «Romance Dawn»). Kapittelet er kjent under navnet «Eventyret begynner» på norsk.

Manga[rediger | rediger kilde]

Mangaen utgis i Japan i magasinet Weekly Shonen Jump, som også utgir serien i USA. I dette magasinet gis et nytt kapittel av serien ut hver uke, men antallet kapitler som gis ut på årlig basis er ikke jevnt, blant annet grunnet personlige pauser og avbrekk i skrivingen til Eiichiro Oda. Shonen Jump utgis også i flere andre land, men One Piece er ikke med i alle disse versjonene. Flere steder gis imidlertid serien ut i egne pocketbøker, såkalt Tankōbon-format hvor flere kapitler er samlet i samme bok. Disse bøkene kjennetegnes av å være trykket på papir av bedre kvalitet enn i Shonen Jump, i tillegg til å inneholde ekstramateriale som man ikke finner i magasinutgivelsene, blant annet interessante opplysninger om serien og flere av figurene. Disse seriebøkene gis ut i Japan med to til tre måneders mellomrom. Når man har nådd et visst antall kapitler fra Shonen Jump siden forrige bokutgivelse, utgis de foregående kapitlene samlet i en ny seriebok.

Timeskip[rediger | rediger kilde]

I Kapittel 517 skjer det et såkalt "timeskip" hvor serien hopper to år frem i tid. Schibukaien Bartholomew Kuma møter stråhattene på Saboady Archepolageu og sender dem til hver sin isolerte øy, i denne perioden får vi ikke vite noe særlig om noen andre enn Luffy som ender opp på Amazon Lily, en øy bebodd av kun kvinner. Etter en stund der får han vite at broren Ace er i fangenskap i den uutbrytelige undervanns-fengselet Impel Down og skal henrettes, han får hjelp til å skynde seg dit og sloss seg gjennom fem forskjellige nivåer til dit Ace sin celle er, men får vite at han blir ført til Marineford (hoved basen til marinen) og får med seg mange av dem som er fanget i Impel Down til Marineford. Ved Marineford har yonkoen Edward Newgate bedere kjent som "Whitebeard" startet en krig med marinen for å ha fanget en av "sønnene" hans. Etter krigen bestemmer Luffy seg for å utsette oppmøtet fra tre dager til to år og i den tiden får alle i mannskapet beskjed om å trene intenst. Etter to år skifter de fleste utseende og de som regnes som de svakere i mannskapet blir omtrent like sterk som Sanji og Zoro var før timeskipet og Sanji, Luffy og Zoro er selvsagt enda sterkere enn det igjen.

I Norge, hvor Shonen Jump fra og med 26. februar 2007 ikke lenger gis ut,[5] blir serien kun gitt ut i slike tegneseriebøker. Disse gis ut av Schibsted Forlagene en gang i måneden. Så langt er 45 bøker gitt ut i Norge. Hver bok inneholder i snitt ti kapitler.

I Japan er per 4. juni 2008, 50 bøker gitt ut (491 kapitler).[6] I tillegg er det gitt ut ytterligere tretten kapitler (492-504) som ennå ikke er samlet i en tankōbon-bok.

I USA, hvor Shonen Jump ennå gir ut nye kapitler, er det så langt gitt ut 17 bøker[7] (155 kapitler)

Mangaen utgis i dag på over 20 språk i omtrent like mange land.

SBS[rediger | rediger kilde]

SBS (forkortelse for shitsumon wo boshu suru, 質問を募集する, «[jeg] mottar spørsmål»), også kalt fanpost-hjørnet eller fanpost-side på norsk, er en svar- og spørsmålsside som startet i seriebok nummer fire av mangaen. Her svarer Eiichiro Oda på spørsmål fra leserne og avslører iblant nyttige opplysninger og detaljer om historien og figurene i serien. Blant annet ble alderen på hvert enkelt medlem av Ruffys mannskap avslørt her. Oda har også en vane med å komme med humoristiske svar på spørsmål som det ellers ville vært umulig å komme med et ordentlig svar på.

Anime[rediger | rediger kilde]

I 1999 debuterte animasjonsserien av One Piece i Japan. Den blir produsert av animasjonsstudioet Toei Animation. Per 1. desember 2008 er 378 episoder av animen blitt sendt i Japan. I tillegg er det laget flere spesialepisoder og til sammen ti filmer. Animasjonsserien holder seg for det meste tro til historien i mangaen med unntak av ekstraepsisoder (såkalte fillere) som blir sendt med ujevne mellomrom for å hindre den fra å ta igjen mangaen. Disse ekstraepisodene inneholder derfor ofte historier som ikke er med i mangaen. Noen få av dem er derimot laget ut fra små ekstrahistorier som står på tittelsiden på hvert kapittel i mangaen. De forteller gjennom bilder hva som skjer med figurer som hovedpersonene har truffet tidligere i handlingen[8]

Animen har også blitt oversatt og dubbet på flere språk, og blir i dag sendt i flere land, deriblant USA og Frankrike. I USA er det laget to versjoner, hvor den første varer frem til episode 104, siden dubbingen ble stoppet etter dette. Denne versjonen var det selskapet 4Kids Entertainment som sto bak, men den har fått kritikk for de mange endringene som ble gjort i forhold til den japanskspråklige versjonen[9] for å gjøre serien mer barnevennlig. Denne amerikanske versjonen blir sendt på TV-kanalen Cartoon Network, men bare frem til episode 104. Selskapet FUNimation Entertainment annonserte i april 2007 at de hadde fått lisens på serien, og at de var i gang med å dubbe episode 144 til 205, med premiere på Cartoon Network i USA på høsten 2007. FUNiamtions versjon av One Piece startet å sende på amerikansk Cartoon Network den 29. september 2007[10] Denne versjonen har færre endringer og sensureringer enn den fra 4Kids; i tillegg skal episodene i mai 2008 utgis på DVD i Nord-Amerika med innholdet usensurert.[11]

I begynnelsen av februar 2008 ble også filmen «Episode of Alabasta: The Desert Princess and the Pirates» (oversatt fra japansk) sluppet i USA under tittelen The Desert Princess and the Pirates: Adventures in Alabasta. Filmen er en gjenfortelling av fortellingen om Stråhattenes eventyr i kongeriket Alabasta og selges usensurert.[11]

Miljø[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Stråhattpiratene[rediger | rediger kilde]

«Stråhattpiratene» – eller «Straw Hat Pirates» som de også kalles[12] – er navnet på piratmannskapet som handlingen i serien følger. Mannskapets kaptein er hovedpersonen Monkey D. Luffy og teller i den norske versjonen av mangaen for tiden sju medlemmer. I den japanske og engelske versjonen har et åttende medlem rukket å slå seg til mannskapet, men personen vil ikke bli nevnt her, da dette medlemmet dukker opp senere i serien. Alle i mannskapet besitter fabelaktige evner innenfor ett eller flere talenter og flere av dem har en umenneskelig fysisk styrke. I kraft av å være pirater er de alle fredløse og etterlyst av marinen og verdensregjeringen, og den samlede dusøren på dem har i løpet av handlingen rukket å stige flere ganger. Et kjennetegn ved mannskapet er at alle medlemmene har en drøm de streber etter å oppfylle og som er selve drivkraften i livet deres, og også det som gjorde at de sluttet seg til Luffy. Alle medlemmene har gjennomgått store tragedier i barndommen (for mange av dem har det omfattet dødsfall) hvor en eller flere personer som de så opp til og var svært glad i, ble rammet. Deres drømmer medfører for dem alle at de må seile gjennom Grand Line; for noen av medlemmene er dette fordi de leter etter noe som bare kan finnes i Grand Line, mens det for andre er fordi de søker å samle seg kunnskap rundt et spesielt emne.

Under følger en oversikt over medlemmene av Stråhattpiratene.

Monkey D. Luffy[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Monkey D. Luffy

Monkey D. Luffy (モンキー・D・ルフィ Monkī D. Lūfi), skrevet som Monkey D. Luffy i den engelske versjonen av mangaen, er hovedpersonen i serien og er grunnlegger av og kaptein over Stråhattpiratene. Luffy har satt som sitt mål å finne Gol D. Rogers skatt One Piece og bli den nye sjørøverkongen. Ifølge Eiichiro Oda er Luffy 17 år gammel[13] og født 5. mai[14]

Luffy er alltid svært optimistisk og setter sitt mannskap over alt annet. Han har en vane med å se enkelt og barnslig på situasjonen og imponeres lett av de enkleste ting. Han kan også mange ganger gjøre og si meget dumme ting som ofte gjør mannskapet oppgitt over eller rasende på ham. Til tross for dette har han en ustoppelig besluttsomhet, optimisme og mot og vil gjøre alt for å beskytte sine venner. Mannskapet respekterer ham, vel vitende om at han flere ganger har reddet dem ut av livsfarlige situasjoner. Hans enkle måte å se ting på, gjør at han vet hva som må gjøres i farlige situasjoner uten å frykte konsekvensene. Blant annet nærer han ingen frykt for døden, og er til og med vist å glise i dødelig livsfare.

Roronoa Zoro[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Roronoa Zoro

Roronoa Zoro (ロロノア・ゾロ Roronoa Zoro) er den første som slutter seg til Luffy på hans ferd og blir en del av hans mannskap og er mannskapets sverdkjemper. Zoro er ifølge Eiichiro Oda 19 år gammel[13] og født 11. november.[14] Hans drøm er å bli verdens sterkeste sverdmester. For å få til det må han beseire verdens sterkeste sverdkjemper, Hawk-Eye Mihawk også kjent som Mihawk Dracule I 4kids versjonen, en av «de syv Schibukaiene» oversatt til "Warlord" i den Engelske versonen.

Zoro er mester i bruk av tre katanasverd på en gang i kamp (kjent som santōryū, som betyr «tresverd-stil»). Når han kjemper med tre sverd holder han to av dem i en hånd hver og det tredje i munnen. I tillegg til å besitte utrolig raske reflekser og utmerkete ferdigheter i fekting, kan Zoro aktivere flere kraftige sverdteknikker som kan beseire flere motstandere på en gang. Han har også stor fysisk styrke som tydeligvis ikke befinner seg langt bak Luffys. Kjennetegnet hans er tørkleet han går med rundt overarmen og skjerfet han bærer rundt magen. Når han går i kamp mot en motstander og virkelig mener alvor, binder han ofte tørkleet rundt hodet, et tegn på at motstanderen har hans fulle oppmerksomhet.

Usopp[rediger | rediger kilde]

Usopp (ウソップ, Usoppu) er mannskapets skarpskytter og kjennetegnes av sin lange særegne nese og de spesielle skytterbrillene han ofte går med. Han er den tredje personen til å slutte seg til Luffys mannskap, er 17 år gammel og har fødselsdag 1. april.[15] Hans drøm er å bli en modig kriger på havet[16], slik han anser sin far Yasopp for å være.

Usopp er kjent som en uhelbredelig lystløgner som serverer skrøner med han selv som den modige helt og eventyrer. Han kan bli svært redd når han står ansikt til ansikt med farer og går ikke av veien for å lyve i sine forsøk på å slippe unna kamper. Samtidig kan han også være særdeles besluttsom når anledningen krever det.

Sammen med Nami er Usopp den eneste i mannskapet som ikke besitter abnormt stor fysisk styrke eller har spist en djevelfrukt, men han kompenserer for dette med sine utmerkede ferdigheter innen skarpskytting og treffsikkerhet. Han brukte en egenlaget slynge med stor variasjon innen ammunisjon; alt fra råtne egg og chilisaus til shuriken og kraftige eksplosiver fram til kapittel 598 i mangaen. Etter dette har han brukt planter som sitt våpen. Hans fysiske styrke er liten, men hans evne til å utholde skader er eksepsjonell og har reddet livet hans flere ganger. Usopp er også en rask løper, som han ofte har fått bruk for.

Sanji[rediger | rediger kilde]

Sanji (サンジ, Sanji) er mannskapets kokk og er ansvarlig for all matlagingen om bord. Han er den fjerde som slutter seg til Luffys mannskap. Sanji har halvlangt gult hår som dekker det ene øyet (dette øyet vises aldri), går ofte i svart skjorte og er nesten alltid sett med en tent sigarett i munnen. Sanjis drøm er å finne det myteomspunnede havet All Blue, som visstnok skal være bebodd av fiskeslag fra alle de fire havområdene i verden. Han er 19 år gammel[17], født 2. mars[14] og er den eneste i mannskapet som ikke er født i East Blue, selv om han vokste opp der.

Sanjis evner som kokk er formidable og hans matretter holder alltid en meget god standard. Han vokste opp på den flytende restauranten «Baratie» som lærling til den tidligere piratkapteinen Zeff Rødfot (orig: «Red-Foot Zeff»), som var kjent for styrken i det ene benet sitt; den gjorde ham i stand til å knuse klipper med bare foten. Sanji har selv mestret denne kunsten og sloss kun med beina, da han ikke vil risikere å skade hendene siden de er viktige i kokkeyrket. Angrepene Sanji utfører med beina er meget kraftig og fleksible og han har gitt dem navn etter forskjellige kulinariske begreper (de fleste på fransk) eller kroppsdelene som de rammer. Ifølge Eiichiro Oda er Sanjis spark kraftige nok til å knuse 21 baseballkøller med ett treff[18]

Sanji er også kjent for å være en uhelbredelig kvinnesjarmør som fort mister fokus når han får øye på en attraktiv kvinne. Han har stor respekt for kvinner han blir forelsket i og nekter å sloss mot kvinner generelt, selv når de er hans fiender. Nami og Robin er to av dem han har falt for og han er alltid høflig når han tiltaler dem, til forskjell fra når han snakker til Zoro, som han til tider står på svært dårlig fot med.

Nami[rediger | rediger kilde]

Nami (ナミ, Nami) er mannskapets navigatør og karttegner. I mangaen er hun det andre fremtidige medlemmet av mannskapet som vises i handlingen, i animen derimot er hun faktisk det første fremtidige medlemmet som dukker opp i handlingen (selv om hun på det tidspunktet ikke møter Luffy). I begge versjoner av serien er hun nummer to av mannskapet til faktisk å møte Ruffy, som hun inngår et kompaniskap med, men uten å regne seg som et reelt medlem av hans mannskap. Hun seiler sammen med mannskapet frem til hendelsene rundt Zoros møte med verdens sterkeste fektemester, hvorpå hun helt uventet forlater mannskapet. Hun slutter seg først permanent til dem en tid senere. I løpet av tiden hun tilbringer sammen med mannskapet som deres kompanjong, rekker enda et medlem å slutte seg til Luffys ferd (Usopp). Det at hun etter dette forlater mannskapet for deretter å senere slutte seg til det som et permanent medlem, gjør henne til den andre personen til å seile med Luffy, men den fjerde til å faktisk slutte seg til mannskapet (etter Usopp og Sanji). Nami er 18 år gammel[13] og født 3. juli[14]

Som mannskapets navigatør og karttegner er det Nami som staker ut mannskapets seilkurs og finner ut hvor de skal dra. Hennes største drøm er å tegne et kart over hele verden, og i det øyemed tegner hun kart over alle områdene mannskapet drar til. Hennes evner som navigatør og karttegner er formidable og hun blir regnet som en av de aller beste i serien på dette området. Hun har mye av æren for at mannskapet har greid seg gjennom de lumske klimaforholdene i Grand Line. Nami er også et av de klokeste medlemmene av Stråhattpiratene og på grunn av Luffys vanligvis barnslige oppførsel er det derfor Nami som mer eller mindre har kommandoen når mannskapet seiler.

Tony Tony Chopper[rediger | rediger kilde]

Tony Tony Chopper (トニートニー・チョッパー, Tonī Tonī Choppā) er mannskapets lege og er ansvarlig for tilbreding og oppbevaring av medisinene ombord. Han er 15 år gammel[19] og er født på julaften.[20] Chopper er et reinsdyr med et menneskes intelligens og kjennetegnes av den iøynefallende hatten han går med rundt geviret samt den blå nesa. Han er den femte til å slå seg til Stråhattpiratene og drømmer om å bli en lege som kan kurere alle sykdommer.

Hans evner som lege er på et svært høy nivå og er til god hjelp for mannskapet. Chopper er det eneste medlemmet av Stråhattpiratene som ikke er et menneske og ble født på en øy med kaldt vinterklima. Under oppveksten ble han skydd av sine artsfrender fordi nesen hans var blå, og ble utstøtt fra flokken. Senere fikk han i seg en djevelfrukt (ヒトヒトの実, hito hito no mi, «menneske-menneske-frukt»), som gjorde ham i stand til å forvandle seg til en menneskelignende form når han ville, samt tenke og snakke som et menneske. Ensom, forlatt og hardt skadet ble han en dag funnet av mannen doktor Hiluluk, som lærte han opp i sitt yrke (selv om han av mange ble sett på som en kvakksalver). Da Hiluluk senere døde under tragiske omstendigheter, ble Chopper oppdratt og lært opp videre som lege av en god venninne av den avdøde frem til han møtte Stråhattpiratene og ble invitert til å slutte seg til dem.

Chopper er naiv med et barns uskyld og har lett for å tro det meste han blir fortalt, selv når det er Usopps skrøner han hører. Som Usopp blir han også fort skremt når han hører om eller står overfor farer, men kan være meget besluttsom når anledningen krever det. Djevelfrukten han åt gir ham evnen til å veksle mellom seks forskjellige former. Han har også utviklet et spesielt stoff i form av små kuler han kaller Rumble Balls. Disse gir ham tilgang til ytterligere en meget kraftige form, imidlertid varer virkningen av hver Rumble Ball bare i tre minutter. I tillegg har han en svært effektiv og følsom luktesans, og han kan snakke med dyr.

Nico Robin[rediger | rediger kilde]

Nico Robin (ニコ・ロビン, Niko Robin) er arkeolog og historiker og er den sjette til å slå seg sammen med Luffy. Hennes drøm er å finne den mystiske «Rio-poneglyfen», en stor stein med poneglyf-inskripsjoner som visstnok skal ligge på den samme øya i Grand Line hvor One Piece ryktes å være gjemt. Hun er 28 år gammel og er ifølge Eiichiro Oda født 6. februar.[21]

Til forskjell fra resten av mannskapet er Nico Robin både moden og rolig, og er rolig og analyserende heller enn panikkslagen når farer truer, og mens andre får overdimensjonerte uttrykk av skrekk eller raseri i ansiktet holder hun alltid sitt i normale folder. Som selvutdannet arkeolog og historiker er hun meget intelligent og også høflig og vennlig og deltar ikke de utallige kranglene og skøyerstrekene som finner sted ombord. Hun er en av de svært få (muligens den eneste) i verden som kan tyde det mystiske poneglyf-skriftspråket, et utdødd språk som uttrykkelig forbys av verdensregjeringen å lære seg, under trussel om svært hard straff. Robin har derfor hatt mye problemer med verdensregjeringen og har opplevd mye vondt i løpet av oppveksten. Da Stråhattpiratene møtte henne arbeidet hun for skurken Sir Crocodile – et tidligere medlem av de syv samuraier – under kodenavnet «Miss All Sunday», men etter Crocodiles nederlag for Ruffys hånd sluttet hun seg til mannskapet.

Nico Robin har stor respekt for historien og minner fra den og beskytter dem med livet som innsats hvis noe truer med å ødelegge dem. Hun er det tredje medlemmet av mannskapet som har spist en djevelfrukt, som i hennes tilfelle har gitt henne evnen til å gro kopier av kroppen sin på en hvilken som helst overflate innenfor en viss avstand. I kamp gror hun ofte kopier av armene på fienden for deretter å uskadeliggjøre dem via kraftige brytegrep som fjerner behovet for å gå i nærkamp. Antallet kopier bestemmer hun ved å si frem antall (på spansk) og deretter ordet «fleur» (fransk for «blomst»). Ordet «blomst» henspiller til djevelfruktens navn, ハナハナの実, hana hana no mi, «blomst-blomst-frukt» (hana kan også bety «nese»)

Franky aka Cutty Flam[rediger | rediger kilde]

Franky møter vi i den vakre fontene/vann-byen Water 7 og han blir den syvende til å bli med i stråhattene.han er en cyborg, å alle tror at det er endjevelfrukt første gang Stråhattbanden ser ham. Hans egentlige navn er Cutty Flam, men alle kaller ham Franky, og i tillegg til at han går i speedos er han også en nesten fullstendig cyborg med drikkevarer som bensin. Avhengig av hvilken drikkevare det er har han forskjellige personligheter. F eks med te blir han veldig avslappet og en fredsmegler, derimot med Cola er han sitt virkelige seg og en slåsskjempe.

Franky var en sønn av en pirat og ble forlatt i Water 7 som en fireårig gutt. Der ble han oppdaget av mester skipsbyggeren Tom som så hans potensial, og Franky ble hans lærling sammen med Iceburg. Deres firma het Toms arbeidere. De drev sin virksomhet i noen år inntil Dømmeskipet kom til Water 7 hvor Tom skulle i retten for å ha bygd Sjørøverkongen Gol D Rogers sitt skip Oro Jackson. Tom fortalte om sin plan for å redde Water 7 med et sjøtog som skulle binde sammen alle øyene i nærheten og få igang markedet. Dommeren ga Tom 10 år for å bygge sjøtoget, og han skuffet ikke. Dagen han skulle bli benådet ble de lurt av CP9 (i forbindelse med verdensregjeringen, attentatgruppen) Tom ble fraktet i sitt eget sjøtog til Enies Lobby en øy med høyest dømmekraft i verden. Ingen er blitt dømt uskyldig, med andre ord: Ingen kommer tilbake! Franky prøvde å stanse toget hvor han ødela kroppen sin som er grunnen til at han bygde seg selv til en cyborg. 7 år etter denne incidenten kom han tilbake til Water 7 hvor han fikk byggetegningen til et supervåpen i stand til å ødelegge verden. Dette dokumentet var grunnen til at de ble satt opp 7 år tidligere, fordi verdensregjeringen ville få tak i supervåpenet og ende den supre pirat-æraen. Han starter et firma som demonterer skip, kalt Franky family og går under navnet Franky deretter.

Når Luffy ankommer Water 7 blir de fanget inn i ett spill mellom world government og Toms lærlinger Franky og iceburg, fordi Tom ga dem tegningen til supervåpenet før han ble ført bort. Stråhattene blir da brukt som syndebukkene for attentatforsøk på iceburg, når det egentlig er verdensregjerngens attentatgruppe CP9 som står bak. Robin var med på attentaforsøket på grunn av CP9 brukte hennes fortid mot henne ved å si at hvis hun ikke hjalp til, ville et grusomt angrep kalt Buster Call bli brukt mot ender med at Franky de andre stråhattene som ga hennes livsmening tilbake. Det ender med at Franky og Robin blir ført med sjøtoget til Enies Lobby og stråhattene ble knust i kampen i Water 7. Situasjonen angående attentatet blir oppklart og når alle vet at CP9 står bak, går de i gang med å redde Robin og Franky sammen med allierte. (Franky family og Galley La formennene).

Enies Lobby var blitt kjent som et ugjennomtrengelig øy, særlig nå med det sterkeste CP9 noensinne. For å redde Robin skjøt stråhattene ned flagget til verdensregjeringen og deklarerte krig mot dem. Sammen med allierte kom de til tårnet hvor de holdt Robin og Franky, hvor Franky gjorde et veddemål. Han brente planene til supervåpenet Pluton og da er det ikke noe våpen som kunne redde verden hvis Robin selv om hun ikke ville, gjenopplivet et annet allerede eksisterende supervåpen. I kampen mot CP9 vinner stråhattene og etter at de returnerte til Water 7 får de overbevist Franky om å bli med ved å stjele hans speedos og bare gi dem tilbake hvis han joinet stråhattene.

Brook[rediger | rediger kilde]

Brook (også kjent som Dead Bones Brook og The Humming Swordsman) møter man i vol 46. Han er et skjelett og har spist en djevelfrukt. Den heter levende-frukten. Brook er en tidligere musikant fra The Rumbar Pirates (hans opprinnelige crew) Han prøver å være en gentleman, men får det ikke til. Brook har også veldig dårlige bordvaner. Han er stråhattpiratenes musikant. Liker å gjøre narr av at han er et skjelett. Hans bakgrunn er sterke følelser med Laboon. Hans drøm er å få se han igjen. Etter timeskipet gjør Brook det stort som rockestjernen Soul King, og han får fans som er så lojale at de holder tilbake marinen for å forhindre At Brook blir arrestert.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Handlingen i One Piece finner sted på en jordklode som ligner den i virkeligheten, men geografien og utseendet skiller seg mer ut.

Det finnes bare ett kontinent, nærmere bestemt en stor landmasse som strekker seg fra nord til sør rundt hele jorda og dermed sammen med ekvator deler kloden opp i fire atskilte like store havområder. Denne langstrakte landmassen er kjent under navnet «Red Line» og dens posisjon kan sammenlignes med Greenwich-meridianens beliggenhet i den virkelige verden.

Kontinentet «Red Line» befinner seg omtrent der Greenwich-meridianen (nullmeridianen) befinner seg i den virkelige verden. Legg merke til at meridianen sammen med ekvator (som kan sammenlignes med «Grand Line») deler kloden opp i fire like store deler

Sammen med ekvator deler Red Line kloden opp i fire store havområder som alle inneholder flere større og mindre landmasser og øyer hvor mennesker har slått seg ned og dannet byer og samfunn. De fire havområdene er:

 • «North Blue» (ノース・ブルー, nõsu buruu): Det blir ikke fortalt mye om dette havområdet i serien, men en vet at ett medlem av Ruffys mannskap er født her. North Blue befinner seg nordvest for der Red Line krysser ekvator på kloden.
 • «South Blue» (セウス・ブルー, seusu buruu): South Blue vites det heller ikke mye om. South Blue befinner seg sørøst for der Red Line krysser ekvator på kloden.
 • «West Blue» (ウエスト・ブルー, wesuto buruu): Det vites nesten ingenting om dette området. West Blue ligger sørvest for der Red Line krysser ekvator på kloden. I bok 41 kommer det fram at Nico Robins hjemøy Ohara ligger på West Blue. denne øya ble utslettet av regjeringen for 20 år siden (iserien).
 • «East Blue» (イースト・ブル, iisuto buruu): East Blue blir regnet som det svakeste havområdet i hele One Piece-verdenen. En pirat som regnes som sterk og fryktinngytende her vil ofte bli sett på som svak og ubetydelig i andre havområder. Men det finnes unntak, både Gol D. Roger, Ruffy og tre av medlemmene hans, er født her. Den første delen av handlingen i One Piece foregår i East Blue.

Klodens ekvator utgjøres av en havstrøm som strekker seg rundt hele kloden og som går under navnet «Grand Line». Grand Line kjennetegnes av lumske farvann og svært kaotiske værforhold hvor mang en navigatørs evner kommer til kort, og hvor sunn fornuft ikke alltid er det beste å ha. Grand Line har et høyt innhold av metallholdige mineraler hvis magnetiske forstyrrelser gjør det umulig å navigere med kompass. Det regnes som verdens sterkeste havområde og er fryktet for å huse noen av de sterkeste pirater som lever. Gol D. Roger var den eneste personen som oppnådde det som ble ansett å være umulig, nemlig å reise gjennom hele Grand Line og forsere alle farene som han støtte på. Det er allment trodd blant de fleste pirater at Roger gjemte bort One Piece på den siste øya i Grand Line, og de fleste pirater (inkludert Ruffy og hans mannskap) setter derfor kursen dit. Uheldigvis kan ankomsten til Grand Line kun foregå ved to punkter på hele kloden. Den ene befinner seg der East Blue møter Red Line, her står fjellet kjent som «Reverse Mountain». Den andre befinner seg ved marinens hovedkvarter.

Mot nord og sør er Grand Line innestengt mellom to havbelter som strekker seg rundt hele kloden parallelt med Grand Line. I disse havbeltene finnes det verken vind eller havstrømmer, og det gjør det umulig å ta seg frem her (siden det ikke finnes motorer i One Piece-verdenen). De er kjent under navnet «The Calm Belts» og de gjør det umulig å nå Grand Line fra både nord og sør. Dette er grunnen til at det bare finnes to steder hvor en kan ta seg inn til Grand Line.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Valuta[rediger | rediger kilde]

Pengevalutaen i serien kalles «Berry» (ベリー, Berī) i den japanske og engelske versjonen og finnes i både sedler og mynter. I den norske versjonen kalles valutaen «gulldubloner» eller bare dubloner. Utseendet på sedlene minner mye om USA-dollaren, symbolet for valutaen er til og med en stor B med en vertikal linje i gjennom på midten, slik det er med S-en i dollartegnet ($).

Dusører[rediger | rediger kilde]

Pirater og de som begår kriminelle handlinger får alltid en pengedusør satt på hodet, som utbetales til den eller de som overleverer gjeldende pirat til marinen enten «død eller levende». Dusører beregnes mer etter hvor stor trussel den enkelte utgjør heller enn han eller hennes styrke.[22]

Pirater som har fått en dusør satt på sitt hode, får en egen etterlysningsplakat med navn og bilde. Plakaten blir deretter distribuert rundt om i verden og hvem som helst kan deretter forsøke å fange personen og innkassere dusøren. Hvordan marinen får fatt i fotografier av etterlyste lovbrytere var lenge et mysterium, men i en utgave av fanpost-hjørnet (SBS) avslørte Eiichiro Oda at bildene blir tatt av marinefotografen Kaptein «Flaming Attachan». Kallenavnet «Flaming Attachan» har han visstnok fått fordi han roper «fire!» rett før han knipser et bilde. Derfor kjenner marinen de aller fleste etterlyste pirater i verden ved både navn og ansikt.

Verdensregjeringen[rediger | rediger kilde]

Verdensregjeringen (Sekai Seifu, 世界政府) er en internasjonal politisk organisasjon som er tilknyttet omkring 180 land rundt om i verdenen i One Piece. Landene er forbeholdt en viss suverenitet idet de selv styrer indre anliggender (selv om det hender at verdensregjeringen blander seg inn), men samarbeider med verdensregjeringen om større internasjonale saker. Verdensregjeringens fremste oppgave er å opprettholde fred og trygghet for verdens befolkning samt å holde maktbalansen mellom de «tre store krefter» vedlike.

De tre store krefter[rediger | rediger kilde]

I serien finnes det tre politiske krefter som går under navnet de «tre store krefter» (San Dai Seiryoku, 三大勢力) og som hver besitter stor makt og innflytelse på verden. Disse tre kreftene henger sammen i en delikat balanse ved at to av kreftene (marinen og «de syv samuraier») sammen holder den tredje og farligste («Yonko») i sjakk. Hver gang det skjer store omveltninger i en av kreftene, vil maktbalansen forskyves og det oppstår uroligheter blant de tre kreftene.

Merk: Ikke alle opplysninger som står her er ennå kommet frem i den norske versjonen av mangaen, ettersom disse opplysningene står å lese i senere kapitler av serien.

Marinen[rediger | rediger kilde]

Marinen (Kaigun, 海軍) er en verdensomspennende militærstyrke under kommando av verdensregjeringen. Dens fremste oppgave er å ta seg av kriminelle og lovbrytere i verden i rettferdighetens navn. Alle offiserer i marinen har ordet «rettferdighet» (seigi ,正義) innskrevet på ryggen av uniformen, og organisasjonens motto er da også «absolutt rettferdighet» (zettai seigi, 絶対正義). Dette mottoet gjør at marinen er forventet av sine øverstkommanderende å bruke alle nødvendige midler for å «la rettferdigheten skje fyllest».

De syv samuraier[rediger | rediger kilde]

«De syv samuraier» (Shichibukai, 七武海, «syv mektige/militære hav»), kjent som the Seven Warlords of the Sea på engelsk, er betegnelsen på syv tidligere pirater som har inngått en avtale med verdensregjeringen og marinen. De har oppgitt sin piratkarriere og lever av å fange aktive pirater. Piratene de fanger overleverer de til marinen. Til gjengjeld for dette lar regjeringen og marinen dem være i fred, fjerner dusøretterlysningen på dem, alle forbrytelser de har begått før benådes og de får en andel av dusøren som utloves for piratene de fanger. Av denne grunn blir de av mange pirater foraktet og betegnet som regjeringens hunder. Samtidig er de også høyt fryktet av aktive pirater siden alle syv er svært sterke og mektige og kan måle seg med «Yonko»-piratene i styrke.

Eiichiro Oda bekreftet i en utgave av Fanpost-hjørnet (SBS) at de syv samuraier er basert på såkalte fribyttere.[23] Fribyttere er et begrep brukt på personer som med sitt eget fartøy plyndret andre handelsskip. Fribyttere som i krigstid røvet handelsskip med en krigførende stats godkjennelse, var en kaper, en autorisert sjørøver, som hadde rett til å bli behandlet som krigsfange dersom han ble fanget av fienden. Hadde han ikke en slik bemyndigelse, var han en sjørøver som kunne dømmes til døden. Også landkrigere som på egen hånd gikk inn i fiendeland for å røve er blitt kalt fribyttere.[24]

Yonko[rediger | rediger kilde]

«Yonko» (yonkõ, 四皇, «fire keisere») er betegnelsen på verdens fire sterkeste og mektigste pirater, og de holder til i den andre halvdelen av Grand Line, et område som går under navnet «den nye verden» (shinsekai, 新世界). Dette er den delen av Grand Line som befinner seg nærmest den siste øya en støter på i Grand Line, som er stedet mange mener Gold Roger (Gol D. Roger) gjemte One Piece, siden Roger er den eneste som har klart å nå denne øya. Yonko er derfor sett på som de piratene som ligger desidert nærmest i å finne One Piece og erverve status som sjørøverkonge.

De 11 Supernovaene[rediger | rediger kilde]

Da Luffy ankom øygruppen Sabaody, midtpunktet i Grand Line, ble han opplyst at han og Zoro er to av totalt elleve sjørøvere som befinner seg i dette området og har en dusør på over 100 millioner dubloner. Disse regnes som hans nærmeste rivaler i jakten på One Piece, og betegnes som «rookies», nybegynnere, av regjeringen. I tillegg til Luffy og Zoro består de av Capone "Gang" Bege (Kapone "Gyangu" Bejji, カポネ "ギャング" ベッジ), Jewelry Bonney (Juerī Bonī, ジュエリー ボニー), Basil Hawkins (Bajiru Hōkinsu, バジル ホーキンス), Scratchmen Apoo (Sukuracchimen Apū, スクラッチメン アプー), Eustass "Captain" Kid (ユースタス "キャプテン" キッド, Yūsutasu "Kyaputen" Kiddo), X Drake (X ドレーク, X Dorēku), Urouge (ウルージ, Urūji), Killer (Kirā, キラー) og Trafalgar Law (Torafarugā Rō, トラファルガー ロー).

Andre viktige begreper i serien[rediger | rediger kilde]

One Piece[rediger | rediger kilde]

One Piece er en legendarisk skatt med en verdi som visstnok skal være helt fantastisk. Skatten tilhørte den tidligere «sjørøverkongen» Gol D. Roger og det ryktes at han gjemte den dypt inn i Grand Line. Ingen vet hva denne skatten egentlig er eller hvordan den ser ut, selv om det blir nevnt i mangaen at One Piece er en gullskatt.[25] På japansk blir det fulle navnet uttalt Wanpīsu men skrevet som ひとつなぎの大秘宝 (som egentlig leses hito-tsunagi no daihihō, «Den store hemmelige skatten One Piece»).

Sjørøverkongen[rediger | rediger kilde]

Dette begrepet var opprinnelig et tilnavn som ble gitt Gol D. Roger for å fremheve hans status blant andre pirater, da Roger var kjent som verdens sterkeste pirat. Etter hans død ble dette kallenavnet til en tittel som bare vil bli gitt til den som finner skatten One Piece. Luffys drøm er å finne denne skatten og erverve denne tittelen. Tittelen kan føres direkte tilbake til det japanske 海賊王 (kaizoku-Ō). I den engelske versjonen av mangaen er tittelen oversatt til King of the Pirates.

Liste over norske mangabokutgivelser[rediger | rediger kilde]

Her følger en liste over de tegneseriebøkene som har blitt utgitt av One Piece så langt i Norge. Den norske tittelen på bøkene står først, deretter følger den engelske tittelen og til sist den japanske. Ved siden av den japanske tittelen står det en mer direkte oversettelse av tittelen. Listen vil bli kontinuerlig oppdatert etter hvert som nye bøker i serien blir gitt ut på norsk. Navnene på bøkene kommer fra navnet til et av kapitlene som er samlet i den.

 1. Eventyret begynner – Romance Dawn – ROMANCE DAWN (冒険の夜明け) (bõken no yoake, «eventyrets daggry»)
 2. Klovnen Buggy – Buggy the Clown – VERSUS!! バギー海賊団 (VERSUS baggy kaizokudan, «VERSUS Buggypiratene»)
 3. Løgnhalsen – Don't Get Fooled Again – 偽れぬもの
 4. Ulv i fåreklær – The Black Cat Pirates – 三日月 (mikatzuki, «nymåne»)
 5. Hvem ringer klokkene for? – For Whom the Bell Tolls – 誰が為に鐘は鳴る (dare ga tameni kare wa naru: betyr det samme som den norske tittelen)
 6. Løftet – The Oath – 誓い (chikai, «ed»)
 7. Den gamle mannen – The Crap-Geezer – クソジジイ(kusojiji, betegnelse på en gammel mann)
 8. Pass deg så du ikke dør! – I Won't Die – 死なねェよ (shinaneeyo)
 9. Tårer – Tears – 涙 (namida, «tårer»)
 10. Til kamp! – OK, Let's STAND UP! – OK, Let's STAND UP!
 11. Østens farligste mann – The Meanest Man in the East – 東一番の悪 (higashi ichiban no warui, «østens ondeste nr. 1»)
 12. Legendens opprinnelse – The Legend Begins – 伝説は始まった (densetsu wa hajimatta, «legenden begynte»)
 13. Bare rolig! – It's All Right! – 大丈夫!!! (daijõbu!!, «alt i orden»)
 14. Instinkter – Instinct – 本能 (honnõ, «instinkt»)
 15. Stø kurs – Straight Ahead!!! – まっすぐ!!! (massugu!!!, «rett fram»)
 16. Hans siste ønske – Carrying on His Will – 受け継がれる意志
 17. Kirsebærblomster – Hiruluk's Cherry Blossoms – ヒルルクの桜 (hiruruku no sakura, «Hiruluks kirsebærblomster»)
 18. Ace – エース登場(Eesu tojo, «Ace-ankomst»)
 19. Opprør – 反乱 (hanran, «opprør»)
 20. Sluttspill i Alubarna – 決戦はアルバーナ («det avgjørende slag, Alubarna»)
 21. Utopia – 想郷 (risõkyõ, «Utopia»)
 22. Håp – HOPE!!
 23. Vivis eventyr – ビビの冒険 (Bibi no bõken, «Vivis eventyr»)
 24. Drømmer – 人の夢 (hito no yume, «en persons drøm»)
 25. Dusør 100 millioner – 一億の男 (ichioku no otoko, «hundre millionersmannen»)
 26. Eventyr på Guds øy! – 神の島の冒険 (kami no shima no bouken, «eventyr på guds øy»)
 27. Overtyre – 序曲 (leses Ōbāchua, men betyr jokyoku, «overtyre»)
 28. Berserken Viper – 「戦鬼」ワイパー
 29. Oratorium – 聖譚曲 (oratorio, «oratorium»)
 30. Rapsodi[26] – 狂想曲 (kisõkyoku, «Capriccio» eller «kaprise» på norsk)[27]
 31. Her er vi! – ここにいる (koko ni iru, «er her»)
 32. Øyas stemme – 島の歌声 (leses Rabu Sangu; «Love Song», men betyr shima no utagoe, «øyas sangstemme»)
 33. Davy Back Fight – DAVI BACK FIGHT!!
 34. Water 7 – 「水の都」ウォーターセブン, "Mizu no Miyako" Wōtā Sebun, "vannbyen Water seven")
 35. Kapteinen – (船長, Kyaputen, "kaptein")
 36. Den niende rettferdighet – (9番目の正義, Kyūbanme no Seigi, «niende rettferdighet»)
 37. Tom – (トムさん, tomu-san)
 38. Rocket Man – (ロケットマン!!, rokettoman!!)
 39. Kamp (争奪戦, Sōdatsusen, «Kamp»)
 40. Gir (ギア, Gia, «Gir»)
 41. Krigserklæring
 42. Pirater mot CP9
 43. Legenden om en helt
 44. Unnai vei
 45. Jeg skjønner at du er opprørt

Omskriving av navn[rediger | rediger kilde]

Den norske oversettelsen har blitt kritisert av noen lesere for omskrivingen av navnene på noen personer i serien. [trenger referanse] Dette gjelder spesielt for hovedpersonen Monkey D. Luffy (som er blitt til Monkey D. Ruffy) og sverdkjemperen Roronoa Zoro (som har skiftet navn flere ganger i de norske mangautgavene).

I en utgave av tegneseriebøkene av serien forklarte Schibsted Forlagene nærmere grunnen til omskrivingen av to av navnene. Luffy har blitt til Ruffy fordi det på japansk ikke finnes noen meningsbærende forskjell mellom L og R, og de to lydene er ikke stort mer enn nyanser av en og samme lyd og uttales svært likt (siden det ikke finnes noen egen L-lyd i det japanske språket). En japansk R kan derfor klassifiseres som en mellomting mellom en norsk L og en norsk R. Siden det japanske navnet på Luffy direkte oversatt uttales Monkii D. Rufi, har Schibsted valgt å skrive fornavnet som Ruffy.[28] Det bør også merkes at japanske R-er ofte blir skrevet i latinske bokstaver som L-er i oversettelser av mangaserier. For eksempel er Roronoa Zoro blitt til Roronoa Zolo i den engelske versjonen av både mangaen og animeen.

Roronoa Zoro har i den norske utgaven skiftet navn flere ganger, fra Lorenor Zorro til Rorona Zorro. Noen lesere har kritisert oversettelsen av etternavnet for bruken av to R-er, siden dette kunne forveksles med en annen fiktiv fektemester, nemlig Zorro, den hemmelige identiteten til den fiktive adelsmannen Don Diego de La Vega. Til slutt ble det bestemt at navnet konsekvent skal skrives som Roronoa Zoro.[28]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ innledningen til første episode av TV-serien (oversatt fra japansk)Wealth, fame, power. The man who had acquired everything in the world, the Pirate King, Gold Roger
 2. ^ innledningen til første episode av TV-serien (oversatt fra japansk): «Men now, chasing their dreams, head towards the Grand Line. The world now enters a Great Age of Pirates!»
 3. ^ www.comipress.com
 4. ^ «Informasjon om boka (fransk)». Arkivert fra originalen 19. desember 2007. Besøkt 29. november 2007. 
 5. ^ Schibsted Forlagenes hjemmesider Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine.
 6. ^ http://books.shueisha.co.jp/CGI/search/zen_list.cgi?siries_isbn=X-08-872509-3&siries_kanren_isbn=http://books.shueisha.co.jp/kanren/one_piece.html&mode=2 Shueishas oversikt over tegneseriebøker av One Piece som er gitt ut i Japan
 7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. november 2007. Besøkt 11. november 2007. 
 8. ^ På tittelsiden til hvert kapittel i tegneseriebøkene står det et bilde med en tittel på en liten ekstrahistorie. Disse ekstrahistoriene former en lengre historie gjennom hele tegneserieboka ved siden av hovedhistorien.
 9. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. august 2007. Besøkt 3. august 2007. 
 10. ^ den offisielle nettsiden for den nye engelske TV-versjonen av One Piece
 11. ^ a b «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. juli 2015. Besøkt 19. februar 2008. 
 12. ^ Innledningen i bok nr. 29, her kalles de Stråhattbanden.
 13. ^ a b c Fanpost-hjørnet i bok nr. 4
 14. ^ a b c d Fanpost-hjørnet bok nr. 15 kapittel 130
 15. ^ Fanpost-hjørnet bok nr. 15, kapittel 130
 16. ^ bok nr. 12, kapittel 100
 17. ^ Fanpos-hjørnet i bok nr. 7
 18. ^ Fanpost-hjørnet, bok nr. 8, kapittel 64, på spørsmål om hvor stor kraften i Sanjis spark er uttrykt i gram per kubikkmeter(g/m3)
 19. ^ Fanpost-hjørnet bok nr. 19, kapittel 167
 20. ^ Fanpost-hjørnet bok nr. 16, kapittel 140
 21. ^ Fanpost-hjørnet bok nr. 25 kapittel 227
 22. ^ Bok nr. 34, kapittel 320
 23. ^ Fanpost-hjørnet i bok nr. 28,
 24. ^ (no) «One Piece» i Store norske leksikon
 25. ^ Innledningen i bok nr. 29
 26. ^ http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=rapsodi&ordbok=bokmaal&s=n&alfabet=n&renset=j
 27. ^ http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=kaprise&ordbok=bokmaal&s=n&alfabet=n&renset=j
 28. ^ a b One Piece, mangabok nr. 6, side 186-187: «Den store oppklaringen»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Bok nr. 1 til 30 i serien
 • Oda, Eiichiro (2002-01-05). One Piece RED: Grand Characters (Japansk). Tokyo: Shueisha, 210. ISBN 4-08-873211-1
 • Oda, Eiichiro (1998-11-04). Wanted! (Japansk). Tokyo: Shueisha. ISBN 4-08-872631-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata