Roronoa Zoro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Roronoa Zoro (ロロノア・ゾロ, Roronoa Zoro) er en fiktiv figur fra den japanske manga- og animeserien One Piece. Han er den første som slutter seg til Monkey D. Luffy på hans ferd og blir en del av hans mannskap.

Zoro er en 21 år gammel fektemester hvis drøm er å bekjempe verdens største fektemester, Mihawk Dulacre «Falkøye» og dermed overta hans plass som verdens beste sverdkjemper. Han møtte Hawkeye kort tid etter å ha sluttet seg til Luffy og utfordret ham til sverdduell, men ble lett beseiret. Mihawk ble derimot så imponert av Zoros jernvilje at han ikke drepte ham, men i stedet bød ham bli sterkere og overgå ham. Han erklærte at han kom til å vente på Zoro i Grand Line for å utkjempe en ny duell. Zoro sverget derpå at han aldri mer skulle tape en duell eller lide nederlag, inntil han igjen skal møte Falkøye. På brystet har han et langt arr som stammer fra duellen mot Falkøye. Da Falkøye hadde beseiret Zoro vendte han ansiktet mot Falkøye fordi han mente det ville være skammelig å mottanådestøtet i ryggen. Falkøye aksepterte dette prinsippet og hogde et gigantisk sår over brystet til Zoro, men holdt hånden akkurat nok tilbake til at han overlevde.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Zoro bodde og vokste opp på en fekteskole og det vites ingenting om hans foreldre. Som gutt kjempet han med to sverd og var kjent som en av de dyktigste fektelærlingene på hele skolen. Dog var han ikke den beste, da han gang på gang led nederlag mot den to år eldre jenta Kuina, som var datteren til læremesteren på skolen. Kuina avfeide Zoro som en svekling, en fornærmelse som gjorde den unge Zoro rasende, så en dag utfordret han henne til en sverdduell utenfor skolen om natten med ekte sverd (lærlingene brukte kun bambussverd i opplæringen). Denne gangen var Zoro flinkere, men han var uvant med å kjempe med tunge metallsverd og ble fort sliten. Kuina vant duellen og dette ble Zoros nederlag nummer 2001 mot henne, som førte til at han brøt sammen av skam. Men så fortalte Kuina gråtende om skjebnen hun sto ovenfor og hevdet at det snart ville være slutt på hennes gjentatte seire over ham, da de begge var i ferd med å bli tenåringer og hun visste at Zoro som mann sannsynligvis ville bli fysisk sterkere enn henne. I tillegg ville ikke hennes far tillate henne i å trene seg opp til en stor sverdkjemper siden hun var en jente. En forarget Zoro erklærte for henne at kjønnsforskjellene mellom dem ikke skulle spille noen rolle mellom tevlingen dem i mellom og at når han endelig slo henne, skulle det være ene og alene på grunn av forskjellen i ferdigheter med sverdet og ikke forskjellene mellom kjønnene. Zoro og Kuina sverget deretter for hverandre at de begge skulle strebe etter å bli verdens beste fektemester, slik at en av dem ville lyktes hvis den andre mislyktes. Kort tid etter dette døde Kuina av et fall ned en trapp på skolen, og en sønderknust Zoro var nå mer oppsatt enn noensinne på å nå sitt mål. Han bestemte seg for å strebe etter å bli verdens beste fektemester, ikke bare for seg selv, men også for Kuina, og bønnfalt hennes far om å gi ham sverdet hennes. Faren hennes bemerket for ham at Kuina på grunn av Zoro hadde begynt å bryte ned de fysiske hindringene som forhindret en kvinne fra å bli verdens største fektemester og at hun hadde blitt trent hardere og blitt sterkere enn noensinne før fram til sin død. Han gikk med på å gi Zoro Kuinas sverd og Zoro begynte fra da av å trene seg opp i bruken av tre sverd.

Flere år senere forlot Zoro, nå som en ung mann, skolen og gikk gang med å strebe etter sitt mål. Han begynte å livnære seg på å fange etterlyste forbrytere og innkassere dusøren etter dem, noe som gjorde ham en fryktet mann på East Blue og ga ham tilnavnet «piratjegeren Zoro». Zoro sluttet seg til Luffys mannskap etter at Luffy reddet ham fra å bli uskyldig henrettet av den brutale og korrupte marineoffiseren Kaptein Morgan.

Krefter[rediger | rediger kilde]

Zoro er mannskapets sverdkjemper og en mester i bruk av tre katanasverd på en gang i kamp (kjent som santōryū, som betyr «tresverd-stil»). Når han kjemper med tre sverd holder han to av dem i en hånd hver og det tredje i munnen. I tillegg til å besitte utrolig raske reflekser og utmerkete ferdigheter i fekting, kan Zoro aktivere flere kraftige sverdteknikker som kan beseire flere motstandere på en gang. Han har også en enorm fysisk styrke som kan måle seg med Luffys. Selv om Luffy regnes som den sterkeste av mannskapet er det tydelig at Zoro ikke befinner seg langt bak i styrke, til tross for at han ikke har er en djevelfrukt-bruker. Han er vist å kunne løfte et helt hus med hendene og hogge gjennom massiv stein med sverdene. Senere lærte han seg også å hogge gjennom rent stål. Zoros varemerke er tørkleet han går med rundt armen. Når han går i kamp mot en motstander og virkelig mener alvor, binder han alltid dette tørkleet rundt hodet, et tegn på at motstanderen har hans fulle oppmerksomhet.

Personlighet[rediger | rediger kilde]

Zoro er et av de mer alvorlige medlemmene av stråhattpiratene og blir sjeldent med på Luffys spillopper. Han er ofte den som minner mannskapet på harde fakta som kan være vanskelig for de andre å svelge, og selv om dette ofte kan sjokkere de andre ender han som regel opp med å ha rett. Han fokuserer mye på å gjøre seg sterkere og trener derfor jevnlig under seilasene, både styrke og sverdteknikk. Han er den eneste av mannskapet som blir vist å trene jevnlig. Han er også glad i sove og vanskelig å vekke, det gjør at han ved noen anledninger har sovet midt under livsfarlige situasjoner, ofte til resten av mannskapets store forskrekkelse. Akkurat som Luffy kan sette til livs store mengder mat, kan Zoro sette til livs ekstreme mengder øl uten å bli full, takket være sin ekstremt store toleranse ovenfor alkohol. Han har også en elendig stedssans og går seg lett bort på ukjente steder, til og med inni ukjente hus og når han har en veiviser til hjelp. Å tro at nord er det samme som å gå oppover er et eksempel på navigasjonsfeil som Zoro har begått.

Zoro er som Luffy meget modig og kaster seg ofte fryktløst ut i kamper, og kan være villig til å påføre seg mye smerte for å fortsette å kjempe. Som Luffy blir han vist å reise seg etter å ha mottatt alvorlige skader og kutt.

Zoro har i den norske mangaen en dusør på 60 millioner dubloner, i den japanske versjonen har den nå steget til 120 millioner dubloner. Årsaken til dette vil ikke bli nevnt her, da den historien vil dukke opp i senere norske mangabøker. Se eventuelt den engelske artikkelen om Zoro for flere detaljer om hvorfor dusøren har steget. ( Han har nå 1,1 billioner dubloner)

Oversettelse av navn[rediger | rediger kilde]

Det er viktig å merke seg at Roronoa ikke er Zoros fornavn, men hans etternavn, siden etternavnet alltid skrives først på japansk. I noen versjoner av mangaen har derfor navnene hans byttet plass, siden etternavnet skrives sist i vesten. Den franske versjonen er et eksempel på det, her heter han Zorro Roronoa. Eiichiro Oda har avslørt at navnet Roronoa er basert på navnet til piraten François L'Olonnais, som levde fra 1630 til 1669. Etternavnet L’Ollonais skrives Roronee (ロロネー) på japansk,[trenger referanse] som er nesten identisk med uttalen av navnet Roronoa. Da Oda i fanpost-hjørnet ble spurt hvilket dyr Zoro minnet mest om, var svaret en hai. Oda har også avslørt at Zoro representerer fargen grønn og at han lukter stål. Han er 19 år gammel og 178 centimeter høy.

Roronoa Zoro har skiftet navn flere ganger i den norske versjonen, fra Lorenor Zorro til Rorona Zorro. Noen lesere har kritisert oversettelsen av etternavnet for bruken av to R-er, siden dette kunne forveksles med en annen fiktiv fektemester, nemlig Zorro, den hemmelige identiteten til den fiktive adelsmannen Don Diego de La Vega. Til slutt ble det bestemt at navnet konsekvent skal skrives som Roronoa Zoro.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tegneseriebok nr. 1 til 30 av One Piece på norsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ One Piece, mangabok nr. 6, side 186-187: «Den store oppklaringen».