Monkey D. Ruffy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Monkey D. Ruffy (モンキー・D・ルフィ, Monkii D. Rufi), skrevet som Monkey D. Luffy i den engelske versjonen av mangaen, er hovedpersonen i den japanske manga- og animeserien One Piece. Ruffy har satt som sitt mål å finne den avdøde piratkongen Gol D. Rogers legendariske skatt «One Piece» og bli den nye piratkongen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans store forbilde er piratekapteinen Shanks den Røde som slo seg ned i Ruffys fødeby for en tid da Ruffy var en ung gutt. En dag kom Ruffy til å spise en såkalt «djevelfrukt» som Shanks’ pirater hadde med seg, og den hadde den besynderlige virkningen at Ruffys kropp ble til – og like elastisk og strekkbar – som gummi. Men den som spiser en djevelfrukt kan aldri lære å svømme og er maktesløse hvis de havner i havet. Da Ruffy senere ble kastet på havet av en hensynsløs fjellrøver og ble angrepet av et gigantisk sjøuhyre, ville han blitt drept om ikke Shanks hadde dukket opp og ofret den ene armen for å redde ham. Shanks og hans mannskap forlot landsbyen kort tid senere for å dra ut på nye tokt, men først ga han Ruffy stråhatten sin, med beskjed om at han kunne få låne den. Ruffy sverget på å finne gullskatten One Piece og bli den nye piratkongen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ruffy går som oftest enkelt kledd i en rød vest, blå kortbukser og sandaler på føttene. På det venstre kinnet, rett under øyet, har han et arr som stammer fra da han i sin barndom stakk seg i kinnet med en dolk for å bevise sin manndom og modenhet overfor sitt store idol, sjørøverkapteinen Shanks den røde. Han har kort, svart hår og sorte øyne og kan ofte sees med et bredt glis om munnen. Varemerket hans er stråhatten han går med, og som han fikk av Shanks til lån da han forlot Ruffys hjemby for å dra ut på nye tokter. Shanks ga ham hatten med beskjed om å ta vare på den inntil dagen når han hadde klart å overgå Shanks selv som pirat. Ruffy har svært stor respekt for Shanks og han skatter derfor stråhatten høyt. Å gjøre narr av den eller Shanks kan gjøre ham rasende, det samme gjelder om en skader hatten eller prøver å ta den fra ham.

Personlighet[rediger | rediger kilde]

Ruffy er alltid svært optimistisk og setter sitt mannskap over alt annet. Han har en vane med å se enkelt og barnslig på ting og kan lett imponeres av de enkleste ting. Han kan også mange ganger gjøre og si meget dumme ting som ofte gjør mannskapet oppgitt over eller rasende på ham. Til tross for dette har han en ustoppelig besluttsomhet, optimisme og mot og vil gjøre alt for å beskytte sine venner. Mannskapet respekterer ham egentlig høyt, vel vitende om at han flere ganger har reddet dem ut av livsfarlige situasjoner. Hans enkle måte å se ting på gjør at han vet hva som må gjøres i farlige situasjoner uten å frykte konsekvensene. Blant annet nærer han liten frykt for døden, og er til og med vist å glise i dødelig livsfare.

Han har en nesten ustoppelig appetitt og kan sees i flere komiske situasjoner hvor han setter til livs enorme mengder mat på kort tid. Han er spesielt glad i kjøtt.

Krefter[rediger | rediger kilde]

Ruffy har spist en djevelfrukt, nærmere bestemt «gum-gum-frukten» (gomu gomu no mi, ゴムゴムの実, «gummi-gummi-frukten») som har gjort kroppen hans om til meget slitesterkt gummi. Han er derfor svært elastisk og kan strekke alle deler av kroppen til ekstreme lengder. Hans fysiske styrke er også meget stor, Ruffy er vist å kunne knuse stål med bare hender og slå seg gjennom solid steinmur med letthet. En gang greide han å knuse to bygninger han var blitt sittende fastklemt mellom ved å skyve fra med armene. Takket være de meget elastiske lemmene kan han avlevere svært kraftige slag og spark ved å strekke lemmene bakover og deretter utløse den lagrede stillingsenergien slik at lemmene fyker fremover mot motstanderen med enorm hastighet og kraft. Siden gummi er så elastisk, er Ruffy så å si immun mot slag, spark og angrep med uskarpe gjenstander. Han er også immun mot elektrisitet, siden gummi ikke leder strøm. Til og med pistol- og geværskudd preller av på ham. Han har også utviklet sine egne krefter, noe han kaller Gear Second og Gear third. Han lærer seg også etter hvert Kongens Haki(en mystisk kraft), en Haki som er veldig sjeldent, det sies at den eneste som hadde det før Ruffy, var Pirat kongen Gol D. Roger. Derimot er han stadig sårbar ovenfor skarpe gjenstander (som sverd og kniver) men er vist å reise seg etter å ha blitt påført alvorlige sår og svære blodtap som ville tatt livet av et vanlig menneske. Selv om han ofte kan virke nokså dum, er han meget flink til å tilpasse seg i kamp og finner alltid på nye kampteknikker og nye måter å angripe fiender på. Som alle som har spist en djevelfrukt, kan Ruffy ikke svømme og vil drukne hvis han havner i havet. Dette plager ham ikke stort, og han lærte seg uansett aldri å svømme før han åt frukten.

Ruffy er kaptein over «stråhattpiratene» (Mugiwara no Kaizoku-dan, 麦わらの海賊団), mannskapet han har grunnlagt og samlet sammen medlemmer til i løpet av serien. For tiden teller mannskapet, inkludert Ruffy, ti medlemmer (Monkey D. Ruffy, Roronoa Zoro, Nami, Usopp, Sanji, Tony Tony Chopper, Nico Robin, Franky og Brook). I den norske mangaversjonen er det åttende medlemmet ennå ikke dukket opp i handlingen. Ruffy regnes som den sterkeste av hele mannskapet og har i den norskoversatte mangaen for tiden en dusør på 100 millioner dubloner (det norske navnet på valutaen i serien, opprinnelig «belli» (ベリー) ), den høyeste i hele «East Blue». Mens i den japanske mangaen har han en dusør på så mye som 1,5 milliarder belli.

Forfatteren av One Piece, Eiichiro Oda, har uttalt at dyret Ruffy minner mest om er en ape og at han lukter av kjøtt.

Oversettelse av navn[rediger | rediger kilde]

Den norske oversettelsen har blitt kritisert av noen lesere for oversettelsene av noen av navnene på personer i serien. Dette gjelder spesielt for hovedpersonen Monkey D. Luffy (som i stedet skrives Monkey D. Ruffy) og sverdkjemperen Roronoa Zoro (som har skiftet navn fra Zoro til Zolo flere ganger i de norske mangautgavene).

Grunnen til at Luffy har blitt til Ruffy er fordi det på japansk ikke finnes noen meningsbærende forskjell mellom L og R, og de to lydene er ikke stort mer enn nyanser av en og samme lyd og uttales svært likt (siden det ikke finnes noen egen L-lyd i det japanske språket). En japansk R kan derfor klassifiseres som en mellomting mellom en norsk L og en norsk R. Siden det japanske navnet på Luffy direkte oversatt skrives som Monkii D. Rufi i det latinske alfabetet, har Schibsted valgt å skrive fornavnet som Ruffy.[1] Eiichiro Oda har selv sagt at han vil at det skal være "Luffy" og ikke "Ruffy."

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tegneseriebok nr. 1 til 58 i serien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ One Piece, mangabok nr. 6, side 186-187: «Den store oppklaringen»