Katana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Katana fra det 16. eller 17. århundre
Skjeftet (tsuka) til en katana.
Katana-sverd med delenavn på japansk

Katana (刀) var navnet på samuraienes langsverd (大刀 daitō), og var i hovedsak i bruk etter 1400, da det tok over for tachi. Katana uttales på japansk; kah-tah-nah, og har ingen flertallsform på japansk. Som engelsk lånord brukes likevel en standard engelsk endeform i flertall, som skrives katanas.

Katana er et lett kurvet enegget sverd tradisjonelt brukt av japanske samuraier, sverdet ble båret ved å festes gjennom beltet (obi) med eggen opp. Sverdet ble som oftest båret sammen med wakizashi (kort katanalignende sverd) eller tantō (enda kortere, mer som en kniv). Katanaen var mønstersmidd, og bladet kunne være smidd sammen av opptil 16 jern- og stålstenger som ble snodd sammen i flere operasjoner. Metallet ble varmet med svak varme i to dager før de foldet det, og det kunne ta fra 8-12 måneder å lage en mestersmidd katana.

Katanaen ble båret sammen med en wakizashi, og sammen ble de to våpnene kalt daisho, som betyr «stor – liten» og viste eierens status som samurai i det japanske samfunnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


våpenstubbDenne våpenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.