Ole Valderhaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Valderhaug
Født25. okt. 1914Rediger på Wikidata
Død24. des. 1994Rediger på Wikidata (80 år)
NasjonalitetNorge
Medlem avKompani Linge

Ole Valderhaug (født 25. oktober 1914 i Hjørundfjord, død 24. desember 1994Vigra) var med i Kompani Linge som sprengningsekspert med sersjants grad under andre verdenskrig.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Valderhaug var utdannet snekker og meldte seg frivillig til militæropplæring ved utbruddet av vinterkrigen mellom Sovjetunionen og Finland. Han fikk bl. a opplæring i bruk av Madsen maskingevær. Ved angrepet på Norge i 1940 kjørte han til Åndalsnes hvor han kom i kontakt med norske styrker og ble tatt inn i et kompani som instruktør på maskingevær. Britiske styrker var også i området. Styrkene ble utsatt for tysk bombing og Valderhaug skjøt ned et tysk He-111P bombefly 24. april 1940 med en britisk togmontert Oerlikon 20 mm maskinkanonLesjaverk stasjon. Flyet kræsjlandet på Holum Gård på Dovre.[1] Flyet hadde kjennetegn 5J+AT og tilhørte Kampfstaffel 9./III./KG 4. Pilot var Haupt. Schultz. Ombord i flyet var også major Ernst Kusserow. Majoren ble hardt skadet i kræsjlandingen.

Ved kapitulasjonen dro han tilbake til Ålesund og startet en lang reise mot London. Den gikk via kysten nordover til Harstad og deretter til norske og britiske styrker ved Bardufoss. Etter at britene trakk seg ut, dro reisefølget til fots over grensen til Finland. Der ble de tatt i mot og fraktet til Kemi. Valderhaug fikk status som politisk flyktning og ble internert. Han rømte fra interneringen og reiste videre til den norske legasjonen i Helsingfors hvor han fikk pass og reisepapirer. 2. mai 1941 reiste de over til Russland via Leningrad (I dag St. Petersburg), Moskva og Baku. Fra Baku til Persia (Iran) med båt og deretter med bil til Teheran, tog videre så lang linjen rakk og deretter bil frem til en oljehavn ved Den arabiske gulf. Rutebåt videre til Karachi i Pakistan, så til Irak og tilbake til Karachi. Deretter tog til Bombay i India og så hollandsk lastebåt til Karachi, Mombasa (Kenya) Dar-es-Salaam (Tanzania), Durban (Sør-Afrika). Valderhaug byttet båt i Sør-Afrika og kom med en troppetransport til England. Han ankom Glasgow 07. september 1941 og ble derfra sendt til London.

I London ble han rekruttert til Kompani Linge 19. september 1941. Han ble først stasjonert på Shetland og siden basen i Skottland hvor han var sprengningsinstruktør. Valderhaug deltok bl. a i Operasjon Woodlark, Operasjon Carhampton og Operasjon Dipper

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter krigen slo Ole Valderhaug seg ned på Vigra og giftet seg med Fredbjørg Viddal fra Viddal. De fikk fem barn. Han arbeidet med båtbygging, hustegning, møbelproduksjon og startet en garnnålsfabrikk, Formfiner AS, sammen med en annen Lingemann, Harald Roald.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Heinkel He 111 P Holum farm at Dovre». Arkivert fra originalen 10. februar 2009. Besøkt 10. februar 2009. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rulleblad for NOR.I.C.I. Id nr: 4260
  • Registreringsskjema fra Forsvarets Overkommando
  • Avskrift av opptak Sunnmørsposten intervju (1971)
  • Krigshistorisk museum på Åndalsnes
  • Krigen 1940-45 av Øystein Mølmen – ISBN 82-993958-0-1