Oerlikon 20 mm maskinkanon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oerlikon 20 mm maskinkanon
Basisdata
OpphavslandSveits’ flagg Sveits
TypeMaskinkanon
Produsent(er)Oerlikon
Tekniske data
Kamring20 mm cartridge
20 mm HE[1]
MekanismeMasseretardert sluttstykke
Skuddtakt450 skudd/min
Vekt480

Oerlikon 20 mm maskinkanon er en serie maskinkanoner designet av Reinhold Becker under første verdenskrig og ble produsert i stort omfang av Oerlikon Contraves og andre. Den er også forløperen for Hispano 20 mm maskinkanonene.

Den opprinnelige kanonen brukte 20x70RB ammunisjon og hadde en skuddtakt på 300 granater i minutter. Den har ett løp og mates med ett 60-granaters magasin som står på toppen av våpenet. Våpenet må ha smurt ammunisjon for å fungere. Patentet ble solgt i 1919 til sveitsiske Seebach Machinenbau Aktien Gesellschaft (SEMAG), som kort tid etter ble kjøpt av Werkzeug Maschinenfabrik Oerlikon, også fra Sveits. Kombinasjonen av relativt høy skuddtakt og granater med sprenglanding gjorde at den var i utstrakt bruk under andre verdenskrig. Tyskerne hadde den montert som antiluftskyts på båter og utviklet en lettere variant til bruk i sine jagerfly, kalt MG FF 20mm maskinkanon.

Før utbruddet av krigen bestilte Royal Navy et større parti fra Oerlikon, men krigen gjorde at bare noen få ble levert. Britene fikk kjøpt produksjonsrettighetene og Royal Navy klarte å få smuglet ut tegningene og nødvendig dokumentasjon til å starte produksjonen. Oerlikon-kanonen ble brukt som antiluftskyts på båter, og en variant ble prøvd ut som maskinkanon i Hawker Hurricane. Modellen for bruk i fly var ikke vellykket, og førte til utviklingen av Hispano 20 mm maskinkanon. Utover i krigen begynte også amerikanerne å bruke våpenet som antiluftskyts, og Oerlikon-kanoner ble produsert i store kvanta. Forskjellige varianter er fremdeles i bruk mange plasser idag (2009).

De ble brukt i stor utstreknining på handelsskip under Andre verdenskrig [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Twentieth-Century Artillery, side(r) 102[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Jon Michelet En sjøens helt - Skytteren

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]