Operasjon Carhampton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Operasjon under andre verdenskrig
Operasjon Carhampton
Odd Kjell Starheim.jpg
Odd Starheim var leder av operasjonen
Foto: Våre falne
Dato Januar 1943
Sted Norge Norge, Abelsnes
Resultat
Fiasko, operasjonen ble avslørt, den ene halvdelen av gruppen omkom under fluktforsøk tilbake til England
Parter
Kompani Linge og Kongelig Norsk Marine Den tyske okkupasjonsmakt i Norge
Styrker
41 soldater ?
Tap
15 mann, 9 fra Kompani Linge, seks fra marinen ?
Koordinater 58°14,385′N 6°38,971′Ø

Operasjon Carhampton
58°14′23″N 6°38′58″Ø


Operasjon Carhampton var navnet på en aksjon under den andre verdenskrig som tok sikte på å kapre skip under tysk kontroll for så å føre dem til De britiske øyer. Den norske styrken besto av personell fra Kompani Linge og den norske marine.[1] Operasjonen ble ledet av løytnant Odd K. Starheim. Styrken bestod av 41 soldater, 30 fra Kompani Linge og elleve fra marinen.

Planen var at styrken skulle kapre inntil fem skip ved Abelsnes (ikke langt fra Flekkefjord) for så å føre disse over til England. Soldatene fra Kompani Linge hadde fått spesialtrening i kapring av skip mens de norske marinesoldatene hadde den nødvendige tekniske kompetansen for å føre skipene til England.

Styrken ble landsatt første nyttårsdag 1943. Etter å ha transportert styrken fra Skottland gikk transportfartøyet «Bodø» på en mine på vei tilbake til Skottland. Av et mannskap på ca. 40 overlevde kun to personer.

Operasjon Carhampton møtte motbør fra første stund. Det kom til skuddveksling med tyske styrker og de norske soldatene måtte rømme over Kvinesheia til Lyngdalen. Utstyr hadde de lite av. Forsyninger kunne ikke ettersendes. De fikk imidlertid stor hjelp fra lokalbefolkningen, og dette førte senere til opprullinger, tortur og henrettelser i de små bygdesamfunnene.

Den norske styrken hadde bare det utstyr de bar med seg. Det var vinter, og temperaturen lå rundt frysepunktet. Etter rundt to måneder i øvre Lyngdalen måtte Starheim finne på noe. Det ble besluttet at styrken skulle deles i to. Den ene halvdelen (som var den største i antall personer) ble ledet av nestkommanderende fenrik Karl Vilnes. Denne styrken skulle ta seg til Egersund for å stjele en fartøy som de skulle ta seg tilbake til England med. Dette lyktes. Tidlig i mars 1943 nådde de England. Soldatene var utsultet og forkomne.

Den andre halvdelen av styrken (under Starheims ledelse) skulle kapre et kystruteskip for så å føre dette til England. En slik kapring hadde Starheim med stort hell utført en gang tidligere. 15. mars 1942 kapret en liten gruppe folk fra Kompani Linge ledet av Starheim Arendals Dampskibsselskabs kystruteskip DS «Galtesund» og førte skipet over til Skottland. Også denne gang tok man sikte på å kapre et skip i samme ruten. 28. februar 1943 gikk man til aksjon ombord på kystruteskipet DS «Tromøsund» da skipet anløp Rekefjord 28. februar 1943.[2] Mens kapringen av «Galtesund» fant sted til sjøs og man trolig hadde rukket å komme langt av gårde før tyske myndigheter forsto hva som hadde hendt, gikk alt galt denne gang. Det kom til skuddveksling med tyske soldater på kaien slik at okkupasjonsmakten umiddelbart visste om aksjonen. Den norske styrken fikk kontroll over skipet og satte kursen vestover etter at passasjerer som ikke ønsket å være med var satt i land. «Tromøsund» ble snart funnet av tyske fly som oppdaget det ut på morgenkvisten den 1. mars. Skipet ble bombet i senk og alle ombord mistet livet. Foruten de femten norske soldatene var det et mannskap på 26 ombord, i tillegg til to sivile passasjerer.

Levningene av kapteinen på «Tromøsund», Mandor Barstein (fra Ålesund) og Starheim drev senere i land ved Tjörn i Bohuslän på svenskekysten, mens en tom livbåt ble funnet på Jyllands vestkyst. Begge ble gravlagt i Sverige, men ble flyttet til Norge etter at krigen tok slutt. Barstein er gravlagt ved krematoriet i Ålesund, mens Starheim ble gravlagt i Farsund. Reidar Kristiansen fra Sandefjord var yngstemann i operasjonen. Hans levninger ble også funnet i fjæresteinene på Tjörn, og ligger gravlagt ved Klövedals kyrka på Tjörn.


Operasjonens deltakere.


Fra Kompani Linge:

Løytnant Odd Kjell Starheim,

Karl Vilnes, Hans Jacob Rolfsen Winge, Fredrik Aaraas, Henrik Hansen, Rolf Olsen og Frank Martinsen - alle fenriker,

Jon Akslen, Anton Vedaa, Thor Hugo van der Hagen, Øistein Hansen og Peder Gangeskar - alle sersjanter,

Andreas Aubert, Mandor Barstein, Edmund Bunch, Gunnar Bjåli, Kjell Endresen, Nils Fjeld, Alfred Fløisand, Helmer Hoel, Harald Kristoffersen, Kristian Karlson, Ivar Næs, Reidar Nilsen, Olav Nesje, Lars Magnus Sønneland, Harald Svindseth, Severin Synnes og Alf Åkre - alle korporaler

Ove Hein With - menig.


Fra marinen:


Løytnant Johannes Pedersen,

Dagfin Olsen og Harald Sannerund - begge fenriker,

Arthur Carl Birger Christiansen - kvartermester,

Albert Abrahamsen, Mauritz Brune, Henning Engebrethsen, Sverre Hansen, Frank Olsen, Reidar Kristiansen og Arhur Tvedt - alle matroser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Birger Dannevig: Arendalsregionens krigshistorie. Arendalsregionen og dens handelsflåte 1939–1945, 1985, ISBN 8299131308
  2. ^ Kapringen av D/S Tromøsund Avtrykk.no, 28.02.2018

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]