Augustus Welby Pugin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kirken St Francis Xavier i Berrima, New South Wales, tegnet av Pugin.
The Grange i Ramsgate tegnet av Pugin til seg selv.
St Chad's Cathedral i Birmingham.

Augustus Welby Northmore Pugin (født 1. mars 1812, død 14. september 1852) var en engelsk arkitekt og arkitekturteoretiker, talsmann for en middelalderinspirert nygotisk arkitektur.

Pugin var sønn av en fransk arkitekt og tegner som lærte sønnen å tegne gotiske kirker og arkitekturdetaljer. Pugin som konverterte til katolisismen hevdet at gotikken var den eneste sanne og reine kristne arkitekturen, særlig passende for kirker. Han foraktet den klassiske arkitekturen som han mente var hedensk. Han skrev flere bøker om emnet og hans betydning strekker seg derfor lengre enn de bygninger han tegnet ved at hans ideer og arkitekturtekning ble spredd over verden. Blant dem han inspirerte var John Ruskin og William Morris. Pugins tanke om at hver detalj skulle ha et særlig hensikt (serve a purpose) og at det ikke skal finnes noe i en bygning som ikke er passende eller praktisk og at all utsmykning og ornamentikk skal ha til oppgave å framheve den bærende konstruksjonen var ideer som gjerne ble løftet fram av funksjonalistene på 1900-tallet.

Som arkitekt er Pugin mest kjent for sin medvirkning ved byggingen av Houses of Parliament i London (med Charles Barry). Kirken St Giles i Cheadle i Staffordshire er et godt eksempel på en av de omkring 40 kirker han utformet i England. En annen kirken han tegnet var St Chad's Cathedral i Birmingham.

Skrifter[rediger | rediger kilde]

  • True Principles of Pointed or Christian Architecture (1841)
  • Contrasts (1836)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rosemary Hill, Augustus Welby Northmore Pugin: A Biographical Sketch, in A.W.N. Pugin: Master of Gothic Revival, Yale Univ Press, New Haven/London 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]