Big Ben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°30′2,2212″N 0°7′28,769″V

Big Ben i 2006

Big Ben (egentlig Great Bell) er et kallenavn på den største av klokkene i tårnet på Westminsterpalasset i London. Det blir også ofte feilaktig brukt om hele tårnet.

Klokken ble bygd i 1858. Den skal ha blitt oppkalt etter Sir Benjamin Hall, som var sjefskommissær for offentlige arbeider. En annen teori er at den, fordi den var den tyngste i sitt slag, ble kalt opp etter den berømte proffbokseren Benjamin Caunt. Den ble støpt av Whitechapel klokkestøperi.

Under andre verdenskrig ble uret utsatt for en rekke tyske flyangrep, men overlevde og fortsatte å markere tiden på sekundet. Kun én eneste gang i historien har uret i tårnet som rager 96.4 meter over Themsen, gått for sent. Det skjedde i 1962, da et stort snøfall fikk Big Ben til å ringe inn det nye året ti minutter over midnatt. Også i 1976 og i 1997 stanset den opp

Fredag 27. mai 2005 skjedde det igjen; klokken 22.07 stoppet uret, og etter en liten pause gikk det igjen, fram til 22.20. Den siste stoppen varte i en og en halv time, og de britiske tjenestemennene som har ansvaret for Big Ben hadde ingen forklaring på hvorfor. En teori var at denne fredagen var den varmeste dagen i London siden 1953.

I dag blir klokken brukt som offisiell klokke i mange nyhetsstasjoner, som BBC. Big Ben har også 467 trappetrinn.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata