Big Ben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°30′2,2212″N 0°7′28,769″V

Big Ben i 2006

Big Ben (egentlig Great Bell) er et kallenavn på den største av klokkene i tårnet på Westminsterpalasset i London. Det blir også ofte feilaktig brukt om hele tårnet.

Klokken ble påbegynt i 1858 og sto ferdig bygd i 1859. Den skal ha blitt oppkalt etter Benjamin Hall, som var sjefskommissær for offentlige arbeider.[trenger referanse] En annen teori er at den, fordi den var den tyngste i sitt slag, ble kalt opp etter den berømte proffbokseren Benjamin Caunt.[trenger referanse] Den ble støpt av Whitechapel klokkestøperi.

Under andre verdenskrig ble uret utsatt for en rekke tyske flyangrep, men overlevde og fortsatte å markere tiden. Kun én eneste gang i historien har uret i tårnet som rager 96,4 meter over Themsen, gått for sent.[trenger referanse] Det skjedde i 1962, da et stort snøfall fikk Big Ben til å ringe inn det nye året ti minutter over midnatt.[trenger referanse] Også i 1976 og i 1997 stanset den opp.

Fredag 27. mai 2005 skjedde det igjen; klokken 22.07 stoppet uret, og etter en liten pause gikk det igjen, fram til 22.20. Den siste stoppen varte i en og en halv time, og de britiske tjenestemennene som har ansvaret for Big Ben hadde ingen forklaring på hvorfor.[trenger referanse] En teori var at denne fredagen var den varmeste dagen i London siden 1953.[trenger referanse]

I dag blir klokken brukt som offisiell klokke i mange nyhetsstasjoner, som BBC.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]