Oscarshall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°54′36,724″N 10°41′31,564″Ø

Oscarshall
Oscarshall 20090906-5.JPG
Oscarshall lystslott
Beliggenhet
NavnOscarshall
StrøkBygdøy
OmrådeBydel Frogner
KommuneOslo
Historiske fakta
FormålLystslott
ArkitektJohan Henrik Nebelong
StilretningNygotikk/nasjonaromantikk
Påbegynt1847
Ferdigstilt1852
Restaurert2005–2009

Oscarshall
59°54′37″N 10°41′32″Ø
Commons-logo.svg
 Oscarshall på Commons

Oscarshall slott er et lystslott som ligger på Bygdøy ved Frognerkilen i Oslo. Slottet ble påbegynt i 1847 og sto ferdig i 1852, tegnet av den danske arkitekten Johan Henrik Nebelong for kong Oscar I og Dronning Joséphine. Oscarshall ble solgt av kong Karl IV til den norske staten i 1863 og har siden stått til disposisjon for det norske kongehuset.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Bygningen blir sett som en av de viktigste nygotiske bygninger i Norge. Arkitekturen er inspirert av engelske nygotiske slott, en vanlig påvirkningskraft i midten av det nittende århundre i Skandinavia. I tillegg til hovedbygningen består eiendommen av en park som strekker seg ned til kilen, der det ligger en åpen paviljong.

Etter at slottet gjennomgikk betydelig restaurering i 1928 ble det året etter bestemt at Oscarshall skulle bli den offisielle residensen til nygifte kronprins Olav og kronprinsesse Märtha. Det ble derfor nødvendig å ekspandere bygningen for å gjøre den bebolig. Det ble utlyst en arkitektkonkurranse for et nybygg, hvor det kom bidrag fra Arnstein Arneberg, Magnus Poulsson og Henrik Nissen d.y., og et vinnerutkast ble kåret. Planene møtte likevel motstand fra politisk hold og ble til slutt skrinlagt. Kronprinsparets boligsituasjon løste seg likevel raskt da minister Fritz Wedel Jarlsberg solgte paret eiendommen Skaugum senere samme år.[1]

Interiør[rediger | rediger kilde]

Interiøret er i sin helhet laget av norske kunstnere og håndverkere. Adolph Tidemands folkelivsskildringer og Joachim Frichs norske landskaper pryder slottets spisesal. Hans Michelsens kongeskulpturer og Christopher Borchs relieffer smykker veggene i Salongen, mens Hans Gudes landskaper dekorerer Kongens dagligværelse. Interiøret kan virke noe mørkt og tungt når man har sett det lyse, lette eksteriøret. Møbler og dekor i salongen er inspirert av norsk middelalder og den gamle norske gildehallen.

Åpent for publikum[rediger | rediger kilde]

Kong Oscar II åpnet Oscarshall for publikum allerede i 1881. Etter omfattende restaurering fra 2005 til august 2009 ble Oscarshall igjen åpent for allmennheten. Restaureringen kostet 115 millioner kroner.

Lystslottet er åpent for publikum i sommersesongen, normalt fra midt i mai til midt i september (fra midt i august bare i helgene). Det er stengt mandag og tirsdag. Billetter kan kjøpes gjennom Ticketmaster. I tillegg kan noen billetter være tilgjengelig stedet.

I tillegg til guidede omvisninger, kan publikum besøke den omliggende parken og Galleri Dronning Joséphine. Det er ikke nødvendig med billett for å besøke parken.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trond Norén Isaksen (29. desember 2009). «Oscarshall har vært kongebolig». Aftenposten. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]