Micipsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Micipsa
Født2. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Cirta
Død118 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Numidia
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
 • Konge av Numidia (148 f.Kr. – 118 f.Kr.) Rediger på Wikidata
FarMasinissa[2][1]
SøskenGulussa (yngre bror)[3][1]
Mastanabal (yngre bror)[4][1]
BarnHiempsal I[5][6]
Adherbal[7]

Micipsa (død 118 f.Kr.) var den eldste legitime sønn av Masinissa, konge av Numidia. Numidia var et berberrike i Nord-Afrika vest for Kartago omtrent der dagens Algerie ligger. Micipsa ble konge av Numidia etter sin fars død i 148 f.Kr.

Kongedømmet Numidia ble opprettet i 202 f.Kr., etter den andre punerkrig mellom Roma og Karthago. Da Masinissa døde våren 148 f.Kr. ble riket delt mellom hans tre sønner Micipsa, Gulussa, og Mastanabal. Delingen fant sted under ledelse av den romerske Publius Cornelius Scipio den yngre slik Masinissa hadde gitt myndighet til.

Sønnene fortsatte sin fars politikk og ga sin støtte til Roma under krigen mot Kartago, selv om Micipsa vaklet litt i støtten til Roma som «alltid lovte våpen og penger, men alltid utsatte og ventet på å se hva som ville skje»[8]. I 146 f.Kr., da Mastanabals uekte sønn Jugurtha var fjorten år gammel, ble Karthago ødelagt av romerne. Kort tid etterpå døde Galussa og senere døde også Mastanabal med den følge at Micipsa fikk kontroll over hele riket. I Micipsas regjeringstid fikk Numidia en stor kulturell og kommersiell utvikling etter at tusenvis av karthagenere flyktet til Numidia som følge av den romerske ødeleggelsen av Karthago.

Micipsa hadde to sønner, Hiempsal og Adherbal. I tillegg adopterte han brorsønnen Jugurtha som var av lavere ætt (frillesønn), men han hadde ledet en numidisk militæravdeling i Spania under ledelse av romerne Gaius Marius og Scipio den yngre og fått ros for sin innsats. Jugurtha ble behandlet som kongens sønn og fikk en solid militær opplæring.

I 118 f.Kr. døde Micipsa og Numidia ble etter kongens ønske delt i tre deler som skulle styres av henholdsvis Micipsas egne sønner, Adherbal og Hiempsal, og kongens adoptivsønn, Jugurtha. Etter kort tid hadde Jugurtha drept både Adherbal og Hiempsal og styrte Numidia alene. I 112 f.Kr. kom han på kant med romerne som innledet jugurthakrigen mot Numidia. Krigen varte til 105 f.Kr. da Jugurtha ble fanget og tatt av dage i Roma[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d RSKD / Micipsa[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ ESBE / Masinissa[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Q45174046[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Q45205920[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ ESBE / Gijempsal[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Q45274407[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ РСКД / Adherbal[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Appian, Romas historie, Punerkrigene, § 111
 9. ^ Sallust, Jugurtha

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Sallust, Jugurtha, omsett av Eiliv Skard, Studentmållaget/Det norske samlaget, 1923

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]