Hiempsal II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Numidia med nabostatene Mauretania og den romerske provins Afrika

Hiempsal II (Iampsas), d. ca. 60 f.Kr. var konge i det nordafrikanske kongedømmet Numidia fra 88 f.Kr. til sin død rundt 60 f.Kr. Han etterfulgte sin far Gauda som konge. Han ble etter sin død etterfulgt av sin sønn Juba I.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter Jugurthakrigen (112 f.Kr.–105 f.Kr.) som romerne førte mot kong Jugurtha i Numidia og som endte med seier for den romerske general Gaius Marius, ble Jugurthas halvbror Gauda innsatt som konge av romerne. En del av riket ble overlatt til naboriket Mauretania som takk for at deres konge, Bocchus I, hadde bistått romerne med å ta Jugurtha til fange. Gauda, som av historikeren Gaius Sallustius Crispus ble betegnet som «noe åndssvak»[1], døde i 88 f.Kr.

Forholdet til romerne[rediger | rediger kilde]

I 88 eller 87 f.Kr. ble Gaius Marius landsforvist av Sulla. Marius dro til Numibia og søkte tilflukt hos Hiempsal. Hiempsal ga uttrykk for at han ville motta Marius som en venn, men Marius fant ut at Hiempsal planla å utlevere ham til Sulla. Ved hjelp av en av Hiempsals konkubiner klarte Marius å flykte[2]

En oppstand i 81 f.Kr. tvang Hiempsal til å gi fra seg makten. Oppstanden ble ledet av Hiarpas og ble støttet av Gaius Marius' støttespillere i det afrikanske området.[3] Fra Roma sendte Sulla Pompeius (Gnaeus Pompeius Magnus) til Numidia for å gjeninnsette Hiempsal. Numidia fikk også overtatt visse områder som Hiarpas hadde styrt.

Gjennom skriftene til Sveton (Gaius Suetonius Tranquillus) vet vi at Hiempsal fortsatt levde i 62 f.Kr.[4] Det antas at han døde i 60 f.Kr., og at han da ble etterfulgt som nubidisk konge av sin sønn Juba I.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sallust, Jugurtha, Det norske Samlaget (1923), kap. 65
  2. ^ Plutark, Gaius Marius, kap 40
  3. ^ Først og fremst Gnaeus Domitius Ahenobarbus som ledet Marius' folkeparti i Afrika
  4. ^ Sveton, Caesar, kap. 71