Nuevo León

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nuevo Leon»)
Nuevo León

Flagg

Våpen

Kart over Nuevo León

LandMexicos flagg Mexico
StatusDelstat
Grunnlagt1824
HovedstadMonterrey
Postnummer64,66,67
Areal64 220 km²
Befolkning4 653 458 (2010)
Bef.tetthet72,46 innb./km²
Høyde o.h.243 meter
Nettsidewww.nl.gob.mx/
Kart
Nuevo León
25°34′00″N 99°58′14″V

Nuevo León, offisielt Estado Libre y Soberano de Nuevo León (Den frie og uavhengige staten Nuevo León), er en delstat nordøst i Mexico og grenser til delstaten Tamaulipas i øst, til Coahuila i vest, og i sør til Zacatecas og San Luis Potosí. Staten har også en 15 kilometer lang grense mot Texas i USA. Delstaten har et areal på 64 210 km² og et innbyggertall på over 4,6 millioner.

Hovedstaden heter Monterrey og er Mexicos tredje største by og den viktigste industribyen i landet.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1582 ga kong Filip II av Spania Luis Carvajal y de la Cueva oppdraget å kolonisere en nytt område for kolonien Ny-Spania, som fikk navnet Nuevo Reino de León, etter León, ett av de gamle rikene som utgjør Spania. Caravajal kom til området med hundre familier, hvorav de fleste var omvendte jøder fra Portugal. I 1590 ble de dømt til eksil, og i 1596 ble flertallet av kolonistene henrettet på stortorget i Mexico by.

Indianere fra Tlaxcala ble også brakt inn for å befolke området. Til tross for stadige angrep fra urbefolkningen i området blomstret kvegdrift og sauehold i området. Monterrey var også utgangspunkt for spansk ekspansjon inn i Texas, som ble styrt fra Nuevo León.

Delstatsregjeringssetet i Monterrey

Etter uavhengigheten kom Nuevo León i en spesiell situasjon i forhold til Mexico by. Misnøye oppsto med sentralstyret fra Mexico by, og Monterrey var også utsatt for angrep fra USA. Dermed forsøkte regionen å løsrive seg både i 1840 og i 1855, men begge forsøkene ble kvalt av sentralregjeringen.

Mot slutten av 1800-tallet og inn på 1900-tallet begynte den lokale industrien å nyttiggjøre seg en relativ politisk stabilitet og nærheten til markeder i USA, og en sterk økonomisk utvikling fant sted. Den meksikanske revolusjonen hadde liten innvirkning på dette.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Staten kan grovt deles opp i tre klimasoner: En tørr og varm del i nord, en temperert, høytliggende del i midten og halvørken i sør. Skoger av eik og furu vokser i fjellene, mens lavlandet i nord til dels benyttes for jordbruk.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma i Monterrey er verdens største produsent av alkoholholdige drikkevarer.

Staten har 213 større industriforetak, og de fleste finnes i Monterrey-området. De mest kjente er bryggeriet Cervecería Cuauhtémoc-Moctezuma som eksporterer øl til hele verden, CEMEX, som er verdens nest største sementprodusent, og petrokjemi- og næringsmiddelgiganten Alfa.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Ifølge folketellingen i 2010 bodde det 4 653 458 innbyggere i Nuevo León. Over tre millioner bor i Monterrey. Mindre enn en halv prosent av befolkningen tilhører landets urfolk, mens ca. 77,8 % er katolikker og 10,68 % tilhører andre religioner, først og fremst ulike protestantiske grupperinger.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Kulturen i Nuevo León er påvirket av jødiske, tyske og slaviske befolkningselementer, i tillegg til spansk og meksikansk kultur. Den rike og selvbevisste byen Monterrey inviterer årlig til en rekke festivlaer, slik som den nasjonale teatermønstringen osv.

Kjøkkenet i Nuevo León er typisk enkelt nord-meksikansk, og den mest kjente spesialiteten er cabrito, helstekt geit. Folkemusikken har både tysk/tsjekkisk innflytelse og påvirkning fra country, og kalles norteña.

Se også[rediger | rediger kilde]