Hopp til innhold

Norges musikkhøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Norges musikkhøyskole»)
Norges musikkhøgskole
Grunnlagt1973
TypeVitenskapelig høgskole
BeliggenhetOslo kommune
Studenter689[1]
Ansatte192[2]
MedlemskapCoalition for Advancing Research Assessment[3]
Universitets- og høgskolerådet[4]
Org.nummer974761106
Nettstedhttp://www.nmh.no
Kart
Norges musikkhøgskole
59°55′56″N 10°42′49″Ø

Norges musikkhøgskoleMajorstuen i Oslo er en vitenskapelig høgskole og Norges eldste musikkutdanningsinstitusjon i drift.

Skolen tilbyr bachelor innenfor klassisk (utøvende og pedagogisk), kirkemusikk, jazz, folkemusikk (utøvende og pedagogisk), komposisjon og det frie kandidatstudiet. Fra høsten 2011 tilbys også bachelor i direksjon. Skolen tilbyr mastergrad innenfor alle disse retningene, samt musikkterapi, og diplomstudie for klassisk utøvende og komposisjon. I tillegg tilbyr skolen en rekke videreutdannings- og årskurs. Institusjonen driver også forskning og utviklingsarbeid innen musikkfag. Noen av Norges fremste musikere er utdannet ved denne skolen.

Ønsket om en statsdrevet høyere musikkutdanningsinstitusjon i Norge stammer helt tilbake til 1800-tallet.

I 1883 startet Ludvig Mathias og Peter Lindeman, som var far og sønn, den såkalte «Organistskolen» i Kristiania. Den utviklet seg til å bli vårt første og største musikkonservatorium, og den ble et viktig fundament for Norges musikkhøgskole. Konservatoriet etter Lindeman-familien ble avviklet i 1973. Historien etter denne familien, som gjorde en uforglemmelig innsats for norsk musikkliv, tas vare på ved Norges musikkhøgskole. Skolens store konsertsal Lindemansalen er oppkalt etter dem. Etter avviklingen av konservatoriet i 1973 ble Norges musikkhøgskole etablert samme år.

I 1996 ble skolen slått sammen med tidligere Østlandets musikkonservatorium. Dette konservatoriet hadde sine røtter tilbake til Musikkonservatoriet Veitvet, og ble i 1989 slått sammen med Buskerud Musikkonservatorium.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]