Nel blu dipinto di blu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Nel blu dipinto di blu» (Volare)
singel med Domenico Modugno
B-side«Vecchio frac», «Nisciuno po' sapé«, «Strada 'nfosa», «Lazzarella»
Format7″ vinyl
Utgitt1. februar 1958
Sjangerpop, slager
SpråkItaliensk
PlateselskapFonit Cetra, Decca Records[1]
Komponist(er)Domenico Modugno
Låtskriver(e)Domenico Modugno
Franco Migliacci
Plassering(er)
Vinner av Sanremo-festivalen 1958
3. i Eurovision Song Contest 1958[2]
Nummer 2 på VG-lista[3]
Plass i kronologi
«Lazzarella»
(1957)
«Nel blu dipinto di blu» (Volare)
(1958)
«La lontananza»
(1958)

«Nel blu dipinto di blu» (norsk: i det blå, malt i blått), best kjent som «Volare» (å fly), er en italiensk sang fra 1958 som ble sunget av Domenico Modugno. Dette var Modugnos signaturlåt, og han komponerte den og skrev teksten sammen med Franco Migliacci. «Nel blu dipinto di blu» var Italias bidrag til Eurovision Song Contest 1958, der den endte på tredjeplass. Tross resultatet fikk sangen enorm kommersiell suksess over store deler av verden. Sangen toppet den amerikanske Billboard-lista i seks uker og ble belønnet med tre Grammy-priser. Blant annet ble «Nel blu dipinto di blu» kåret til årets låt i USA i 1958, som den eneste ikke-engelske låten noen gang [4][5] I Norge nådde sangen en andreplass på VG-lista.[6] Sangen har siden blitt covret av en rekke artister, blant andre Dean Martin, The McGuire Sisters, Bobby Rydell, David Bowie og Gipsy Kings.

Komposisjon[rediger | rediger kilde]

«Nel blu dipinto di blu» ble fremført av Domenico Modugno og Johnny Dorelli i Sanremo-festivalen i 1958. Der vant den konkurransen og oppnådde en øyeblikkelig popularitet. Den ble valgt til å presentere Italia i Eurovision Song Contest 1958 i Nederland 12. mars, der den havnet på en tredjeplass.

Sangen er en ballade i dramatisk chansonstil, hvor Modugno beskriver den følelsen som sangens jeg-person har, som flyging, når han er sammen med sin elskede. Den åpner med et surrealistisk preludium, som coverversjoner ofte utelater: «Penso che un sogno così non ritorni mai più; mi dipingevo le mani e la faccia di blu; poi d'improvviso venivo dal vento rapito, e incominciavo a volare nel cielo infinito» («Jeg tror at en drøm som den aldri vil vende tilbake; jeg malte mine hender og mitt ansikt blått, ble så plutselig feiet opp av vinden og begynte å fly på den grenseløse himmelen»).

Den engelske teksten ble skrevet av Mitchell Parish. En alternativ engelsk tekst ble skrevet av Gracie Fields. Den ble framført på de fleste konsertene hun holdt fra da av, og frem til hennes død i 1979. Hun endret ofte ordene til å passe hennes fremførelse og alder.

I Eurovision Song Contest[rediger | rediger kilde]

Sangen ble fremført som første bidrag om kvelden onsdag 12. mars 1958, før Nederlands Corry Brokken med «Heel de wereld». På grunn av en teknisk feil, måtte Modugno framføre låten på nytt etter at alle landene hadde opptrådt. Da avstemningen var ferdig, hadde den fått 13 poeng og havnet på en tredjeplass blant ti deltakere.

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Sangen ble viden kjent som «Volare» fra sitt refreng og nådde toppen av listene verden over gjennom oversettelser til forskjellige språk: «Bonape» («Volare») på russisk[7], «Dans le bleu du ciel bleu» på fransk, «En el azul del cielo» på spansk, «Jouw ogeni» i Belgia, «Taivaan sinessä» på finsk og «Azul pintado de azul» i Brasil.

Ett år etter Eurovision Song Contest ble den første Grammy Awards-seremonien arrangert, og Mogugno mottok prisen for både Song of the Year og Record of the Year. Billboard tildelte Modugno en pris for årets sang, og han mottok tre gullplater fra plateindustrien: Beste sanger, beste sang, bestselgende album.

Sangen kan karakteriseres som en internasjonal evergreen, og den er populær den dag i dag. I 2005 stemte Europas tv-seere sangen fram til en andreplass blant favorittbidragene i Eurovison Song Contests historie under jubileumsshowet Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest i København.

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Det har blitt laget minst hundre forskjellige coverversjoner av sangen siden 1958. Flere versjoner ble raskt spilt inn på plate etter dens suksess, delvis på italiensk, delvis på engelsk, av The McGuire Sisters og Dean Martin. Bobby Rydell hadde en hit med den, som nådde en fjerdeplass på Billboard Hot 100-listen i 1960. Denne versjonen ble også spilt under rulleteksten på slutten av filmen Vamp fra 1986.[8] En uptempo spansk versjon, delvis på italiensk, ble spilt inn på plate av Gipsy Kings i 1989.

En versjon ble brukt av Arsenal-fansen til å hylle midtspilleren Patrick Vieira med sang og Manchester United-fansen laget en versjon til kultheltene Diego Forlan og Nemanja Vidic samt som en parodi på Arsenals sang til Vieira, hvor de gjør narr av midtspillerens tabbe under omspillet i FA-cup-semifinalen som førte til Ryan Giggs' berømte seiersmål på overtid.

Ann-Margret, Lee Rocker og Slim Jim Phantom spilte inn sangen og ga en ut på albumet Born to Be Wild i 2023.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Det finnes en norsk versjon med tittelen «I dine blå øynes blå». Tekstforfatterens navn er ikke nevnt i innspillingsjournalen. Arne Bendiksen har også skrevet en norsk tekst. Bendiksens versjon bærer tittelen «Vi svever høyt i det blå».

Innspillinger

År Sangtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1958 «I dine blå øynes blå»[9] Nora Brockstedt med Kjell Karlsens orkester Ukjent EP RCA REP 331
1958 «Vi svever høyt i det blå»[10] Inger Jacobsen med Carsten Kloumans orkester Arne Bendiksen 78-plate Columbia GN 1634
1958 «Vi svever høyt i det blå»[11] The Monn Keys Singel Triola TN 45-144

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Liste (1958) Høyeste
Belgias flagg Belgia, Flandern (Ultratop 50)[12] 5
Belgias flagg Belgia, Vallonia (Ultratop 50)[13] 6
Frankrikes flagg Frankrike (IFOP)[14] 17
Italias flagg Italia (Hitparade)[15] 1
Nederlands flagg Nederland (Single Top 10)[16] 2
Norges flagg Norge (VG-lista)[6] 2
Storbritannias flagg Storbritannia (Official Singles Chart)[17] 10
USAs flagg USA (Billboard Hot 100)[18] 1

Volare i film, tv og andre medier[rediger | rediger kilde]

«Volare» er også på plass i videospillet Counter-Strike (innenfor kartet «de_Volare»). I den sjette sesongen av den amerikanske versjonen av Dancing with the Stars danset Kristi Yamaguchi og Frank Ballas samba til Gipsy Kings' versjon av «Volare».

Sergio Franchi fremførte sangen med en modifisert tekst som tv-talsmann for Plymouth Volaré i 1970-årene.

Den klassiske filmkomedien Hollywood Knights (1980) refererte til «Volare» i en vittig versjon av Newbomb Turk (Robert Wuhl) til glede for publikumet på et High School Pep Rally, men med fiendtlige reaksjoner fra de sponsrende voksne.

Kevin Kline sang et utdrag av sangen i filmen En fisk kalt Wanda (A Fish Called Wanda).

Den argentinske komponisten Bebo Silvetti arrangerte en discoversjon av «Volare».

I femte sesong av tv-serien Tidsmaskinen (Quantum Leap) i episoden Double Identity, sang rollefiguren Dr. Sam Becket sangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Domenico Modugno Discography». Discogs. Besøkt 23. april 2017. 
  2. ^ «Eurovision Song Contest 1958». eurovision.tv. Besøkt 4. februar 2017. 
  3. ^ «'Volare' på VG-lista». VG Nett. Besøkt 23. april 2017. 
  4. ^ «Hilversum 1958 – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. Arkivert fra originalen 24. april 2017. Besøkt 23. april 2017. 
  5. ^ Fred Bronson (13. mai 2016). «ABBA, The New Seekers & More: Eurovision's Top Charting Songs». Billboard.com. Besøkt 23. april 2017. 
  6. ^ a b «'Volare' på VG-lista». VG Nett. Besøkt 23. april 2017. 
  7. ^ Sofia RotaruYouTube
  8. ^ «Vamp» (engelsk). Internet Movie Database. 
  9. ^ «I dine øyne blå / Sov i min favn». Rockipedia. Arkivert fra originalen 24. april 2017. Besøkt 23. april 2017. 
  10. ^ «Inger Jacobsen – Vi svever høyt i det blå». 45cat.com. Besøkt 23. april 2017. 
  11. ^ «The Monn Keys – Vi svever høyt i det blå». 45cat.com. Besøkt 23. april 2017. 
  12. ^ «Domenico Modugno‎ – Nel blu dipinto di blu». Ultratop.be. Besøkt 23. april 2017. 
  13. ^ «Domenico Modugno‎ – Nel blu dipinto di blu». Ultratop.be (Vallonia). Besøkt 23. april 2017. 
  14. ^ «Velg Domenico MODUGNO i nedtrekksmenyen og trykk ok.» (fransk). Infodisc.fr. Besøkt 23. april 2017. 
  15. ^ «Nel blu dipinto di blu» (italiensk). Hit Parade Italia. Besøkt 23. april 2017. 
  16. ^ «Domenico Modugno – Nel blu dipinto di blu». dutchcharts.nl. Besøkt 23. april 2017. 
  17. ^ «Domenico Moduguno». UK Official Charts. Besøkt 23. april 2017. 
  18. ^ «Domenico Modugno på Billboard». Billboard. Arkivert fra originalen 25. oktober 2016. Besøkt 23. april 2017. 
Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
«Corde della mia chitarra» med Nunzio Gallo


Italias bidrag i Eurovision Song Contest
1958
Etterfølger :
«Piove (Ciao, ciao bambina)»
med Domenico Modugno