Bømlo Musikallaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bømlo Musikallaug ble stiftet 21. september 1999, og i løpet av de første ni årene har musikallauget satt opp sju større produksjoner, de fleste av disse på den populære friluftsscenen Moster Amfi – hvor de har skapt et eget «West End» på Bømlo. Leder for lauget er Kjell Arne Røksund. I 2011 slo lauget seg sammen med Bømloteateret og dannet Bømlo Teater, som i 2014 setter opp West Side Story.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Forløperen til lauget var en Hår-oppsetning i 1996, og etter å ha sett Jesus Christ Superstar i Oslo Spektrum i 1998, bestemte de seg for å sette opp rockemusikalen i Moster Amfi. Sommeren 1999 ble den historiske musikalen vist i fullversjon, og det ble etablert et tett samarbeid mellom profesjonelle aktører og lokale krefter, noe som har vært et førende prinsipp for alle oppsetningene. Opptil 200-250 personer er med i de større produksjonene, og alle amatørene stiller opp gratis.

Annet hvert år[rediger | rediger kilde]

Bømlo Musikallaug har tatt mål av seg til å skape en større oppsetningen ca. annet hvert år. En egen dansegruppe "Betre enn barbeint" er også etablert på Bømlo. Det foreløpige høydepunktet er Chess-oppsetningen i 2006 hvor 15 000 tilskuere fikk med seg historien om sjakk, sjalusi og storpolitikk med Rein Alexander, Lisa Stokke og Heine Totland i noen av de bærende rollene. I 2009 har lauget sikret seg norgespremiere på stormusikalen Miss Saigon – en fortellingen om kjærligheten mellom den amerikanske soldaten Chris og vietnamesiske Kim, som hadde verdenspremiere i London i 1989. Mye av handlingen foregår i Saigon under Vietnamkrigen på 70-tallet. Fortellingen er basert på Giacomo Puccinis Madama Butterfly.

Brytningstid av Kenneth Sivertsen[rediger | rediger kilde]

Musikken til stykket Brytningsti som Bømlo Musikallaug satte opp i 2008, er komponert av Kenneth Sivertsen sammen med Nils Petter Molvær og Paolo Vinaccia. Utgangspunktet var Kenneth Sivertsen sin komposisjonen Brytningsti, som var et bestillingsverket til tusenårsjubiléet for den norske kirkeMoster i 1995. Men jubiléet refuserte verket fordi det visuelle uttrykket til dansekompaniet Carte Blanche ble oppfattet som støtende. Etter det har Brytningstid blitt liggende bortsett fra en visning til Festspillene i Bergen i 1997. Den opprinnelige historien skildrer kampen om sjelene, på liv og død, mellom kristen og norrøn tro, mens den nye versjonen til Bømlo Musikallaug skildrer denne historien i et menneske på vei gjennom livet – med alle dets vanskeligheter.

Oppsetninger[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

I 2006 vant Bømlo Musikallaug Ildsjelprisen i kategorien Framsyn. Bak Ildsjelprisen står Kavlifondet, Sparebanken Vest, Grieg Foundation og G. C. Rieber Fondene, i samarbeid med Bergens Tidende.

Bømlo Musikallaug fikk også Haugesunds Avis sin kulturpris i 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]