Mortensrud kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°50′48,037″N 10°49′56,298″Ø

Mortensrud kirke
Mortensrud kirke (15. juli 2018, bilde02).jpg
Område Oslo
Bispedømme Oslo bispedømme
Byggeår 2002
KirkegårdNei
Arkitektur
Periode Postmodernisme, en nytolkning av kirkearkitektur med bl.a. buede hvelv
Arkitekt Jan Olav Jensen og Børre Skodvin
ByggematerialeGlass, stein, stål og tegl
TårnFrittstående limtrekonstruksjon
SkipMidtskip, sideskip med galleri, kapeller med murte hvelv
Kirkerommet
PrekestolEnkel i stål
DøpefontStålramme med glassfat
AlterAltertavle, Gunnar Torvund
DiverseEt par steder inne i kirken stikker berget opp gjennom golvet
Beliggenhet

Mortensrud kirke
59°50′48″N 10°49′56″E

Mortensrud kirke er en kirke sørøst i Oslo som ble åpnet 28. april 2002. Den ligger på en liten høyde og er omgitt av furutrær.

Prosjektering[rediger | rediger kilde]

Mortensrud kirke (2002).

Kirkelig kulturverksted ledet det grunnleggende skisseprosjektet for Mortenrud kirke, og hadde senere også ansvar for innredning og utsmykning av kirkerommet. Prosjektgruppen bestod av arkitekt Jan Olav Jensen (Jensen & Skodvin), møbeldesigner og interiørarkitekt Terje Hope, billedhugger Gunnar Torvund og prosjektleder Berit Hunnestad (Kirkelig Kulturverksted). Tekstilkunstner Rigmor Bovè fra Kirkelig Kulturverksted har levert kirketekstiler.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bygningen har fått en rekke arkitekturpriser, bl.a. European Steel Design Award 2003, Norsk Stålkonstruksjonspris for 2003 og arkitektene ble tildelt Grosch-medaljen for 2003. Kirken ble i 2007 utpekt til et av etterkrigstidens viktigste bygg i Norge. Videre fikk arkitektene for sitt arbeide Houens fonds diplom i 2008. Kirken er tilknyttet Klemetsrud og Mortensrud menighet.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kirken ligger på en skogkledd kolle omgitt av høye furutrær. Anlegget består av to volumer, kirke mot nord og menighetssenter i sør forbundet med en kirkebakke.

Kirkebyggets grunnplan har langstrakt, rektangulær form med saltak over selve kirkerommet. I forlengelsen av kirkerommet kommer kirketorget med flatt tak. Kirken har kampanilen i tre ved kirkens sørvestre hjørne. Kraftige murer i skifer fremhever fargene i skogslandskapet mens de store glassflatene reflekterer vegetasjonen og himmelhvelvets skiftende lysvirkninger.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirkerommet består av hovedskip med to sideskip og er 460 kvm inklusive galleri og kapell. Kirkegulvet følger terrenget og har et fall på 0,5 m fra kirkerommets bakre vegg til fondveggen. I betonggulvet får underliggende berg bryte frem som øyer, henholdsvis fremme i koret og bak benkeradene mot vest.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Prekestolen, en enkel lesepult i stål og tre, er fastmontert i berget fremme ved koret. Alteret og altertavlen er ikke midtstilt i koret men trukket litt mot øst. Altertavlen dekker en stor del av fondveggens glasspanel og er et fargeinnslag i en arkitektur preget av grå murer og svarte stålkonstruksjoner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]