Mortensrud kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°50′48,037″N 10°49′56,298″Ø

Mortensrud kirke
Mortensrud church, MRBK-11-2sh.jpg
Byggeår2002
KirkegårdNei
Arkitektur
ArkitektJan Olav Jensen og Børre Skodvin
ByggematerialeGlass, stein, stål og tegl
TårnFrittstående limtrekonstruksjon
SkipMidtskip, sideskip med galleri, kapeller med murte hvelv
Kirkerommet
PrekestolEnkel i stål
DøpefontStålramme med glassfat
AlterAltertavle, Gunnar Torvund
DiverseEt par steder inne i kirken stikker berget opp gjennom golvet
Mortensrud kirke på Commons
Mortensrud kirke.

Mortensrud kirke er en kirke sørøst i Oslo som ble åpnet 28. april 2002. Den ligger på en liten høyde og er omgitt av furutrær.

Prosjektering[rediger | rediger kilde]

Kirkelig kulturverksted ledet det grunnleggende skisseprosjektet for Mortenrud kirke, og hadde senere også ansvar for innredning og utsmykning av kirkerommet. Prosjektgruppen bestod av arkitekt Jan Olav Jensen (Jensen & Skodvin), møbeldesigner og interiørarkitekt Terje Hope, billedhugger Gunnar Torvund og prosjektleder Berit Hunnestad (Kirkelig Kulturverksted). Tekstilkunstner Rigmor Bovè fra Kirkelig Kulturverksted har levert kirketekstiler.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bygningen har fått en rekke arkitekturpriser, bl.a. European Steel Design Award 2003, Norsk Stålkonstruksjonspris for 2003 og arkitektene ble tildelt Grosch-medaljen for 2003. Kirken ble i 2007 utpekt til et av etterkrigstidens viktigste bygg i Norge. Videre fikk arkitektene for sitt arbeide Houens fonds diplom i 2008. Kirken er tilknyttet Klemetsrud og Mortensrud menighet.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kirken ligger på en skogkledd kolle omgitt av høye furutrær. Anlegget består av to volumer, kirke mot nord og menighetssenter i sør forbundet med en kirkebakke.

Kirkebyggets grunnplan har langstrakt, rektangulær form med saltak over selve kirkerommet. I forlengelsen av kirkerommet kommer kirketorget med flatt tak. Kirken har kampanilen i tre ved kirkens sørvestre hjørne. Kraftige murer i skifer fremhever fargene i skogslandskapet mens de store glassflatene reflekterer vegetasjonen og himmelhvelvets skiftende lysvirkninger.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirkerommet består av hovedskip med to sideskip og er 460 kvm inklusive galleri og kapell. Kirkegulvet følger terrenget og har et fall på 0,5 m fra kirkerommets bakre vegg til fondveggen. I betonggulvet får underliggende berg bryte frem som øyer, henholdsvis fremme i koret og bak benkeradene mot vest.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Prekestolen, en enkel lesepult i stål og tre, er fastmontert i berget fremme ved koret. Alteret og altertavlen er ikke midtstilt i koret men trukket litt mot øst. Altertavlen dekker en stor del av fondveggens glasspanel og er et fargeinnslag i en arkitektur preget av grå murer og svarte stålkonstruksjoner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]