Det nasjonaldemokratiske parti (Egypt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det nasjonaldemokratiske parti
LandEgypt Egypt
Leder(e)Anwar Sadat (første)
Hosni Mubarak (siste)
Grunnlagt2. oktober 1978
Oppløst16. april 2011
ForgjengerDen arabiske sosialistiske union
HovedkvarterKairo, Egypt
Antall medlemmer2,5 millioner (2007)
IdeologiNasjonalisme, catch-all-parti, sekularisme
Politisk posisjonSentrum
FargerBlå
Nettstedhttp://www.ndp.org.eg

Det nasjonaldemokratiske parti (arabisk: الحزب الوطني الديمقراطى‎ Al-Ḥizb al-Wataniy ad-Demoqraṭi), forkortet الحزب الوطني – "nasjonalistpartiet" var Egypts statsbærende parti fra det ble grunnlagt av Anwar Sadat i juli 1978 frem til det Hosni Mubaraks avgang i 2011. Etter at Sadat ble drept i et attentat i 1981 overtok Hosni Mubarak ledelsen av partiet. Partiet var medlem av Sosialistinternasjonalen fra 1989 frem til det ble utestengt i 2011. Partiet har aldri vært valgt i valg som har vært anerkjent som frie og demokratiske[trenger referanse].

Oppløsningen[rediger | rediger kilde]

Etter Mobaraks avgang har flere av NDPs tjenestemenn og medlemmer trukket seg fra partiet, etter at en rekke søksmål krevde dets oppløsning. 12. april ble Talaat Sadat, Anwar Sadats nevø, valgt til ny partileder, noe som overrasket mange. Talaat Sadat var ikke partimedlem, og har vært ansett som å være i opposisjon mot partiet.

Etter hans utnevnelse ga Sadat flere uttalelser om at han skulle "renske opp" i partiet, og fjerne korrupte tjenestemenn og partimedlemmer, og at partiet skulle endre navn til «New National Party", for å gjenspeile partiets nye tidsera. Partiet har selv erklært at den vil adoptere idealer og mål av den siste egyptiske revolusjonen i sin parti-plattformen. 16. april 2011 ble imidlertid NDP oppløst av domstolene, og partiets eiendeler ble beordret overlevert til regjeringen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]