Det nasjonaldemokratiske parti (Egypt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det nasjonaldemokratiske parti
LandEgypt
Leder(e)Hosni Mubarak (1981–2011)
GrunnleggerAnwar Sadat
Grunnlagt2. oktober 1978
Nedlagt16. april 2011
HovedkvarterKairo
IdeologiEgyptisk nasjonalisme
Politisk posisjonBredt folkeparti
Nettstedhttp://www.ndp.org.eg

Det nasjonaldemokratiske parti (arabisk: الحزب الوطني الديمقراطى‎ Al-Ḥizb al-Wataniy ad-Demoqraṭi), forkortet الحزب الوطني – "nasjonalistpartiet" var Egypts statsbærende parti fra det ble grunnlagt av Anwar Sadat i juli 1978 frem til det Hosni Mubaraks avgang i 2011. Etter at Sadat ble drept i et attentat i 1981 overtok Hosni Mubarak ledelsen av partiet. Partiet var medlem av Sosialistinternasjonalen fra 1989 frem til det ble utestengt i 2011. Partiet har aldri vært valgt i valg som har vært anerkjent som frie og demokratiske[trenger referanse].

Oppløsningen[rediger | rediger kilde]

Etter Mobaraks avgang har flere av NDPs tjenestemenn og medlemmer trukket seg fra partiet, etter at en rekke søksmål krevde dets oppløsning. 12. april ble Talaat Sadat, Anwar Sadats nevø, valgt til ny partileder, noe som overrasket mange. Talaat Sadat var ikke partimedlem, og har vært ansett som å være i opposisjon mot partiet.

Etter hans utnevnelse ga Sadat flere uttalelser om at han skulle "renske opp" i partiet, og fjerne korrupte tjenestemenn og partimedlemmer, og at partiet skulle endre navn til «New National Party", for å gjenspeile partiets nye tidsera. Partiet har selv erklært at den vil adoptere idealer og mål av den siste egyptiske revolusjonen i sin parti-plattformen. 16. april 2011 ble imidlertid NDP oppløst av domstolene, og partiets eiendeler ble beordret overlevert til regjeringen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]