Snømannen (spillefilm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snømannen
orig. The Snowman
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår2017
Prod.landStorbritannia
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiTomas Alfredson
ManusforfatterHossein Amini
Matthew Michael Carnahan
Basert påSnømannen
SjeffotografDion Beebe
KlippClaire Simpson
Foran kamera
Hovedrolle(r)Michael Fassbender
Prod.selskapUniversal Pictures
Premiere13. oktober 2017
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Snømannen (originaltittel The Snowman) er en britisk filmthriller med regi av Tomas Alfredson. Manuskriptet er ved Hossein Amini og Matthew Michael Carnahan, basert på romanen Snømannen av Jo Nesbø.

Filmen produseres av Another Park Film i samarbeid med Universal Pictures og Working Title Films.[1] En rekke scener ble spilt inn i Drammen og Oslo, blant annet på Restaurant Schrøder.

Den ble dårlig mottatt av filmanmelderne i Norge.[2] Både VG,[3] Dagbladet,[4] Aftenposten,[5] Adresseavisen,[6] NRK P3[7] og Kinomagasinet[8] gav den terningkast to. TV 2s filmanmelder gav den terningkast tre[9] og Filmmagasinet fire.[10] Også filmanmeldere i andre land gav den dårlig mottakelse.[11]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Ved en avsidesliggende hytte får en gutt og moren hans, Sarah, besøk av hans voldelige biologiske far, en politibetjent ved navn Jonas. Jonas slår og angriper Sarah, som truer med å fortelle kona til Jonas om deres uekte sønn. Jonas reiser sin vei, og Sarah følger etter i bilen sin sammen med sønnen deres. Hun kjører i en katatonisk tilstand og slipper rattet. Gutten kommer seg ut når bilen krasjer i en innsjø. Men moren hans blir sittende i bilen og synker.

Flere år senere arbeider Harry Hole som etterforsker i Oslo politidistrikt. Han sliter med alkoholisme og et nylig samlivsbrudd med Rakel, mor til en gutt ved navn Oleg som Harry er veldig glad i. Etter å ha mottatt et mystisk brev signert med en barnslig tegning av en snømann, møter Harry den nylig ansatte Katrine Bratt som skal arbeide med forsvinningen til Birte Becker, en kvinne som etterlot seg en ektemann og en datter. De finner en snømann hjemme hos Becker.

Harry innser at Bratt har tatt politiets filer uten tillatelse. Han får vite at Bratt leter etter en kobling mellom flere forskjellige saker som handler om savnede personer og en annen sak, fra ni år tidligere, som ble etterforsket av Gert Rafto. Bratt overtaler Harry til å åpne en ny etterforskning av forsvinningen av Sylvia Otterson, som de finner fremdeles i live på gården hennes. Men kort tid etter at de går derfra, halshugger en maskert figur Sylvia. Men senere møter de Sylvias identiske tvilling, Ane. Sylvias kropp er inne i låven hennes, og hodet er plassert på toppen av en snømann. Katrine tror en korrupt forretningsmann Arve Støp er ansvarlig for alle dødsfallene. Harry reiser til Bergen for å undersøke nærmere og møter Rakels nye kjæreste Mathias, en kirurg.

I Bergen oppdager Harry at etterforsker Rafto døde av et tilsynelatende selvpåført skuddsår i hodet. Harry oppdager også at Katrine er Raftos datter. Alle de nylige ofrene besøkte klinikken til dr. Vetlesen, som også fører tilsyn med Arve Støps prostitusjonsring. Når telefonen til Becker aktiveres igjen, blir signalet sporet til dr. Vetlesens hjem. Katrine arresterer Vetlesen på egen hånd, men finner ham død av et skudd i hodet, sammen med restene av Birte Becker og en annen savnet person. Politiet tror Vetlesens død var selvmord og suspenderer Katrine fra politiet.

Katrine flørter med Støp i håp om å lure ham til å tilstå at han drepte faren hennes. Han inviterer henne til hotell-rommet sitt hvor hun setter opp et skjult kamera, men til ingen nytte. Hun blir angrepet og dopet ned av en ukjent person. Neste morgen blir Katrine funnet død. Dagen etter oppdager Harry den egentlige drapsmannen. I mellomtiden blir Rakel og Oleg kidnappet og tatt med til en hytte i Telemark. Det blir avslørt at drapsmannen var gutten fra den aller første scenen, og som voksen angriper han mødre som han mener har skadd barna deres.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Michael Fassbender

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ ««Snømannen» slaktes. Fassbender innrømmer at han ikke har lest boka». Dagbladet.no (norsk). 10. oktober 2017. Besøkt 10. oktober 2017. 
  3. ^ «Filmanmeldelse «Snømannen»: Hva i alle dager skjedde her?». VG (norsk). Besøkt 11. oktober 2017. 
  4. ^ «Fullstendig nedsnødd». Dagbladet.no (norsk). 10. oktober 2017. Besøkt 11. oktober 2017. 
  5. ^ ««Snømannen:» Naturen stjeler for mye av oppmerksomheten». Aftenposten. Besøkt 11. oktober 2017. 
  6. ^ Henriksen, Vera (10. oktober 2017). «Iskald mottakelse for Snømannen». rbnett.no. Besøkt 11. oktober 2017. 
  7. ^ «Snømannen». NRK P3 (engelsk). Besøkt 11. oktober 2017. 
  8. ^ «Anmeldelse: Snømannen». KM. Besøkt 11. oktober 2017. 
  9. ^ «Filmanmelder om "Snømannen": – Rett og slett litt kjedelig». TV 2 (norsk). Besøkt 11. oktober 2017. 
  10. ^ «Snømannen - Film Magasinet». Film Magasinet (engelsk). Arkivert fra originalen 11. oktober 2017. Besøkt 11. oktober 2017. 
  11. ^ «Hvis du trodde de norske anmelderne var nådeløse mot «Snømannen», vent til du ser hva de internasjonale anmelderne mener.». Aftenposten. Besøkt 12. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]